Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Loppemarked i Ängelholm i Skåne
Foto: Ateljé Lena

Aktiviteter

Loppis – svensk genbrugsguld

Hvis du elsker ting med patina, som har været en skattet del af menneskers liv, så har du ganske givet allerede pløjet dig gennem mange danske loppemarkeder. Og måske er tiden nu kommet til at gå på opdagelse efter skjulte svenske perler? Går du efter hyggelig ødegårdsstil, yndigt porcelæn, billedkunst, træmøbler, smukke tekstiler eller traditionel svensk glaskunst, så tag på jagt efter genbrugsguldet i Sverige.


Det svenske ord for loppemarked er ’loppis’, og her på den anden side af Øresund findes de overalt. Hold øje med et lille håndlavet skilt ved vejen, der viser vej til et privat gadesalg, eller forbered dig hjemmefra og planlæg et besøg på et af de større gadeloppemarkeder i sommerhalvåret eller på permanente markeder i store haller, der er åbne året rundt. Et gennemgående tip er at komme tidligt, hvis du vil være først på pletten til at gafle de bedste fund. Mange steder er der mulighed for at sætte sig med en fika, hvis du har brug for en pause til at vurdere og glæde dig over dine køb, inden du leder videre efter det, du går efter – eller finder netop det, du ikke vidste, du manglede.

Er du på ferie i Midt- eller Nordsverige er det bare at holde ind til siden, når du finder en bod eller et større arrangement. Chancen for at gøre et kup er stor, så du kan få en særlig mindeværdig souvenir med hjem, hvis du selv har støvet den fine gamle vase, det originale kludetæppe eller en unikt snedkereret skammel op.

Loppedimser og kuriosa tæt på København

For os danskere kan Skåne og Småland være en loppetur værd i sig selv. Du behøver ikke længere end til Malmø, før du kan begynde din søgen efter genbrugsskatte.

I gåafstand fra Centralstationen i Malmø arrangeres der loppemarked på Drottningtorget hver søndag i sommerhalvåret. Her kan du finde stort set hvad som helst fra nips til møbler og handle hos både private, der har tømt loftsrummet og hos professionelle antikhandlere. I Malmø kan du også besøge det store indendørs loppemarked, Trollets loppis, hvor du kan købe det meste for en slik. Den charmerende by Lund lokker også med tilbagevendende sommerloppis om lørdagen på Södra Esplanaden. Husk også at tage en slentretur gennem gaderne i de svenske byer, hvor der ofte er flere antik- og kurisosa-butikker.


Originale og charmerende Småland

Tager du en smuttur lidt længere østpå til Småland, åbner der sig endnu en verden af spændende fund i den charmerende svenske stemning, vi kender så godt fra blandt andet Astrid Lindgrens hyggelige beskrivelser af tiden, der var engang, og som stadig eksisterer i en opdateret version i de små samfund. Her er der tradition for at passe godt på sine ting og lade dem gå i arv eller sælge dem videre. Du kan slå en god handel af med private, der skilter med loppis i et lille udhus, eller du kan søge hen mod etablerede steder, som fx Moadals Saker och Ting, der tilmed ligger så fint i de smålandske skove lidt uden for Lönashult, små to timers kørsel fra Helsingborg. Stedet har åbent i weekenderne, og her kan du bruge lang tid på at dykke ned i – ja, ting og sager, som butikkens navn antyder.

Et fund af verdensberømt glas

I det sydøstlige Småland ligger området kendt som Glasriget, der har en flere hundrede år lang tradition for produktion af glas. Der er stadig mange glasværker, man kan besøge og købe glas i glasværkernes egne butikker eller fabriksudsalg. Men for loppejægere er der den ekstra bonus, at der stadig er utroligt meget glaskunst og glasbrugskunst i omløb fra tidligere tider, så du kan få verdensberømt glas med hjem for billige penge. Faktisk kan du kombinere et besøg på glasværket Skrufs Glasbruk med et besøg på loppemarked i samme bygning, hvor du finder 500 m2 med loppenips og antikviteter i Skruv loppis & antikt.

Svensk markedsstemning

Kører du længere sydpå til Blekinge, bør du svinge forbi den charmerende by Ronneby, der er en gammel kurby. Hver søndag i sommerhalvåret bugner de mange, mange borde med private loppeting i Brunnshallen i parken, der er anlagt med smukke haver. Den autentiske svenske markedsstemning er gennemgående, og skulle du mod forventning komme tomhændet hjem, er området bestemt en udflugt værd i sig selv.