Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

The Nobel Museum, Värmland
Foto: Öyvind Lund

Rejsetips

Kulturoplevelser i Värmland

Värmlands kulturoplevelser spænder over alt fra mesterlige akvareller til digte og dynamit. Kom tæt på verdensberømtheder som Alfred Nobel og Selma Lagerlöf i deres historiske hjem, oplev skønne herregårde og fortidens kunstnermiljøer på Sahlströmsgården og Rackstadsmuseet, og se moderne kunst og udsøgt mad skabe nyt liv i regionens gamle industriklenodier. Gør som de lokale og supplér med dukkerter, kaffepauser og natur.

Lars Lerins utrolige akvareller på Sandgrund

Om det gælder et fuglefjeld, en baggård eller kuplen på en moské, gengiver Lars Lerin sine motiver med lige dele poesi og næsten fotografisk præcision. Lerins altid imponerende akvareller er kendt over hele verden, og gør kunsthallen Sandgrund i Karlstad til et must at besøge i Värmland. Kunsthallen ligger i den dejlige Sandgrund Park ud til Klarälven, og blev tildelt Årets Turismepris i Sverige i 2016. 

i
Foto: Per Eriksson
Exhibition by Lars Lerin at his art gallery Sandgrund in Värmland.
Foto: Per Eriksson

Kulturhistorie på Värmlands Museum

Der er dobbelt op på kulturoplevelser i Karlstads Sandgrund Park. Lars Lerins kunsthal ligger nemlig side om side med nyrenoverede Värmlands Museum, hvor man kan få udvidet sin horisont på glimrende udstillinger om alt fra politisk propaganda til Laban det lille Spøgelse. Värmlands Museum har som regel 2-3 udstillinger af gangen på flere etager, og tiden går hurtigt her. Tag en pause med en frokost lavet af sæsonens bedste råvarer i caféen, og gør et fund i museumsbutikken.

i
Foto: Per Eriksson
Learn more about Värmland at The Museum of Värmland in Karlstad.
Foto: Per Eriksson

Mårbacka

I det blide landskab et stykke fra Sunne ligger Mårbacka, forfatteren Selma Lagerlöfs hjem. I dag er Mårbacka museum for Lagerlöfs personlige historie samt de historier, der gjorde hende berømt i hele Sverige. Mårbacka er et livligt sted med workshops om sommeren, live musik, café, boghandel og en hyggelig gårdhave, der er perfekt til kaffe og et stykke Värmlandstorte. Tag en afstikker til den idylliske slotspark Rottneros med skulpturer, badesø og café blot 20 min derfra.

i
Foto: Jenny Nohrén/Visit Värmland
Author Selma Lagerlöf's estate Mårbacka in Sunne, Värmland.
Foto: Jenny Nohrén/Visit Värmland

I Alfreds Nobels fodspor

Videnskabsmanden Alfred Nobel, der opfandt dynamitten og indstiftede Nobelprisen, havde sit svenske hjem på Björkborns herregård, hvor man i dag kan blive klogere på hans liv, opfindelser og Nobelprisen. Kom med på husets guidede ture, snus rundt i Nobels eget laboratorium, og leg jer klogere på fysiske fænomener og tekniske finurligheder i Fiffighuset ved siden af. Slut besøget af med kaffe og bagværk i den fine café eller tag en picnic med i æblelunden. 

i
Foto: Öyvind Lund
Udforsk Alfred Nobels hjem og laboratorium på Nobel museet i Karlskoga, Värmland.
Foto: Öyvind Lund

Alsters Herrgård

Digteren Gustaf Fröding blev født på Alsters herrgård ved Vänern i 1860. I dag er den charmerende herregård både museum for Fröding og et skønt sted at spise frokost, drikke kaffe og nyde livet. Naturen omkring herregården er nemlig spækket med fine vandrestier gennem skov og strandeng, og på en varm dag kan man køle af med en dukkert i Vänern fra det historiske strandbad. 

i
Foto: Per Eriksson
The estate Alsters Herrgård, Värmland.
Foto: Per Eriksson

Sahlströmsgården i Torsby

Almuemøbler, kunsthåndværk og masser af billedkunst skaber en særlig atmosfære på Sahlströmsgården. Gården var engang centrum for kunstnermiljøet omkring de tre søskende Sahlström, og er i dag restaurant og hotel med kunstrundvisninger, weekendophold samt ski- og vandrepakker. Tag en aktiv dag med kunst og natur, og slap af med et godt måltid foran pejsen.  

Sliperiet konsthall og gastronomi, Borgvik

I Borgviks gamle træsliberi og papirmassefabrik går god mad og cool kunst op i en højere enhed. Sliperiets Kunsthal udstiller etablerede verdensnavne såvel som upcoming kunstnere, mens restauranten serverer årstidsbestemt kvalitetsmad, der har fået adskillige anbefalinger i White Guide. Sæt prikken over i’et med en overnatning på den idylliske gamle mølle Kungskvarnen i Borgvik med badesø, birketræer og brusende vand lige udenfor døren. 

Historisk kunstnermiljø på Rackstadmuseet i Arvika

Med god grund kaldes Rackstadmuseet for et af Sveriges smukkeste museer. De fine, historiske bygninger og en idyllisk have danner ramme om museets samling af malerier og kunsthåndværk fra nogle af Sveriges største kunstnere. Fuldend besøget med en god frokost og kaffe med hjemmebag i haven, og gå på opdagelse i den inspirerende museumsbutik med kunsthåndværk og design. 

Fra elværk til kunstværk i Deje

I 1900-tallet blev Klarälvens brusende kraft til elektricitet på værket i Deje. I dag har levn fra fortidens industri fået selskab af fotokunst, maleri og en café, der serverer husmandskost af värmlandske råvarer. Gamla Kraftstationen arrangerer alt fra ølsmagning og artwalks til koncerter, og det er slet ikke tosset at runde dagen af i gårdhaven med lokalbrygget Deje-øl, livemusik og udsigt til Klarälven. 

Långbans Jernmalmsbrud

Långban ved Filipstad er et af verdens mest mineralholdige steder, hvor man har brudt jernmalm fra 1500-tallet frem til 1972. I dag fungerer området som museum med historiske bygninger, store mineslugter og en gedigen mineralsamling, der viser undergrundens rigdomme. Tæt på ligger naturreservatet Tibergs og den charmerende Hennickehammars Herrgård, hvor I kan overnatte eller nyde eftermiddagskaffen i naturskønne og herskabelige omgivelser. 

Klässbols Linneväveri i Arvika

Klässbols linnedvæveri fremstilles tekstiler af en kvalitet, der er det svenske kongehus og Nobelprisfesten værdig. Alle med et blødt punkt for design vil kunne finde nogle must-haves i Klässbols lækre univers, der omfatter alt fra puder, badelagner og servietter til vikler og viskestykker i hør, linned og damask. Virksomheden er familieejet gennem tre generationer, og på en rundvisning får man hele historien og ser maskinparken, der omfatter alt fra håndvæve til ultramoderne maskiner. 

Vis mere