Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Cafe Linnes Råshult i Småland
Foto: Cathrine Rydström

Aktiviteter

Linnés Råshult

Råshult inviterer på en fantastisk tidsrejse tilbage til 1700-tallets landskaber og haver. Haven er et fredeligt sted med æbletræer og udsigt over urtegården, og i caféen kan du nyde de økologiske forfriskninger eller en vegetarisk buffet med ingredienser fra haven.


Carl von Linné blev født i Råshult

Den 23. maj 1707 fødtes Carl Linneaus i Småland, i Råshult cirka 10 km nord for Älmhult. Her ligger den naturskønne Linnéegn med miljøer, som formede den unge Carl til den botaniker, læge og videnskabsmand han blev – Sveriges mest berømte. Når du kigger på en svensk hundredekroneseddel – så ser du ham. I hans fødeby genskabtes haverne fra hans tid, og du kan besøge kulturreservatet hele året.

Du forstår let, hvorfor Carl von Linné blev interesseret i botanik, når du går rundt i Råshult. Her møder du velplanerede lunde med frugttræer og prunkende haver, alt i 1700-talsstil for at afspejle den tid, da Linné levede her. Udover at lære mere om Carl von Linnés fødested, kan du gå rundt i det store kulturreservat med uberørt natur.

Linnés haver

I Råshult findes en lille have for de yngste gæster, som hedder Carls have. Her kan børnene lege og lære blandt planter og figurer og smage på et modent skovjordbær.

Udover Carls have finder du også lystgården, urtegården, kålgården, humlegården og blommelunden. En guidet tur fører dig rundt blandt alle planter, frugter og blomster. Regelmæssigt tilbydes guidede ture og forelæsninger under sæsonen.

Haverne er mest frodige i juli og august, men Råshult er et besøg værd hele sæsonen. I maj blomstrer forårsbebuderne som anemoner og liljekonvaller. Lidt senere, i juni kommer mose-troldurt, lav skorsonér og almindelig mælkeurt, og omkring midsommer blomstrer pragtfulde orkidéer og pæoner. I begyndelsen af juli er engene smukkest med guldblomme, liden skjaller og den lille blåklokke.

Økologisk café med egne råvarer

I caféen følger man årstidernes gang. Når høsten er størst, bliver frokostbuffeten ekstra smagfuld og overdådig. Alt er tilberedt fra grunden, så de bønner du lige kiggede på i haven, ligger nu foran dig på tallerkenen. Mere lokalproduceret skal du lede længe efter. Både kaffen, isen og kagerne er selvfølgelig også økologiske. Dette føles måske endnu herligere, når du sidder og spiser under æbletræerne i caféens have. På en regnvejrsdag kan du sætte dig i vinterhaven.

Småland

De fleste børnefamilier kender allerede til Småland gennem Astrid Lindgrens vidunderlige historier, som også vækkes til live i Astrid Lindgrens Verden i Vimmerby. Og hele Småland er præcis lige så mageløst et sted for børn. De røde huse, tusinde søer og enorme naturreservater er bare noget af det, der gør regionen til et skattet feriemål for familier. Her kan i fråse i kulturelle og gastronomiske oplevelser, nyde livet på en ødegård, gå på opdagelse i Glasrikets store og små glasværker og udfordre hinanden i en duel i det vilde vest High Chaparral.

Hovedside