Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Kalrsborg Fæstning i Vestsverige
Foto: Karlsborgs Fästning/Vastsverige.com

Aktiviteter

Karlsborg Fæstning

Det store fæstningsbyggeri på Vanös odde i Vättern blev indledt i 1819. Byggetiden var beregnet til 10 år, men det varede 90 år, inden fæstningen stod færdig.


En moderne fæstning

Et besøg på Karlsborg Fæstning er både spændende og interessant. Her kan du gå på jagt efter den forsvundne guldreserve i de underjordiske tunneler, samle point og få hjælp til at finde den store skat. Eller du kan opleve hvordan, det var at være på fæstningen i 1865. Du kan følge med på guidede rundvisninger, bådture eller prøve den flydende sauna. Glem ikke også at besøge det interessante fæstningsmuseum.

Et centralt forsvar

Efter Sverige tabte Finland til Rusland i krigen 1808-09 blev Stockholm og den svenske østkyst pludselig meget mere udsat end tidligere. Den svenske forsvarsdebat var intensiv, og en central forsvarsplan blev stadfæstet. Planen gik ud på, at en central fæstning skulle bygges inde i landet, så den svenske armé skulle få tid til at mobilisere sig. Det var også meningen, at kongefamilien og regeringen samt guldreserverne skulle bringes i sikkerhed, hvis der blev krig. Nærheden til Göta Kanal skulle lette transporterne til byggeriet, så stedet, hvor fæstningen skulle bygges, var givet. I 1819 besluttede Karl 14. Johan, at en fæstning skulle bygges på Vanäs odde ved Vätterns vestbred.

En by vokser frem

Arbejdet med byggeriet blev delvis udført af straffefanger, men også af landarbejdere, soldater og med tiden også dygtige professionelle som stenhuggere og tømrere. Indenfor voldene voksede en by op efter den civile model med boliger, hospital og værksteder. Allerede i 1820’erne blev der anlagt et vejnet, som stadig benyttes.

Læs mere om Karlsborg fæstning her

Velkommen til Vestsverige!

Vestsverige

Vestsverige er rig på steder, hvor du kan finde ro og lade op. Tag på kajaktur til en af de mange små skærgårdsøer og nyd roen. Du kan også tage cyklen med på bådrundfart og hoppe fra den ene ø til den anden. Mulighederne er mange, hvis du er vil med aktiv ferie. Er du mere til storbypulsen, lækker mad og shopping, så tag et smut til Gøteborg. Her finder du flere Michelin-restauranter, spændende kultur og ikke mindst Nordens største forlystelsespark Liseberg!

Hovedside