Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Langrend i Orsa Grönklitt
Foto: Grönklittsgruppen

Destination

Langrend i Midtsverige

Langrendsløb er en stor del af folkesjælen i Midtsverige. Her finder man masser af velpræparerede langrendsspor til både motionisten, naturelskeren og den professionelle langrendsløber - og så er regionen hjemsted for den legendariske 90 km lange langrendsudfordring Vasaløbet.


Man kan godt tillade sig at kalde Midtsverige for Sveriges langrendshøjborg. Det er nemlig her det årlige langrendsløb, Vasaløbet, finder sted. Det traditionsrige løb er opkaldt efter og til minde om den svenske kong Gustav Vasa og dennes flugt fra den danske konge i 1521. Den 90 km lange strækning, som hvert år i Vasaløbsweekenden gennemføres af titusinder af deltagere, går fra Sälen til byen Mora i den region, der hedder Dalarna. Vasaløbssporet er åbent for skiløbere hele vinteren og vedligeholdes ugentligt. Takket være Vasaløbet er Mora og omegn også blevet et af Sveriges bedste langrendsområder, hvor der findes kilometervis af oplyste spor.

Men Dalarna kan mere end bare Vasaløb, og området er generelt et sandt skimekka. For fjerde gang blev der i 2015 afholdt ski-VM i byen Falun, hvor en af Europas mest komplette skiarenaer ligger. Her er bogstaveligt talt langrendsspor i verdensklasse for eliteudøvere, men der er også fantastiske spor for den mere almindelige skiløber. Ved det seneste VM i Falun var der udover skisporten også stort fokus på regionens rige historie, natur og madkultur. Dalarna er nemlig for mange indbegrebet af alt det, der er rigtig svensk; dybe skove, blikstille søer, lækre vildtretter og rødmalede træhytter. Det er også her, du kan besøge Falu Koppargruva, kobberminen, hvorfra den karakteristiske røde farve, som man ser på huse overalt i Sverige, stammer fra.

Idre Fjäll

Både ”Falu röd” og den særlige svenske natur findes altså i overflod, og det samme gør langrendsmulighederne. Hvad med for eksempel at prøve langrendsløjperne i Idre Fjäll? Her finder du nemlig et 15 km langt naturspor, så du kan komme en tur rundt i hele fjeldet og opleve bjergskove, marskland og de små sæterhytter på bjergsiderne. Dertil kommer de 82 km præparerede trænings- og motionsspor, hvoraf de 30 er belyst og dobbeltsporet. Her er både korte og lange ture og en sværhedsgrad, der passer dig uanset, om du er nybegynder eller rutineret langrendsløber. Selv for de professionelle er der udfordringer, og det svenske langrendslandshold lægger da også vejen forbi Idre Fjäll for at træne.

Hvis du er nybegynder eller bare trænger til at få slebet formen af, kan du også få undervisning i Idre Fjälls langrendsskiskole.


Langrend i Sälen

Sälen-området, hvor Vasaløbets startby ligger, findes der flere kendte og gode skiområder, blandt andre Kläppen og Stöten. I Kläppen finder du fire forskellige langrendsspor. Her er forskellige længder på 5, 6, 7, 8 og 13 km, som tager dig rundt i både skov og markområder. På mange af langrendsruterne kommer du også forbi hyggelige grillpladser, så du kan forlænge din langredsudflugt med lidt madlavning i det fri. Det længste spor på 13 km er også oplyst indtil kl. 22.00, som gør det muligt at få en længere dag på ski. Faktisk er både Idre Fjäll og Kläppen officielle Vasaløbs-centre med den dertilhørende ekspertviden om det hårde langrendsløb samt træningsfaciliteter.

I Stöten er der også masser af langrendsmuligheder, så du kan komme ud og nyde vinterdagene i sneens overvældende ro. Du kan for eksempel vælge at tage en tur i et af de fem dalspor på henholdsvis 3, 4, 5, 7 og 8.5 km, hvoraf sporet på de tre km er oplyst helt frem til klokken 23. Du kan også lade turen gå opad og køre i et af de to fjeldspor. Fælles for de to spor er den utrolige udsigt over hele fjeldområdet, der faktisk også rækker helt ind i det norske, men kilometermæssigt er der ret stor forskel. Det ene spor er på 3 km, mens det andet spor er på hele 15 km.


Orsa Grönklitt

Langrendsmulighederne i Orsa Grönklitt er også kendt for at være blandt Sveriges allerbedste. Området udmærker sig med sine afvekslende spor for alle aldre og stilarter, masser af tilpas kuperede ruter, men også nogle som er meget fysisk udfordrende. Området har mere end 80 km langrendsspor, hvoraf 9 km er oplyst. Det snesikre miljø 500 m over havet gør stedet til et paradis for såvel skiturister som lokalbefolkning.

Langrend i Värmland

Langrend ligger svenskernes hjerte nær, og i Värmland træder kærligheden til denne hyggelige og udfordrende disciplin frem på de fleste skidestinationer. Langrendsløjper prioriteres højt på de smukke, sneklædte fjelde midt i Sverige. F.eks. på det højtbeliggende Långberget, der tilbyder 63 km. velpræparerede spor til den dedikerede langrendsløber. I Värmland finder du nemt et spor at følge på en kuperet og krævende rute eller en lang, flad rute perfekt til dagsudflugt med mad og varme drikke i rygsækken.