Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Krebsegilde
Foto: Carolina Romare/imagebank.sweden.se

Fakta

Krebsegilde i Sverige

”Kräftskiva”, som det hedder på svensk, er en oplevelse man ikke kommer udenom, hvis man virkelig vil tæt på den svenske folkesjæl og kulturelle tradition.


Mange svenskere glæder sig hvert år til august og september, hvor det er sæson for de traditionsrige svenske krebsegilder - og det er bestemt også noget, du bør opleve. Tag afsted på en kortere eller længere tur i sensommeren sammen med familie eller venner og nyd denne "hjørnesten" i Sveriges rige kulturarv. 

Du kan med fordel nyde de dejlige velsmagende krebs - og dertilhørende snaps - på gode restauranter og under besøg i private hjem; men har du mod på det, kan du også holde dit eget gennemførte "gør-det-selv"-krebsegilde - det vil helt sikkert blive en mindeværdig oplevelse. At holde sit helt eget autentiske krebsegilde i Sverige er egentligt ganske simpelt.

I august og september, som er højsæson for krebsefiskeri i Sverige, kan du selv fange de nataktive dyr i de svenske indsøer (husk dog at skaffe et fisketegn. Spørg evt. ved et turistkontor). Krebsefiskeriet foregår ved, at man sent om aftenen (midnat) placerer krebsefælder med fiskeaffald som lokkemad på bunden af vandet. Herefter er det blot at vente på, at de nataktive krebs vandrer ind i fælderne, så man den efterfølgende morgen - eller måske allerede samme nat - kan hive fælderne op igen og bringe den (forhåbentlig) gode fangst med hjem. Her bør man lade de levende krebs vandre rundt i en balje vand et døgns tid forud for tilberedning, for at deres tarm kan tømmes helt. 


Dine helt egne gourmét-krebs

Ifølge traditionen spises krebsene kolde ved et svensk krebsegilde; derfor bør du koge og tilberede dine krebs dagen i forvejen. Fyld en stor gryde med rigeligt vand og bring den i kog med tilsat salt og dild. Herefter putter du én-efter-én de friske levende krebs ned i det spilkogende vand med hovedet først – og bare rolig, de dør øjeblikkeligt! Du tager fat i krebsens rygskjold bagfra; på den måde undgår du kløerne, som godt kan give et mærkbart ”nap”. Lad krebsene koge under låg i 10 minutter, hvorefter du tager dem af blusset og lader dem stå i kogevandet i yderligere fem minutter.

De nedkølede krebs er så klar til at blive serveret for dine gæster, venner og/eller familie dagen efter. Traditionelt vil det eneste tilbehør være for eksempel knækbrød, evt. mayonnaise, en god ost eller svensk ostetærte. Dog kan man selvfølgelig variere som man lyster med for eksempel brød eller kartofler. Når du planlægger dit krebsegilde skal du nok beregne 20-30 krebs per person (afhængig af størrelsen naturligvis). Husk rigeligt med servietter – krebs skal spises med fingrene.

Snaps og viser

Sidst men ikke mindst: husk snapsen! Ikke ulig vores danske julefrokoster er snaps simpelthen et nødvendigt tilbehør og en vigtig del af kulturen omkring "kräftskiva" i Sverige - ikke mindst i kraft af snapseviserne. Hvis ikke du var klar over det, må du forberede dig nu: svenskerne elsker at synge; hele tiden! Især når der er snaps involveret. 

Krebsegilde i Malmø 

Foretrækker du at holde krebsegilde i et større selskab, så bør du tage til Malmø d. 10. august, hvor den traditionsrige Malmøfestivalen skydes i gang med et brag af et krebsegilde. Her kan du lade dig rive med af stemningen blandt flere hundrede festglade svenskere, der alle samles for at nyde sæsonens første krebs. Gildet er populært så kom i god tid for at være sikret et bord og husk at medbringe dine egne krebs. Festivalen stiller nemlig kun borde, stole og god musik til rådighed - resten står du selv for.