Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Juleshopping i Gamla Stan i Stockholm.
Foto: Ulf Lundin/imagebank.sweden.se

Overblik

Jul i Stockholm

Forestil jer at slentre gennem de smalle brostensbelagte gader i Gamla Stan i Stockholm, mens sneen stille daler og knirker under jeres fødder. Det er næsten som at være med i et juleeventyr; kirkeklokkerne ringer, og fra gader og stræder kommer I frem til åbne torvepladser med traditionsrige og århundrede gamle julemarkeder. Duften af ristede kastanjer eller mandler, honning- eller peberkager og gløgg fylder luften. Markedsboderne er fyldte med traditionelle hjemmelavede juledekorationer, håndlavet legetøj og alle slags lokale produkter. Sådan er et julemarked i Stockholm – ligesom det skal være.

Julemarkeder

Hvis I vil opleve det helt rigtige traditionelle julemarked, så bør I ta’ ud på Skansen, Stockholms kendte friluftsmuseum, hvor I bl.a. kan prøve lykken som lysestøber, bage gammeldags brød og se håndværkere give prøver på deres kunnen. Hvis I hellere vil til en marked med lidt royal røgelse, så ta’ ind til Gamla Stan, hvor julemarkedet, som starter d. 2. december 2017, er nabo med Kungliga Slottet.

Gå ikke glip af…

På Stureplan kan I opleve ægte jule-glamour i butikker og ikke mindst i deres udsmykning. Og når vi nu er ved udsmykning, så læg vejen forbi Stockholms mest kendte stormagasin NK (Nordiska Kompaniet) i Hamngatan for at se deres juleudsmykninger i vinduerne. Er I i byen 13. december, så gå ind til en af de mange Lucia koncerter i byens kirker. Snup en pause på Kungsträdgårdens julemarked, midt inde i byens centrale indkøbskvarter. I kan også prøve at stå på skøjter på åbne skøjtebane. Følg traditionerne og nyd et glas gløgg og husk at dyppe peberkagerne ned i. An anden ægte svensk juletradition er at spise lussekatter (safrankager), når det er ”fika” tid (den nærmest legendariske og halvreligiøse svenske opfattelse af det, alle andre kalder ….. en kaffepause!).

Julbord a la Stockholm

Selvfølgelig kan I nyde det traditionelle svensk julbord på de fleste restauranter i tiden op til jul, men der er to steder, der er mere end bare anerkendte for deres julbord a la Stockholm: Den berømte og storslåede Operakällaren i kælderen under Stockholm Operaen, og Grand Hôtel, en Stockholm institution, der tiltrækker sin del af de kende og velbeslåede.

Julbord ved vandet

Har I mere lyst til lidt eventyr, så tag færgen det korte stykke ud i den let tilisede skærgård til en af de lokales favoritter på den lille ø Fjäderholmarna og gå ombord i det hyggelige julbord på Fjäderholmarnas Krog, mens I nyder udsigten over skærgården og byens glimtende lys. Det er magisk! Hvis I vil ha’ endnu mere vand, er der flere udflugtsbåde, der har julbord krydstogter eller serverer frokostbuffeter ombord.

Undgå skuffelsen! Reservér jeres julbord i rigtigt god tid!