Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Drottningholm Slott, Stockholm
Foto: Ola Ericson/imagebank.sweden.se

Rejsetips

De kongelige svenske slotte

Kungliga Slottet i Gamla Stan i det centrale Stockholm, Drottningholms Slott lige udenfor Stockholm og sommerresidensen Sollidens Slott på Øland giver et fascinerende indblik i, hvordan de kongelige i Sverige lever, arbejder – og holder ferie! Arkitektonisk er de tre slotte vidt forskellige; det ene er barok, et andet er i renæssance-stil og det sidste er skabt som vidunderlig italiensk-inspireret kæmpevilla.


Kungliga slottet i Stockholm

Det kongelige slot er en imponerende barokbygning skabt af arkitekten Nicodemus Tessin den yngre. Slottet knejser smukt over øen midt inde i Stockholm, der huser Gamla Stan og er omgivet af gamle, snoede, brostensbelagte gader og fredede bygninger i Stockholms ældgamle bymidte. Slottet, der har mere end 600 værelser på 7 etager, er Den svenske kongefamilies officielle residens i Stockholm. Man kan se de kongelige repræsentationslokaler, skatkammeret med kronjuvelerne og en lang række andre kongelige juveler, dragter og personlig beklædning samt Tre Kronor museet. I bør ikke gå glip af det spektakulære vagtskifte, der finder sted kl. 12.15 på hverdage og lørdage samt kl. 13.15 på søndage. I kan sagtens gå til slottet; det ligger midt i byen – og I kan ikke overse det. Det er også muligt at komme til slottet med bus eller metroen (T-banen).


Drottningholm slott

Drottningholm Slott og dets omgivelser er optaget på UNESCOs verdensarvsliste, og er den svenske kongelige families permanente bopæl. Slottet ligger i den grønne vestlige udkant af Stockholm, og dets beliggenhed er ganske simpelt åndeløs smuk. Lige ned til søen Mälarens stille vand, og omgivet af smukt anlagte haver og idylliske skovstykker. Slottet, der er anlagt tilbage i 1600-tallet, og haverne omkring er ofte mål for stockholmernes udflugter med madkurven og en god bog på en stille sommerdag. I bør også se Slotsteatret, den eksotiske kinesiske pavillon og slottets haver, der er skabt på samme måde som rundt om Versailles slottet. I kan komme til Drottningholm Slott med bus, bil eller med udflugtsbåde inde fra centrum.

Solliden på Øland

Solliden er den svenske kongelige families sommer residens på det smukke Øland ud for Kalmar på Smålands østkyst. Slottet er faktisk mere et – om end stort! – italiensk inspireret landsted. Det er den kongelige families faste fristed om sommeren. På Solliden kan I bl.a. opleve de fantastiske haver, parkområderne, havepavillonerne og skiftende kunstudstillinger. Tag bilen over den flotte Kalmarsund bro eller sejl med udflugtsbådene fra Kalmar.