Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Vandring på Kungsleden
Foto: Michael Jönsson/Scandinav Bildbyrå/imagebank.sweden.se

Aktiviteter

Kungsleden – en af verdens bedste vandreruter

En vildmarksoplevelse af de allerstørste venter dig på vandreruten Kungsleden i det nordligste Sverige: 430 km gennem storslået natur og mulighed for at overnatte i fjeldhytter undervejs.


De store vidder i Sverige skal være åbne og tilgængelige, så alle har en chance for at komme ud og opleve den storslåede natur. Det er grundtanken bag de mange vandreruter, der er i Sverige. Sådan er det også i Lapland i det nordligste Sverige, hvor alle og enhver måske ikke lige søger hen af sig selv. For cirka 100 år siden besluttede Svenska Turistföreningen, STF, at også dette område skulle gøres fremkommeligt for vandrere, og etableringen af den 430 km lange Kungsleden fra Abisko i nord til Hemavan i syd blev begyndt. Vandreruten skulle passere nogle af de allersmukkeste steder og således være ’Kungen av leder’, og deraf kom navnet Kungsleden, eller Kongestien på dansk.

Oplev vildmarken i dit eget tempo

Kungsleden regnes for en af de absolut bedste vandreruter i verden – blandt andet har en af tidsskriftet National Geografics skribenter placeret ruten på en førsteplads over verdens 15 bedste vandreruter foran Grand Canyon i USA på andenpladsen. Blandt årsagerne er, at Kungsleden giver mulighed for at opleve en af de sidste store vildmarker i Europa. Selve vandringen kræver ikke nogen særlige forudsætninger, men en nogenlunde fysik og balance gør turen nemmere, da der trods alt er både stigninger og kuperede områder. Vil du benytte lejligheden til at bestige Sveriges højeste bjerg, Kebnekaise, i den nordlige del af Kungsleden, kan det også sagtens lade sig gøre uden de store hikingfærdigheder.

Og det er da også naturoplevelser fra øverste hylde, der venter på Kungsleden. Ruten går gennem fire nationalparker, Abisko, Stora Sjöfallet, Sarek og Pieljekaise, og den veksler mellem spektakulære dalgange, fjeldlandskaber med høje tinder, forbi søer og brusende vandfald, over vidde sletter og gennem skove. Men selvom naturen omkring dig er vild, er du aldrig mere end en dagsvandring fra den næste fjeldhytte, som er placeret med 10-20 km mellemrum langs ruten og drives af STF. 

Ly for natten i fjeldhytter

STF fjeldhytterne er enkelt men hyggeligt indrettede, og vigtigst af alt kan du få en seng for natten. Der er seng, pude og tæppe, og resten har du selv med. I forbindelse med nogle af hytterne er der små fjeldbutikker, hvor der kan købes fornødenheder som fx mad, så du ikke behøver slæbe med til alle vandredagene. Der er ingen elektricitet i hytterne, og varmen får du, når du hugger brænde til brændeovnen. STF giver ikke mulighed for at booke plads på forhånd, men der er ikke nogen, der bliver afvist, når de dukker op. Hvis sengene er fyldt, kan du få en madras på gulvet. Har du telt med, kan du slå det op ved hytterne og benytte dig af faciliteterne indenfor. Der kan betales forud gennem STF eller direkte til hytteværten på stedet.

Bonusoplevelser undervejs

Ønsker du at forkæle dig selv med komfort og lækkert tilberedt mad, kan du gå efter STF fjeldstationer og hoteller eller vandrerhjem, der ligger med lidt større afstande på Kungsleden. Her kan du nemt blive et par dage og booke dig ind på en af mange forskellige guidede ture, fx fisketur, klatring, sejlture og i vinterhalvåret på ekspeditioner ud i mørket for at se nordlys. STF Abiskofjeldstation er enten begyndelsen eller slutningen på Kungsleden, og på det nærliggende fjeld Nuolja er der eminent gode muligheder for at se nordlyset på en klar vinternat – eller opleve midnatssolen i sommerhalvåret. Der er stolelift op på Nuolja både sommer og vinter.

Med tog eller fly til ødemarken

Har du fået smag for eventyret og klar til at vandre på denne mageløse vandrerute, kan du planlægge din rejse med enten fly til Kiruna, hvorfra der kører tog til Abisko, eller du kan vælge toget hele vejen op gennem Sverige, hvilket tager cirka halvandet døgn fra København med skift i Stockholm og Kiruna. Herfra er det bare på med vandrestøvlerne og ud i vildmarken.

Vis mere

Lapland

Her er minus 40 grader om vinteren, og plus 30 grader om sommeren. Det er Europas sidste ødemark og hjemsted for Europas eneste indfødte folk, samerne. Det er også regionen med de 8 årstider, Nordlyset og midnatssolen!

Hovedside