Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Subway art i Stockholm
Foto: Agence Les Conteurs

Aktiviteter

Kulturoplevelser i Stockholm

Kulturelle Stockholm. Trendy Stockholm. Smarte Stockholm. Designer Stockholm. Vælg selv, hvad I vil kalde byen. Stockholm har det hele. Og der er masser af kulturelle højdepunkter at opleve og fortælle om, når I kommer hjem.


Museer, film og en forlist skønhed

Blandt blomsterne i Stockholms buket af museer finder I Moderna Museet, der har en af verdens fineste samlinger af moderne kunst fra det 20. og 21. århundrede, en fabelagtig restaurant og gode børneaktiviteter. I bør også opleve det vidunderlige frilandsmuseum Skansen. Her kan I bl.a. være med, når stockholmerne fejrer jul og midsommer i traditionel svensk stil. Skansen har åbent alle dage året rundt. Kommer I hele familien, er Skansens zoologiske have og den fine samling af 1800-tals huse og miljøer absolut et besøg værd. Fra Skansen er der kun en kort og hyggelig spadseretur til Vasa Museet. Museet huser 1600-tals krigsskibet Vasa – og vi taler ikke bare om udvalgte dele af skibet; nej, hele skibet er udstillet. Velkonserveret og smukt restaureret efter at være blevet hævet fra sin våde grav ude i Mälaren.

Er I interesserede i svenske film? Så kan I opleve, hvor det hele begyndte i Filmstaden med de gamle filmstudier i Råsunda, lige udenfor Stockholm, hvor Ingmar Bergman, Greta Garbo og Ingrid Bergman arbejdede. Eller er I vilde med Stieg Larssons Millennium trilogi, så tag med på en guided Millennium-tour gennem Stockholm.


Slotte, teatre og operaen

Slotte fås ikke meget større end det kongelige barokslot Kungliga Slottet i Stockholm; det er et 600 værelser stort kongeligt residens-slot, arbejdsplads for den kongelige familie og alt det, der hører til hoffet, og et kulturelt og historisk skatkammer. I kan både opleve de kongelige repræsentationslokaler, skatkammeret med de svenske rigs regalier og museet ”Tre Kronor”, der viser slottets middelalderhistorie. Området omkring slottet, Gamla Stan, er en af de bedst bevarede middelalderlige bydele i hele verden. Byen blev oprindeligt grundlagt i 1252, og I bør benytte lejligheden til at opleve Storkyrkan, de snævre, snoede, brostensbelagte gader, de flotte pladser med gamle træer, Sveriges snævreste gyde på Mårten Trotzigs grund, og selvfølgelig også den udsøgte blanding af caféer, barer og souvenirbutikker.

Er I til teatre, bør I ikke gå glip af Drottningholm Hofteater, en af Europas flotteste 1700-tal teatre, der ligger sammen med Drottningholms Slott lige uden for byen. Tilbage i centrum bør I besøge Dramaten, i den storslåede gulddekorerede, art noveau bygning på Nybrokajen. Tag med på en guided rundvisning bag scenen. I kan også besøge den fascinerende danse-, drama- og kunstsamling på Dansemuseet. På den modsatte side af torvet ligger den kongelige opera, Operan, der har til huse i en imponerende ny klassicistisk bygning fra 1897. Bygningen rummer også Den Svenske Kongelige Ballet, der kan opleves på en guidet rundvisning.

Mere kultur – på foto og på auktion

Hvis I er fascineret af fotokunst, så besøg Fotografiska Museet og oplev de verdensberømte fotografers arbejde på rundvisningen i museet og galleriet. Er antikviteter jeres stærke side? Så læg vejen forbi Bukowskis auktionshus på Nybrokajen eller Metropol.

Stockholm

Herlighederne ved Sveriges hovedstad, som breder sig over 14 øer, smitter af på det meste: restauranter i særklasse, betagende seværdigheder og spændende shopping. Selv Stockholms farverige historie forsøger at matche byens skønhed. Oplev de forskellige bydeles særpræg, nyd byens internationale udsyn og hyg dig med skærgårdsliv lige uden for centrum. Når aftenen falder på, forvandler byen sig mange steder til en festlig scene. Heldigvis har hotellerne i Stockholm en høj standard, hvor du kan hvile ud og lade dig forkæle.

Hovedside