Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Kullen i Skåne
Foto: Aske Jorgensen/visitskane.com

Destination

Kullen

Nord for Helsingborg, oppe ved Mölle finder du det otte kilometer lange bjerg Kullen (Kullaberg på svensk). Området er gratis at komme ind i og byder på en usædvanlig variation af naturområder og dyreliv. Kullen danner fantastiske rammer for udendørsaktiviteter i det smukke og vilde naturreservat.


Kullen er dramatisk natur og eventyr

Du finder hovedindgangen til naturreservatet højest oppe i Mölle. Flere hundredtusinde besøgende naturelskere kommer hvert år til Kullen for at opleve den storslåede natur. Indtil 2010 måtte gæster betale entré for at køre ind i området, men i dag er det gratis. Kullen byder på dramatisk natur med store klipper, som stræber mod himlen. Brændingens vedvarende dønninger hamrer mod granitten, og kystens klippevægge gemmer på mere end 20 grotter. Havet rummer stimer af marsvin, en af verdens mindste hvaler. Kullen er ganske enkelt fantastisk for alle, som elsker at være ude i naturen. I sommersæsonen går der bus fra Mölle station op til parkeringspladsen ved Kullens fyr.

Aktiviteter på Kullen

Kullens naturreservat har fantastiske muligheder for aktive mennesker. Tag med på en marsvinsafari og kom tæt på de små hvaler. Fir dig ned ad en klippevæg. Kør Kullen rundt på mountainbike. Eller brug apostelens heste på en tur i det smukke og vilde naturreservat med mange små vige og oaser. Mærk roen, træk vejret, nyd vinden.

På spidsen af Kullen finder du Kullens Naturum – et besøgscenter, hvor du kan se en permanent udstilling om området – der i øvrigt er så særegent, at Guide Michelin har givet det en stjerne i listen over svenske seværdigheder. I besøgscentret kan du få mere information om de mange forskellige vandrestier, eksempelvis den smukke Kullaleden, som strækker sig langs hele Kullahalvøen. Du kan booke flere af de aktiviteter, du kan tage del i på Kullen – som fx hvalsafari, grottevandring med guide, rappelling, cykling og skattejagt - bestil let hos Kullabergguiderne.

Vil du prøve kræfter med havkajak ved Kullen, kan du bestille hos Kullakajak. Her kan du booke både halv-, hel- eller flerdagsture.


Legenden om Kullamanden

Helt nede ved kysten kan du opleve et frygtindgydende scenarie. Grotterne skjuler sig i klipperne mod havet. Bølgerne drøner, og strømmen i havet er stærk. Stejle skrænter og skarpe slugter dominerer kystlinjen, men oppe på Kullen finder du roen. Her kan du se langt ud over havet og kysten. Du kan følge vandrestier, der fører dig gennem naturreservatets fascinerende flora. Helt ude på spidsen af Kullen finder du Kullens fyr. Et sagnomspundet sted med legenden om Kullamanden – manden som bestemte, hvem der skulle falde ned fra klipperne, og hvilke skibe der skulle knuses mod kysten. I dag sidder du sikkert i hans fyrtårn, hvor du kan nyde en god kop kaffe til den fantastiske udsigt over Kullamandens tidligere domæne.

Tag en pause i Mölle

Neden for Kullens naturreservat finder du Mölle med den hyggelige havn. Her er flere dejlige hoteller, gode restauranter og spændende butikker med kunsthåndværk. Besøg fx Mölle Krukmakeri. Stedets motto runger: Gå mod strømmen! Frem for højhastighedssamfundet hylder Mölle Krukmakeri langsomheden. Her vil man ikke producere mest muligt, billigst og hurtigst. Krukkerne skal være til glæde for dig nu – og for næste generation. De laves med omhu, og hver krukke er helt sig egen. Ud over smuk keramik kan du også nyde en god kop kaffe i stedets hyggelig café. Det er også lige nord for Mölle i Ransvik, du finder den berømte badestrand, der gjorde området kendt som syndens hule i begyndelsen af 1900-tallet.