Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Langrend i Lofsdalen i Jämtland
Foto: Martin Olson

Overblik

Langrend i Nordsverige

Drømmer du om at opleve de hvide vidder, hvor sneens knitren under dine ski og et taktfast åndedræt er de eneste lyde, der bryder stilheden? Så har du formentlig allerede pakket dit skiudstyr og er på vej til Nordsverige. For ingen steder kan du som her finde roen på de nærmest uendelige langrendsspor på vinterfjeldet.


Er du en seriøs motionist, der bruger langrend som en afvekslende træningsform, eller vil du bare gerne videregive glæden ved langrend til de yngste i familien? Så finder du ikke bedre muligheder end i det nordlige Sverige.


Funäsfjällen

Sæsonens allerførste kilometer på langrend kan tilbagelægges allerede midt i oktober på Funäsfjället, hvor Bruksvallarna garanterer seks kilometer spor åben med tonsvis af herlig sne gemt fra den seneste sæson. Når sæsonen er på sit højeste, kan du glæde dig til 300 kilometer præparerede langrendsspor fra de smukke udsigter på højfjeldet og gennem stille dale. Her møder du både motionister og familier på deres første ture med børn på fjeldet og verdenseliten, der forbereder sig til Vasaløb og årets andre store løb. Funäsfjällen består af ni fjeldbyer og er et meget snesikkert område, som samtidig byder på varieret skiløb og andre vintersportsaktiviteter.

Lofsdalen

Gør dig klar til 122 kilometer præparerede langrendsspor og 150 mærkede turspor – på koldfjeldet og i mere læfyldt skovterræn, når du ankommer til den lille by Lofsdalen i den sydlige del af den svenske fjeldkæde i Härjedalen. Nok er byen lille, men her venter store natur- og skioplevelser for hele familien. Fra de fleste hytter, lejligheder og hoteller løber sporet lige rundt om hjørnet, så det er hurtigt at komme afsted og ud i vinterlandskabet. Men det er også muligt at tage bilen til nogle af Lofsdalens sporcentraler Fjällhotellet, Hovärken eller Uppvallen. En app med et digitalt kort over Lofsdalens spor giver et godt og aktuelt overblik, når du skal planlægge dagens tur.


Vemdalen

De tre skiområder Björnriket, Vemdalsskalet og Klövsjö/Storhogna udgør til sammen Vemdalen, der tilbyder 50 kilometer præparerede langrendsløjper på kryds og tværs. Her har børn og nybegyndere masser af muligheder for at øve sig i balance og kropskontrol, og samtidig kan de erfarne langrendsløbere sagtens finde udforende løjper. Vemdalen er et livligt skiområde, hvor du først og fremmest kan glæde dig over varieret skiløb og vinteraktiviteter, men derudover er der i sæsonen masser af aktiviteter, hvis du trods alt ikke kan stå på ski dagen lang.

Edsåsdalen

Et godt stykke længere nordpå ligger den lille fjeldby Edsåsdalen, der rammes ind af fem små bjergtoppe – en perfekt kulisse til udflugter på langrendsski: 150 kilometer præparerede langrendsspor med gode pause- og serveringssteder undervejs. Det er forskellige muligheder for at leje sig ind i en af de traditionelle svenske skihytter. Derudover er der centralt beliggende vandrerhjem og stedets hjerte, Köjagården, hvor man kan leje hotelværelser og lejligheder, spise i restauranten og slappe af i pool og sauna efter en strabadserende dag i den vidunderligt kolde sne. Edsåsdalen ligger ganske kort fra det store skisportssted Åre og vinterbyen Östersund, hvortil man nu kan flyve direkte fra København med easyJet.


Vålådalen

Det samme gælder for Vålådalen, hvor du altså ikke længere er nødt til at køre i hele og halve dage for at komme frem og spænde skiene på. Når du lander i Östersund Lufthavn, er du blot en kort køretur fra Vålådalens Fjeldstation, hvor du kan booke dig ind i en enkelt indrettet hytte eller på hotel med værelser i alle størrelser. 50 kilometer spor i varierede sværhedsgrader er noget af det, der gennem mange år har tiltrukket både eliteløbere, som har haft Vålådalen som træningsbase, og eventyrlystne motionister. Vil du være endnu mere robust på langrendsski, kan du få privatlektioner fra nogle af Vålådalens professionelle instruktører. Vålådalens Fjeldstations egne guider er uddannet i sikkerhed på fjeldet, og en guidet tur ud på fjeldet er en skøn måde at få de helt store naturoplevelser på. Turene går med rygsæk, varmt i termokanden og langrendsski – eller randonnéudstyr for hard core løbere.