Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Sami-folket i Jukkasjärvi
Foto: Asaf Kliger/imagebank.sweden.se

Destination

Lapland

Her er minus 40 grader om vinteren, og plus 30 grader om sommeren. Det er Europas sidste ødemark og hjemsted for Europas eneste indfødte folk, samerne. Det er også landet med de 8 årstider, Nordlyset og Midnatssolen! Velkommen til Nordsverige. Velkommen til Lapland.


Nordlyset

Aurora Sky Station i Abisko nationalpark er skabt til bare at opleve jordens mest fantastiske lysshow; Nordlyset. Og da området stort set altid er skyfrit og himlen høj og klar, er der ikke noget bedre sted at opleve det. Besøg Abisko Fjeldstation, tag skiliften op til Aurora Sky Station, nyd restaurantens gourmetmiddag – og læn jer så tilbage, kik op og oplev et af hele klodens flotteste naturfænomener.

Midnatssolen

Midt på sommeren er der dagslys – i alle døgnets 24 timer. I kan f.eks. stå på ski – på evig sne – hele sommeren døgnet rundt oppe ved det eksotiske og afsides Riksgränsen. I kan også spille golf 24 timer i døgnet, non stop. Eller I stå i midnatssolen og fiske vilde laks og ørreder i Skellefte elven, vandre langs Ume elven, sejle i kano eller båd eller sågar klatre. Alt sammen 24 timer i døgnet, når Midnatssolen lyset om sommeren.

Bjerge, der rækker ind i himlen

Bjergbestigere og vandrere er vilde med de store fjeldstationer i Lapland som Abisko, Björkliden og Riksgränsen. Et meget yndet område for eventyrlystne vandrere er det store bjergmassiv omkring Kebnekaise, Sverige højeste bjerg.

Opleve, se og møde

I Lapland er der masser at opleve året rundt. Fantastiske vandreture, skiløb, både alpint og langrend, lystfiskeri i elve og søer, kanosejlads og river rafting, klatring, ture på snescooter, cykelture, hundeslædeture, rensdyr-ridning, ja, sågar ture med isbrydere ude i den Botniske Bugt. Mødet med samerne, de oprindelige skandinaver, med deres unikke kultur, kunsthåndværk og traditioner, er en ganske særlig oplevelse. Og skal det være virkeligt ekstraordinært, kan I spise middag på isen ude i den Botniske Bugt ud for Luleå.


Hoteller…. Der ikke er helt almindelige

Nordsverige og Lapland er også stedet, hvor I kan bo på det verdensberømte Ishotellet; her får I serveret maden på tallerkener af is, drikker af isglas og sover i minus 5 grader på hotellet, bygget af is og sne. I kan også vælge at bo på Trähotellet, der – helt rigtigt – er bygget op i trætoppene i Harads nær Luleå. Hotellet består af en samling luksushuse, bygget af træ oppe i træerne, med så eksotiske navne som ”UFO”, ”Værelse med udsigt”, ”Spejlterningen”, ”Træsaunaen” og – selvfølgelig – ”Fuglereden”.

Nordsverige, inklusiv det storslåede og vidtstrakte Lapland, er helt unikt. Tænk bare - hvor ellers kan I bo på et ishotel? Hvor ellers i verden kan I sidde rundt om lejrbålet sammen med en samisk guide og udveksle historier om dagens eventyr med hundeslæde og smage på lokale delikatesser? Eller bare stirre målløst på Nordlyset på observationsstationen Aurora Sky Station.

Glæd jer til at prøve at fiske med flue efter kæmpestore laks eller arktiske fjeldørreder under sommerens midnatssol, eller til at snøre vandrestøvlerne og prøve kræfter med den verdensberømte vandrerute Kungsleden.

Byerne Luleå og Kiruna, begge to nord for polarcirklen, er de sidste to større poster med civilisation, moderne faciliteter og komfort - kun nogle få minutter fra noget nær den sidste ødemark i Europa.

I kan opleve Nordsverige på en spektakulær måde ved at tage Inlandsbanan fra Kristinehamn i Värmland til Gällivare i Lapland. Turen kan gøres på 2 dage, men de fleste bruger flere dage på oplevelsen. Undervejs gør toget stop ved de mange spændende attraktioner og til kaffe- eller spisepauser med lokale specialiteter.

Der er ganske enkelt ingen andre steder som Nordsverige og Lapland.