Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Krebsegilde
Foto: Carolina Romare/imagebank.sweden.se

Fakta

Krebsegilde i Sverige

”Kräftskiva”, som det hedder på svensk, er en oplevelse man ikke kommer udenom, hvis man virkelig vil tæt på den svenske folkesjæl og kulturelle tradition.

Mange svenskere glæder sig netop nu til det i august og september igen bliver sæson for de traditionsrige svenske krebsegilder – og det er bestemt også noget DU bør opleve. Tag afsted på en kortere eller længere tur i sensommeren, sammen med familie eller venner, og nyd denne ’hjørnesten’ i Sveriges rige kulturarv.

Du kan naturligvis nyde de dejlige velsmagende krebs, og dertil hørende snaps, på gode restauranter og under besøg i private hjem; men har du mod på det er et gennemført ”gør-det-selv”-krebsegilde også en mulighed – det vil helt sikkert blive en mindeværdig oplevelse. At holde dit helt eget autentiske krebsegilde i Sverige er egentligt ganske simpelt.

I august og september, som er højsæson for krebsefiskeriet i Sverige, kan du selv fange de nataktive dyr i de svenske indsøer – husk dog at skaffe et fisketegn (spørg evt. ved et turistkontor)! Krebsefiskeriet foregår ved at man sent om aftenen (midnat), evt. ved hjælp af robåd, placerer krebsefælder med fiskeaffald som lokkemad på bunden af vandet. Så er der blot tilbage at vente på at de nataktive krebs vandrer ind i fælderne, hvorefter man, den følgende morgen eller allerede samme nat, hiver fælderne op igen og bringer den (forhåbentlig gode) fangst med hjem. Her bør man lade de levende krebs vandre rundt i en balje vand et døgns tid forud for tilberedning, for at deres tarm kan tømmes helt.

Dine helt egne gourmét-krebs

Ifølge traditionen spises krebsene kolde ved et svensk krebsegilde; derfor bør du koge og tilberede dine krebs dagen i forvejen. Fyld en stor gryde med rigeligt vand og bring den i kog med tilsat salt og dild. Herefter putter du én-efter-én de friske levende krebs ned i det spilkogende vand med hovedet først – og bare rolig, de dør øjeblikkeligt! Du tager fat i krebsens rygskjold bagfra; på den måde undgår du kløerne, som godt kan give et mærkbart ”nap”. Lad krebsene koge under låg i 10 minutter, hvorefter du tager dem af blusset og kader dem stå i kogevandet i yderligere fem minutter.

De nedkølede krebs er så klar til, dagen efter, at blive serveret for dine gæster, venner og/eller familie. Traditionelt vil det eneste tilbehør være for eksempel knækbrød, evt. mayonnaise, en god ost eller svensk ostetærte. Dog kan man selvfølgelig variere som man lyster, med for eksempel brød eller kartofler. Når du planlægger dit krebsegilde skal du nok beregne 20-30 krebs per person, afhængig af størrelsen naturligvis. Husk RIGELIGT med servietter! – krebs skal spises med fingrene.

Snaps og viser

Sidst men ikke mindst: krebsegildet ER en stærk tradition i Sverige og uden snaps ”går den ikke”.. Ikke ulig vores danske julefrokoster er snaps simpelthen et nødvendigt tilbehør og en vigtig del af kulturen omkring ”kräftskiva” i Sverige – ikke mindst i kraft af snapseviserne. Hvis ikke du var klar over det må du forberede dig nu..: svenskerne eeelsker at synge, hele tiden! – især når der er snaps involveret.

Her nedenfor kan du se et par eksempler på nogle af de mange – RIGTIG MANGE – kendte og populære svenske snapseviser. Måske du skulle øve dig lidt med det samme?! – for du må helt sikkert afsted.. Oplev et ægte svensk krebsegilde, uanset om du ”gør-det-selv” eller er gæst – det bliver rigtig sjovt!