Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Dalahest i Dalarna
Foto: Nils Olsson

Rejsetips

Kulturelle oplevelser i Dalarna

Historisk set har Dalarna haft en kæmpestor kulturel og samfundsmæssig betydning for landet. Området her i hjertet af Sverige holder fast i traditionerne og viser historien på en spændende måde i moderne rammer. Tag på opdagelse i Dalarna og bliv mange oplevelser rigere på både kunst, kultur og klassiske svenske skikke. Fra spændende og farverige miner og museer til festlig musik og midsommer.

Dalahesten

Selvom et af Sveriges mest velkendte symboler, Dalahesten, fra området omkring Mora fik sit internationale gennembrud ved verdensudstillingen i New York 1939, blev de første af slagsen allerede lavet i 1700-tallet som tidsfordriv i skovarbejdernes hytter om aftenen.  I Nusnäs lidt uden for Mora kan du stadig opleve det traditionelle håndværk hos Nils Olsson Dalahästar, når hver hest skæres og males med sit karakteristiske mønster. På Dalarnas museum i Falun finder du verdens største samling af Dalaheste inklusive den ældst kendte, der er dateret til 1560.

i
Foto: Amanda Westerbom/imagebank.sweden.se
The Dala horse is the most bought Swedish souvenir. It is a stylized wooden horse most commonly found in red with a typical folk art decoration called kurbits. The Dala horse has been made since the 1600’s in Dalarna and is still today mainly manufactured in a village called Nunäs outside of Mora in Dalarna.
Foto: Amanda Westerbom/imagebank.sweden.se

Carl Larsson-gården - Farverigt kunstnerhjem

Carl Larsson-gården Lilla Hyttnäs i Sundborn er et af verdens mest kendte kunstnerhjem, som tilhørte kunstnerparret Carl og Karin Larsson. Carl Larsson (1853-1919) var en eminent akvarelmaler, og selvom hustruen Karin (1859-1928) også var uddannet fra Kunstakademiet, blev Lilla Hyttnäs efterhånden hendes foretrukne lærred. Hun indrettede deres idylliske hjem med farver og mønstre, som var forud for sin tid – og som sammen med børnene blev blandt Carl Larssons mest kendte motiver. Huset og haven står som parret efterlod det og er et vidunderligt museumsbesøg ikke blot for kunstelskere, men for alle.

i
Foto: Copyright Carl Larsson-gården
The former home of Swedish artists Karin and Carl Larsson has become an icon for Swedish interior design and family life.
Foto: Copyright Carl Larsson-gården

Zorns kunstmuseum, hjem og atelier

Allerede mens Anders Zorn (1860-1920) levede, havde han et ønske om at etablere et museum, hvor hans egen kunst kunne vises side om side med andre internationale kunstneres værker. Men Zornmuseet i Mora stod først klart 19 år efter hans død og er i dag et af Sveriges mest anerkendte museer. Umiddelbart ved siden af museet kan du træde cirka 100 år tilbage i tiden og besøge Anders og Emma Zorns eget hus, der var et livligt kunstnerhjem med andre prominente kulturpersonligheder som gæster, fx Carl Og Karin Larsson . Zorn var forud for sin tid og fik eksempelvis indlagt strøm langt tidligere end i mange andre huse. 

i
Foto: Visit Dalarna
Zorngården is the former home of Anders Zorn, one of Sweden's most famous artists. It is located in Dalarna and is now a museum.
Foto: Visit Dalarna

Verdensarven Falu Gruva

Det industrihistoriske område i Falun blev i 2002 optaget på Unescos verdensarvsliste på grund af sin indflydelse på samfundsudviklingen i Sverige. Gennem flere hundrede år blev der udvundet metaller i Falu Gruva, og selvom minedriften blev lukket i 1990’erne, er der stadig masser at opleve i hele Falun. Gennem små gange går du op til 67 meter ned til de mægtige grotter, hvoraf nogle er helt tilbage fra 1600-tallet. Allerede dengang havde arbejderne regulerede arbejdstider og blev betalt rimeligt for det farlige arbejde, hvilket var højst usædvanligt for tiden.

i
Foto: Jonas Lindgren
Falu Gruva in Dalarna was a mine for about 1000 years.
Foto: Jonas Lindgren

Besøg en sameby

I den nordlige del af Dalarna trives den samiske kultur, og hos Renbiten i Idre kan du komme tæt på samernes skikke. Tag med på en guidet tur til et samisk Lavvu-telt, hvor I sidder på rensdyrskind rundt om bålet, drikker kaffe og spiser samiske specialiteter, mens I bliver klogere på samernes traditioner. Det er muligt at vandre et par timer eller flere dage med samerne og altid i selskab med de flotte rensdyr. Turene ud på det fantastiske fjeld gennemføres året rundt, men er hver især afstemt efter årstiden, som samerne faktisk har hele otte af.

i
Foto: Renbiten
Sami handicraft from Renbiten, Dalarna.
Foto: Renbiten

Dalahalla - Spektakulær friluftsscene

Man skal næsten se det for at tro det, men den er god nok: Dalhalla er en amfiscene på bunden af et nedlagt stenbrud og en af Europas smukkeste koncertarenaer. De naturlige omgivelser er ikke bare mageløse at se på, de giver også en helt fantastisk klang uden ekko, hvilket gør friluftsscenen perfekt til fx operaopsætninger. Men den unikke akustik og det smukke scenarie tiltrækker også verdensstjerner inden for pop og rock. Et kulturelt fyrtårn på bunden af et stenbrud – det skal du opleve.  

i
Foto: Jesper Berg/Rockfoto/imagebank.sweden.se
In Dalhalla, a disused quarry in the woods in Dalarna, Sweden has established a unique festival stage with exceptional acoustical qualities. Dalhalla hosts about 20–25 events each summer, from June to September, and seasonal program includes a wide range of concerts in many different musical styles, most notably opera.
Dalarna |
Foto: Jesper Berg/Rockfoto/imagebank.sweden.se

Midsommer i Dalarna

Midsommeren fejres overalt i Sverige, men særligt intenst i Dalarna. Landets og formentlig også verdens største midsommerfest holdes i Leksand, hvor mere end 20.000 mennesker samles om den smukt pyntede majstang, sang, dans og taler. Ofte foregår festen over flere dage og endda uger, hvor byerne står på den anden ende, og du er mere end velkommen til at deltage. Sæt en blomsterkrans i håret, gå med i optoget og syng med på de muntre viser så godt, du kan. Det er ret nemt at blive en del af festlighederne og lære den skønne sommerskik at kende.

i
Foto: Per Bifrost/imagebank.sweden.se
Midsummer takes place in June and is one of the most celebrated holidays in Sweden. A may pole is traditionally created and raised during the day, which people later gather around to dance and sing.
Dalarna |
Foto: Per Bifrost/imagebank.sweden.se