Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Friskbagt brød i Småland
Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

Rejsetips

Lokal mad i Småland

Vi har plukket fire gode madoplevelser fra Småland og plantet det her på siden.

Småland er et landskab, der bugner af gode råvarer. Og det er der heldigvis mange lokale madproducenter, som er klar over. De forvalter det ved at trylle jordsvøbte grøntsager, sprudlende druer, humle og chokolade om til god smålandsk smag. Her kommer fire smagsoplevelser fra Småland til dig.

Johannas Choklad

Johannas Choklad finder du i Kalmar. Her kan du se, hvordan kakao bliver til chokolade, og chokolade bliver til fyldte chokolader og chokoladeflager. Smagsvarianterne spænder fra det klassiske til det nyskabende og følger årstider og højtider. Derfor kan du altid smage noget nyt hos Johannas Choklad.

Det var i foråret 2011, at Johanna åbnede sin egen chokoladeproduktion i Kalmar. Hun lægger vægt på gode råvarer, høj kvalitet og lækker konfekt. I butikken i Kalmar kan du på tæt hold se, hvordan Johanna arbejder med chokoladen. Her sælges også et bredt udbud af chokoladeprodukter, herunder fyldte chokolader, chokoladeflager med smag, marcipan, kager og desserter.

Chokoladesmagning - Rundtur

Hvis der er en chokofant gemt i dig, kan du lade Johanna føre dig igennem chokoladens betagende verden på en 1,5 times rundtur. Du får en gennemgang af, hvordan chokoladeproduktion, chokoladedyrkning og chokoladeraffinering foregår, og hvad processerne betyder for smagen. Du skal selvfølgelig også smage kakaobønner, chokolade og fyldte chokolader. Hvis du har lyst til at udvide smagsoplevelsen og gøre den endnu festligere, kan du tilføje en vinsmagning til chokoladesmagningen.

Solmarka gård

Solmarka er en økologisk gård syd for Kalmar, der siden 1976 har været biodynamisk. Solmarka står for mangfoldighed og kvalitet. Der dyrkes en stor mængde grøntsager, kornsorter og foder til dyrene.

Foruden mælkekøerne finder man også høns, der lægger fantastiske æg og beriger livet på gråden. Solmarka har også et eget gårdbageri. Kornet males i stenkværnen i bageriet, og det er blandt andet det, som er med til at give brødet på Solmarka Gård dets aromatiske udtryk. Udover brødet bages der også knækbrød, blandt andet det værdsatte delikatesseknækbrød, og også tvebakker.

Gröna Stugan

Restauranten Gröna Stugan ligger centralt i Kalmar og serverer både internationale og svenske retter, dagens frokost og á la carte. De har tidligere fået udmærkelsen ’Høj klasse' i restaurantguiden White Guide. Gröna stugan laver retter med blandt andet grillet kød, fisk og husmandskost med et moderne touch.

Ängö Bryggeri

Ängö producerer flere forskellige sorter øl. Der er flere restauranter i Kalmar og omegn som tilbyder Ängo, og du kan også finde det på systembolaget. Bryggeriet ligger på Angö lige uden for bycentrummet Kvarnholmen. Man kan også komme på ølsmagning på bryggeriet, hvor man får indblik i det håndværk, der skal til for at lave en rigtig god øl.

Småland

De fleste børnefamilier kender allerede til Småland gennem Astrid Lindgrens vidunderlige historier, som også vækkes til live i Astrid Lindgrens Verden i Vimmerby. Og hele Småland er præcis lige så mageløst et sted for børn. De røde huse, tusinde søer og enorme naturreservater er bare noget af det, der gør regionen til et skattet feriemål for familier. Her kan i fråse i kulturelle og gastronomiske oplevelser, nyde livet på en ødegård, gå på opdagelse i Glasrikets store og små glasværker og udfordre hinanden i en duel i det vilde vest High Chaparral.

Hovedside