Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Arvika Kanocenter, Värmland
Foto: Öyvind Lund/Visit Värmland

Rejsetips

Kajak og kano i Värmland

Värmland er kendt som landskabet med de tusind søer. Der er vand, hvor end du vender blikket, hvilket naturligvis indbyder til aktiviteter på og ved vandet. Det er nemt at komme i gang, og mange af Värmlands herregårde og gæstgiverier har kano og kajak til udlejning eller til låns for gæsterne.

Overnatter du fx i Naturbyn, indgår lån af kano i prisen.

Hele 80 søer i Glaskogen Naturreservat

Naturreservatet Glaskogen er kæmpestort og rummer blandt andet 300 km vandrestier, masser af søer og vandløb og selvfølgelig rigtig gode muligheder for cykel- og kanoture. Her er der mange steder, der indbyder til, at du slår dit eget telt op. Men du kan også tjekke ind på områdets vildmarkscamping eller gøre brug af de mange shelters med grillplads og hytter i det store område. Den absolut bedste måde at tage på opdagelse i Glaskogen er i kano, hvor man kan vælge og vrage mellem naturoplevelser i 80 små og store søer. Kanoerne kan lejes i naturreservatet, og du får også gerne et par tips med til gode kanoture med sværhedsgrader, der passer enhver erfaring og fysisk form.

Arvika for både nybegyndere og erfarne

Charmerende Arvika er et supergodt udgangspunkt for både kortere og længere padleture. Hos Arvika Kanot & Turistcenter har man udviklet 10 ture med forskellige sværhedsgrader. Nybegyndere kan sagtens tage deres første tur her, og du kan endda hyre en guide. Ruterne går gennem landskaber, der varierer fra urørt vildmark til fascinerende kulturlandskab fra 1800-tallet, og ofte er du heldig at se bævere, elge og spændende fugle. Hvis du stiler mod Glafsfjorden, så husk at tage fiskegrejet med, for der er store chancer for, at du både får aborre, gedde og laks på krogen. Du finder i øvrigt nemt et fiskespot i Värmland på egen hånd eller på guidede ture med erfarne lystfiskere.

I det vestlige Värmland lidt nord for Arvika finder du Backwater Outdoor Experience. Her kan du leje en kajak og udforske søerne på egen hånd og evt. kombinere turen med vandring. Eller du kan tage med på guidede heldags- og flerdagesture inklusive frokost og middag med overnatning i tentipi-telt.

Sønetverk med muligheder i Nordmarken

Dalsland-Nordmarken i den sydvestlige del af Värmland er et netværk af søer, der strækker sig over et næsten 10.000 kvadratkilometer stort naturområde forbundet af Dalslands Kanal. Her kan du vælge at sejle i mindre søer og stille vandløb eller i større søer.  Erfarne padlere kan leje kanoer og teltudstyr, hos Nordmarkens Kanot Center i Årjäng, til nogle dage på egen hånd i vildmarken, men der er også mulighed for, at nybegyndere og andre eventyrlystne kan tage med på guidede ture, før de selv kaster sig ud på voverne. Mange benytter vildmarkscenteret ved Risviken som udgangspunkt for kanoferien i området. Her overnatter man godt og kan desuden deltage i andre aktiviteter som et klatrekursus eller en elgsafari.

Kajak på Vänern

Nordic Ecotours arbejder for mere og bedre økoturisme, så her kan du godt forvente at komme til at opleve Vänern fra sin allersmukkeste side. Vælg mellem to forskellige ture: Den ene i kajak med guide og stilfuld overnatning på Krokstad Herrgård, og den anden er for nybegyndere, der gerne vil i gang med havkajak. Ruten går gennem skærgården i Värmlandsnäs, og der er lagt pauser ind, så der er tid til at nyde de magiske udsigter og oplevelsen af at være i et med Vänern. Undervejs er der frokost, og guiden giver et spændende indblik i områdets natur, kultur og historie.

Bæversafari og tømmerflåde på Klarälven

Drømmer du om at tage ud med tømmerflåde som en anden Huckleberry Finn, så kan du begynde med at tage på sightseeing på Klarälven. Hos Vildmark i Värmland bygger du din egen tømmerflåde og sejler på den ned ad elven i roligt tempo. En anderledes aktivitet og genial for alle med lyst til at teste deres teamwork spirit og med hang til natur og dyreliv. På jeres færd kommer I forbi gode badesteder, lejrpladser og småbyer. Du kan vælge mellem ture på en eller flere dage med overnatning i enten telt eller på Vildmark i Värmlands egen campingplads i Stöllet. Om sommeren arrangeres her også bæversafari om aftenen – en stor naturoplevelse for både store og små.

Mere camping – flere vandaktiviteter

Klarälven er Sveriges længste elv, og den deler Värmland på midten, før den munder ud i Vänern ved Karlstad. I den nordlige del af Värmland ligger der flere gode campingpladser med rigtig fine muligheder for vandaktiviteter ved og på Klarälven. Hos Värmlandsgården kan du selv padle rundt på vandet omkring dig og kombinere besøget med pladsens andre aktiviteter. Eller du kan ”gå all in” og booke dig ind på Värmlandsgårdens længste kanotur på 150 kilometer over 10-14 dage.  

Alevi Camping ligger helt ned til Klarälvens bred og har egen sandstrand, hvor der naturligvis er masser af muligheder for at bade og fiske, når du ikke lige padler ud. Og hos Rådastrands Camping kan du opleve naturen fra vandsiden med eller uden guide og på kryds og tværs af klare søer, skov og perlende friske vandløb.

Kristinehamns skærgård

Sveriges største sø Vänern har flere skærgårde, blandt andet Kristinehamns skærgård, hvor du kan opleve vandaktiviteterne på en lidt anden måde - eller fortsætte med at padle. Tag på øhop mellem øer og holme, eller tag med ombord på en flot kopi af et skib fra 1600-tallet. En sejltur med bojorten Christine af Bro er en oplevelse for børn og voksne. Bo godt og centralt i det historiske Kristinehamn Stattshotell eller på Park Hotell. På Sockerslottet kan du både holde den obligatoriske fika-pause og bo i hyggelige omgivelser i en ombygget kirke.