Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Two people with two kids biking on a road by the coast in Halland.
Familie på cykeltur på Kattegattleden i Halland
Foto: Philip Liljenberg / Region Halland

Aktiviteter

Kattegattleden for børn

Cykelferie med børn er en perfekt måde at knytte familien endnu tættere sammen på. Med rigelige ispauser og et tempo, I selv tilpasser, bliver turen et sikkert minde for livet. Kattegattleden er næsten fri for biltrafik, og der er massevis af familievenlige attraktioner undervejs.


Korte og børnevenlige strækninger gør Sveriges vestkyst helt ideel til cykelferie for hele familien. Et veludbygget net af cykelstier viser vej gennem det smukke landskab. Uanset hvor I begynder, og hvilken retning I cykler, er Kattegattleden – Sveriges første nationale cykelrute – skiltet med rød-hvide skilte mærket med 1.

Planlæg turen selv eller gå all inclusive

Det er nemt at planlægge hele turen selv med hjælp fra den informative hjemmeside kattagattleden.se, som giver fuldt overblik over servicetilbud, attraktioner, kost og logi. En anden mulighed er at vælge nogle af de anbefalede ruter længere nede på siden her.

Vil I gå all inclusive, findes der komplette cykelpakker med overnatning, mad, oplevelser, cykelleje og bagagetransport, der giver jer en praktisk løsning med mindst muligt at tænke på ud over at nyde turen – det er trods alt ferie. Eller hvad med at booke bagagetransport uden cykelpakke og få SMS, når bagagen er leveret. Læs mere om cykelpakkerne hos leverandørerne Gyllene Turer, Bike Sweden og Best Western Hotell Halland.


Anbefalede cykelture med børn

Höganäs til Ängelholm (40 km)

Turen begynder med cykling rundt om Kullen og fører til den 500 år gamle by Ängelholm. På denne strækning cykler I forbi mange smukke strande og hyggelige havne. En række vingårde og små gårdbutikker giver gode muligheder for pauser på ruten.

Før I forlader Höganäs, bør turen gå forbi pandekagehuset Pannkaksladan, som tilbyder en stor pandekagebuffet med op til 20 forskellige varianter til gode priser. Her kan børnene lege og besøge en mini-zoo med heste, æsler, får, grise og alpakaer. Ikke langt fra Pannkaksladan ligger Keramisk center, hvor både børn og voksne kan prøve at dreje ler. Et andet fint sted at spise frokost i Höganäs er Magasin 36/Högnäs Saluhall.

I Höganäs går minedrift langt tilbage i tiden, og hvis I slår et smut forbi Höganäs Museum, kan I se, hvordan det var at arbejde i minerne og se fodaftryk fra dinosaurer, som er fundet i minerne. I Höganäs er der desuden mulighed for at tage en runde minigolf ved den børnevenlige strand Kvickbadet.

Hvis I tager en lille afstikker fra Kattegattleden, kan I opleve Kullaberg naturreservat, som består af smukke skove, dramatiske klippeformationer og spektakulær udsigt over Øresund og Kattegat. På besøgscenteret Naturum Kullaberg er saltvandsakvariet børnenes favorit, hvor de kan prøve at røre ved en søstjerne.

Tilbage på ruten mod Ängelholm kan det anbefales at lægge turen forbi Flickorna Lundgren på Skäret – en af Sveriges ældste og mest populære caféer. Her serveres lækkert brød og dejlige kager til glæde for både store og små.

Vel ankommet til Ängelholm bør I besøge den frodige skov midt i byen, hvor I finder Ängelholms Hembygdspark, som virkelig er en attraktion for hele familien. Med fem museer, en fin legeplads og en dyrepark med nordiske dyr, er her noget for enhver. Om sommeren er der sang, komedie og børneteater på en udendørs scene. Der er gratis indgang året rundt. De allermest seje kan prøve kræfter med Upzone, hvor man klatrer højt oppe i trætoppene.

Ängelholm ligger inderst i vigen mellem Bjärehalvøen og Kullen. Rønne Å bugter sig gennem byen og giver mulighed for fiskeri, kanoture og sightseeing på båden Laxen. I selve byen finder I hyggelige små butikker og caféer.

For dig, der stadig ikke har fået nok af at cykle, bør du tage en tur til Lillaro Café & Musik, hvor du kan nyde lidt at spise eller drikke i rolige og fredelige omgivelser. Du finder den unikke café i Vejbystrand cirka 12 kilometer uden for Ängelholm.


Halmstad City – Steninge (30 km)

Halmstad er den største by langs Kattegattleden mellem Helsingborg og Gøteborg. Byen byder på gode shoppingmuligheder, et stort udvalg af gode restauranter og caféer for enhver smag. I og omkring Halmstad finder I mange spændende aktiviteter for hele familien.

I Halmstad er der store muligheder for at kaste sig ud i sjove aktiviteter på både land og til vands. Blandt andet kan Stand Up Paddleboard (SUP) anbefales til både voksne og børn. Ønsker I lidt mere action, er det muligt at leje udstyr og få instruktion i Wakeboard i Halmstad Wakepark. Hvis I er til fart og spænding, kan Halmstad Gocart være en sjov udflugt. 

