Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Julemarked i Gamla Stan i Stockholm
Foto: Ola Ericson/imagebank.sweden.se

Overblik

Jul i Stockholm

Forestil dig at slentre gennem de smalle brostensbelagte gader i Gamla Stan i Stockholm, mens sneen stille daler og knirker under dine fødder. Det er næsten som at være med i et juleeventyr; duften af ristede kastanjer eller mandler, honning- eller peberkager og gløgg fylder luften. Markedsboderne er fyldte med traditionelle hjemmelavede juledekorationer, håndlavet legetøj og alle slags lokale produkter.


Julemarkeder

Hvis du vil opleve et rigtig traditionelt julemarked, så tag ud på Skansen, Stockholms kendte friluftsmuseum, hvor du bl.a. kan prøve lykken som lysestøber, bage gammeldags brød og se håndværkere give prøver på deres kunnen. 

Foretrækker du et marked med lidt royal røgelse, så tag til Gamla Stan, hvor der er julemarked fra d. 24. november til d. 23. december 2018. Markedet, der ligger helt idyllisk i hjertet af den gamle bydel med udsigt over Kungliga Slottet, er et af de mest populære julemarkeder i hovedstaden. 


Gå ikke glip af…

På pladsen Stureplan kan du opleve ægte jule-glamour i butikker og ikke mindst i deres udsmykning. Og når vi nu er ved udsmykning, så læg vejen forbi Stockholms mest kendte stormagasin NK (Nordiska Kompaniet) i Hamngatan for at se deres juleudsmykninger i vinduerne. 

Er du i byen d. 13. december, så gå ind til en af de mange Lucia-koncerter i byens kirker. Snup en pause på Kungsträdgårdens julemarked midt inde i byens centrale indkøbskvarter. Du kan også prøve at stå på skøjter på åbne skøjtebaner. Følg traditionerne og nyd et glas gløgg og husk at dyppe peberkagerne ned i. 

En anden ægte svensk juletradition er at spise lussekatter (safrankager), når det er ”fika” tid (den nærmest legendariske og halvreligiøse svenske opfattelse af en kaffepause).

Julbord a la Stockholm

Selvfølgelig kan du nyde det traditionelle svenske julbord på de fleste restauranter i tiden op til jul, men der er to steder, der er mere end bare anerkendte for deres julbord a la Stockholm: Den berømte og storslåede Operakällaren i kælderen under Stockholm Operaen, og Grand Hôtel, en Stockholm institution, der tiltrækker sin del af de kende og velbeslåede.

Julbord ved vandet

Har du mere lyst til lidt eventyr, så tag færgen det korte stykke ud i den let tilisede skærgård til en af de lokales favoritter på den lille ø Fjäderholmarna og gå ombord i det hyggelige julbord på Fjäderholmarnas Krog, mens du nyder udsigten over skærgården og byens glimtende lys. Det er magisk! Hvis du vil have endnu mere vand, er der flere udflugtsbåde, der har julbord krydstogter eller serverer frokostbuffeter ombord.

Husk at reservere julbord i god tid! 

Stockholm

Herlighederne ved Sveriges hovedstad, som breder sig over 14 øer, smitter af på det meste: restauranter i særklasse, betagende seværdigheder og spændende shopping. Selv Stockholms farverige historie forsøger at matche byens skønhed. Oplev de forskellige bydeles særpræg, nyd byens internationale udsyn og hyg dig med skærgårdsliv lige uden for centrum. Når aftenen falder på, forvandler byen sig mange steder til en festlig scene. Heldigvis har hotellerne i Stockholm en høj standard, hvor du kan hvile ud og lade dig forkæle.

Hovedside