Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Friske æbler i Kiviks Musteri, Skåne
Foto: Maria Thinggaard

Aktiviteter

Kiviks Musteri

Alt du behøver at vide om æbler – og mere til. Et besøg i æbleplantagen i hjertet af Østerlen er en oplevelse for alle sanser.


Æblesæsonen strækker sig over alle årstider. Forstået sådan, at der altid er noget at glæde sig over ved æbletræet. Beskæring, blomstring, vækst, nydelse og høst af alle æblerne i efteråret.  Alle faserne gennemleves helt ned i detaljen på Kiviks Musteri.

I den sydlige del af Kivik, hvor æbleplantagerne breder sig ud mod de hvide strande langs Hanøbugten, ligger mosteriet, som har udviklet sig ad mange grene siden 1888, hvor Henric Åkesson plantede de første æbletræer. Disse træer blev til Sveriges første kommercielle plantage, og grunden var lagt til virksomheden Kiviks Musteri. 

Mosteriet hviler på fire generationers erfaring med æbleavl og viden om, hvordan frugt og bær håndteres for at bevare de nyttige egenskaber ved friskplukket frugt. Målet er naturligvis at fremstille produkter med smag af al den kærlighed, som frugt og bær avles med her i Kiviks Musteri. 

Guidede ture og cider-smagning

I juli kan du hver dag tage på en guided rundtur i Æblets hus, plantagerne og besøgshaverne. Her kan du følge æblets myteomspundne vej gennem historien frem til i dag. De guidede ture finder sted kl. 13 og 15. 

På de populære cider-smagninger kan du tage på en spændende smags-rejse udi ciderens verden. Hør alt om Kiviks Musteris forskellige cidere og nyd samtidigt en skånsk tapas-tallerken.

Tag en kurvfuld nydelse med hjem

Giv dig god tid til at nyde dit besøg på Kiviks Musteri – så alle oplevelser får tid til at bundfælde sig, for du får mulighed for at nyde æblet med alle sanser. Vi kan begynde der, hvor de fleste gæster slutter deres besøg, nemlig i Musteributiken, stedets egen gårdsbutik. Her kan du sikre dig en kurv fuld af dagens indtryk og tage dem med hjem til forkælelse i hverdagen. I butikken finder du nemlig hele Kiviks Musteris sortiment af det bedste fra naturens eget spisekammer i form af sød eller syrlig most, perlende cider, grød, saft og en række produkter, der ikke sælges andre steder så som æblemos, syltetøj og andre delikatesser. 

Melder sulten sig i løbet af dagen kan du glæde dig til et besøg i restaurant Kärnhuset i den frodige gårdhave, hvor der serveres lækre retter tilberedt af lokale råvarer. Er du mere til en stille stund med kaffe og hjemmebag, kan du lægge vejen forbi Stinas Café på en lille høj med udsigt til havet. I udpræget hyggelig havestil serveres huset velkendte æblekage og meget andet godt.


Æblets hus - en æblehistorie med guldstøv

Äpplets Hus er en del af Kiviks Musteri, der bedst kan beskrives som et videnscenter for æblet i alle dets facetter. Æblet er i centrum for oplevelser for store og små.

Inspiration i besøgshaverne

En stille gåtur i de smukke æbleplantager og haver er en god anledning til at drømme sig væk eller hente inspiration med hjem til egen have: I Sortimentsodlingen findes over 70 forskellige æblesorter, hvor du kan sammenligne farve og form på træ, blomster og frugter. Kulturodlingen viser forskellene mellem 1800-tallets æbleavl med knudrede, frodige træer og den moderne dyrkning af æbletræer i dag. Visningsträdgården er en besøgshave med ni forskellige haver, hver med eget særpræg og æblesorter, og omgivet af smukke og stemningsfulde espalierer.

Får du smag for et bestemt æble på din vej rundt i haverne, kan du formentlig finde det i planteskolen, der også hører til på stedet. Planteskolens medarbejdere giver meget gerne tips og gode råd til, hvordan du bedst plejer frugttræer og bærbuske i din egen have.


Åbningstider 2018

17. februar - 30. juni: kl. 10-17 (lukket midsommeraften) 
1. juli - 31. august: kl. 10-18
1. september - 30. december: kl. 10-17 (lukket d. 24.-26. december)


Hvert år besøger flere end 200.000 os for at opleve, smage og nyde. Du er også meget velkommen!

Læs mere på Kiviks Musteri's hjemmeside