Lidt nord for Halmstad finder I Tylösand, som er et populært feriested med en fin sandstrand, bemandet med livreddere. På stranden ligger Hotel Tylösand, et af Sveriges førende spahoteller. Hotellet er kendt for et varieret tilbud til sine gæster, som fx ”After Beach” for de voksne og ”Tuffers Club” for de små. Prøv også den sjove aktivitet eventyrgolf. Vil du højne din popularitet hos børnene, kan du lægge en tur ind omkring den italienske isfabrik World of Riccardo.

Ved Svärjarehålan i Tylösand ligger også en strand, der er særligt indrettet til mennesker med handicap, blandt andet en 200 meter lang snorkelrute. Det er muligt at låne en kørestol, hvis man ikke ønsker at bruge sin egen i saltvand. Alle er velkomne på stranden, men under hensyn til andre mennesker med nedsat funktionsevne.

Haverdal naturreservat ligger lige ved havet og har en troldeskov og Sveriges højeste klit, Stora Strandkullen, cirka 36 meter over havet. Fra toppen er der en flot udsigt over reservatet og omgivelserne. Her er der fine muligheder for en gåtur med familien.

Når I nu er i området, bør I besøge Särdals Kvarn, en af Nordens største vindmøller. Møllen blev opført i 1890 og var i drift indtil 1967. I dag drives den som café med lækkert bagværk, enkle frokostretter og drikkevarer. Læg også et besøg hos den hyggelige lille butik, der sælger lokalproduceret syltetøj, saft og geléer.

Når I kommer frem til det charmerende lille sted Steninge, kan I overveje at tage ind på Steninge Vandrarhem, som er et hyggeligt og prisvindende vandrerhjem. Her bor I et stenkast fra havet og naturreservat. Morgenmadsbuffeten er virkelig populær, og her laver Per Carlsson prisvindende grød. Faktisk har han vundet VM-guld i grødkogning.

For rejsende med børn er det klart en anbefaling værd at tage ud på Steninge eventyrsti, som er inspireret af Alf Hambes utrolige verden af alfer, trolde og magiske sten. Stien begynder og slutter ved Steninge Vandrarhem.


Uheldig med vejret? Her er nogle gode indendørs attraktioner i Halmstad

Er I uheldige med vejret, kan familien tage en tur til Europas største indendørs legeland, Busfabrikken Halmstad.  Her kan børnene lege, rutsje, klatre, hoppe og hygge sig. Der findes også et babyhjørne for de mindste. For de lidt ældre børn kan Freemovr anbefales. Freerunning, parkour og freejumping er bare nogle af de fede aktiviteter, der findes her på de næsten 2000 kvadratmeter.

5 tips og gode råd til cykelferie med børn:

1. Tilpas turen efter børnene

Det allervigtigste er at tilpasse turen til børnenes niveau, hvis de selv skal cykle. Planlæg lange og gode pauser med mad og lidt lækkert – is, pandekager og svensk ’godis’ fungerer fint som motivation. Det kan også være en idé at tage en cykelfri dag undervejs, så børnene kan få tid til at lege med nye venner.

2. Leje af cykel og/eller cykelanhænger?

Hvis du ikke ønsker at tage cykler med hjemmefra, kan de lejes flere steder. Har du mindre børn med, er en cykelanhænger værd at overveje. Sådan en kan du også leje flere steder langs Kattegattleden, og den kan bruges til både børn og bagage.

3. Meget bagage? Undgå rygsæk

Det er næppe nogen overraskelse for børnefamilier, at der hurtigt samler sig meget bagage, når hele banden skal på tur. Et godt tip er at fragte oppakningen i cykeltasker eller i en cykelanhænger. Rygsæk kan ikke anbefales, da den giver belastning bagtil, og det kan være svært at holde balancen. Hvis du vil have en lettere cykel, kan du booke en bagagetransport.

4. Vær synlig og tryg

Selv om Kattegattleden er næsten fri for biltrafik, er sikkerheden stadig vigtig. Alle bør naturligvis bruge cykelhjelm, også hvis børnene sidder i cykelanhængeren. Mange cykelvogne leveres med vimpel på en stang. Stop op af og til for at se, om alt er OK.

5. Der kan aldrig være for meget is, chokolade og kiks

Husk, at ferieturen skal være hyggelig for alle. Tag hensyn, når børnene giver udtryk for træthed og gerne vil holde pause, selvom du ved, at de kan klare lidt mere – og den bedste motivation ofte er is og chokolade.

Kattegattleden

Sug de store oplevelser til dig på cykel gennem Skåne og Halland. På Kattegattleden kan du cykle 395 kilometer langs kysten og koncentrere dig om nuet midt i den vidunderlige natur. Kattegattleden har i 2018 vundet prisen som Europas bedste cykelrute.

Hovedside