Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Kanosejlads på Immeln i Skåne
Foto: Precious People

Overblik

Kajak- og kanotur i Skåne

Du kommer helt ind i hjertet af den unikke og uberørte ødemark, når du ror på de vitale søer og åer Skåne. Nyd den fantastiske atmosfære i selskab med familie eller venner, og oplev naturens mangfoldighed undervejs. Tag turen gennem maleriske landbrugsområder og bugtende vandløb i de dybe uberørte skove og slå lejr som Robinson Crusoe på en øde ø.


Et paradis for kajakroere

Skåne er ikke overraskende en populær destination for kajakroere med kyst mod tre verdenshjørner og et fintmasket netværk af søer og åer. Ro nordpå efter den fredfyldte magi i den fjerne ødemark eller tag by-oplevelsen med og ro i kanalerne i Malmø. I mange af Skånes søer vrimler det med øer, hvor du kan slå telt op for at overnatte. Langs kysten er der til gengæld dramatiske klipper såvel som brede, endeløse sandstrande.

Immeln – en sø med over 200 små øer

Immeln er den tredjestørste sø i Skåne og er ganske enkelt en drøm for kano-roere. Herfra kan du følge Skånes mest populære kanorute til en række andre søer i området. I Immeln er der et godt stykke over 200 små øer, hvor du kan campere og tilberede aborren eller brasen, du fangede tidligere på dagen. Immeln er kendt for sin forskelligartede flora og fauna, og mange af øerne er beskyttede områder for fugle. Tag en kikkert med, og du kan måske få øje på et par sjældne fugle som fiskeørn og sortstrubet lom.

Glid gennem vandet nær den skovklædte søbred, hvor du kan være heldig at få et glimt af den meget sjældne røde åkande, der leder tankerne - og følelsen af zen - hen mod den asiatiske lotusblomst.

Immeln er meget sikker og nem at ro i. Her slipper du nemt væk fra hverdagens stress og jag uden at blive helt afsondret. For trods følelsen af ødemark kan du stadig bruge din mobiltelefon i det meste af området. Du kan leje alt fra kanoer og telte til transportable kogeblus og grill ved Immelns kanocenter – husk bare at medbringe kontanter, da forretningen ikke tager imod kreditkort.

Ivøsøen – med skærgård i et ferskvandsområde

At ro i kano på Ivøsøen i den nordøstlige del af Skåne er et praktisk eventyr, da ruterne begynder og slutter det samme sted: ved Wetlandi Kanocenter i Axeltorp, hvor du også kan leje både kano og udstyr. Hvorfor ikke leje en hel camping-pakke og overnatte i bedste Robinson Crusoe-stil på de over 40 øer i søen, hvoraf mange er ubeboede. Hele vejen rundt om søen og på øerne er der masser af fredfyldte steder at campere og små bugter, perfekt til en svømmetur og til at grille og overnatte i fredelige omgivelser.

Ønsker du at kombinere naturoplevelser med kulturelle input, kan du sætte kursen mod det smukke Bäckaskog Slot. Slottet var engang et kloster, hvis historie går helt tilbage til det 11. århundrede. Før du sejler ud, kan du booke transport af din kano tilbage til centeret, mens du overnatter på slottet og – hvis du tør – tager på spøgelsessafari.


Rønne å – gennem åbne enge og junglelignende natur

Den bugtende Rønne å er en populær kano-destination på grund af de rolige vande kombineret med mere livlige dele. Omgivelserne varierer en hel del: fra åbne dyrkede marker til frodig skov, der sender tankerne hen mod sumpområder og Amazonas regnskov.

Ruten er ensrettet forstået på den måde, at du sejler med strømmen, men det er let at komme tilbage til udgangspunktet med enten bus eller taxi. Når du lejer dit udstyr på kanotcentralen, vil de sørge for transporten tilbage. Eftersom alt du behøver er at følge åen, er det næsten umuligt at fare vild, og det gør Rønne å til en tryg og familievenlig destination for kanoture.

Kanoruten er opdelt i forskellige sektioner afhængig af, om din tur skal vare en enkelt eller flere dage. Söderåsens hostel er et smukt sted at overnatte, men du kan også leje en hytte, campere eller sove i et shelter langs vandløbet. Sørg for at reservere din kano i forvejen og husk at tage kontanter med, da man ikke kan betale med kreditkort.

Helge å – et biosfærereservat under UNESCO

I den nordøstlige del af Skåne omkring Kristianstad ligger vådområdet Kristianstad Vattenrike, der er udpeget til biosfærereservat af UNESCO. Biosfærereservater er områder, der er udvalgt for at fremme og vise et balanceret forhold mellem mennesker og natur. At ro på Helge å er en fantastisk måde at udforske det store udvalg af dyrearter og landskaber på, og Naturum Besøgscenter, ved bredden af Helge å i det centrale Kristianstad, er et godt sted at begynde, når du planlægger din tur.

Vælg mellem adskillige ruter til din rotur. I reservatet er der omkring 20 forskellige og interessante besøgssteder, inklusive et gemt fugle-udkigstårn ved dammene nær Karpalund, et storkecenter, hvor du kan se efter den majestætiske hvide stork, og på Sånnarna udendørsmuseum kan du opleve et levende kulturlandskab. Meget få steder tilbyder så rige og varierede naturoplevelser som Kristanstad Vattenrike og Helge å.


Kullaberg – med dramatiske klipper

Uforglemmelige oplevelser venter, når du ror i naturreservatet Kullaberg i den nordvestlige del af Skåne. Følg den klippefyldte kystlinje og tag dig tid til at dvæle ved de dramatiske klipper, der dykker ned i havet. Hold øje med alt fra sæler og marsvin til en række forskellige fuglearter. Ved Kullakajak kan du leje både enkelt- og dobbeltkajakker og booke guidede ture på forskellige niveauer. De populære guidede natteture er en unik og spændende måde at opleve den magiske kystlinje på.

Ro i og omkring Malmø

Hvorfor ikke leje en kano i Malmø og sug byens stemning til dig fra vandsiden? Følg kanalerne rundt og udforsk byen fra et unikt perspektiv. Oplev kontrasterne, når bybilledet ændrer sig fra de smukke parker og den livlige bymidte til de rolige boligområder. Tag en picnic-kurv med eller stop op og få en is på vejen. Hvis du har din egen båd med, er der også rig mulighed for at ro langs kysterne omkring Malmø. Ro en tur i solnedgangen på en stille sommeraften med svaner omkring dig - og Øresundsbroen og Turning Torso i baggrunden. Du kan godt skrue forventningerne op til denne mindeværdige måde at opleve Malmø på.

Alt i alt er Skåne et formidabelt sted at ro. Med en kombination af søer, åer og kystlandskab kan du komme her for at ro i årevis uden at opleve samme sted to gange. Infrastrukturen er veludviklet, både når det handler om at komme rundt og leje udstyr. Så du kan godt begynd at pakke – og husk redningsvesten.