Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Sunset over the cathedral of Lund, Skåne
Foto: Leif Johansson / Xray foto

Aktiviteter

Lund - den historiske universitetsby

Lund blev grundlagt i slutningen af 900-tallet og er en af Sveriges ældste byer. Her mødes historie og traditioner med fremtid og innovationer.


Spændende fortid, blændende fremtid

Da traktaten blev underskrevet ved Freden i Roskilde 1658, måtte Danmark afstå de sydlige landskaber Skåne, Halland og Blekinge til Sverige. Lunds Universitet blev grundlagt i 1666 som et led i områdernes forsvenskning. Gennem flere år har Lund ligget blandt de 100 bedste på ranglisten over hele verdens universiteter. Her blomster innovationsmiljøer og forskningsbyer. De to verdensledende forskningsanlæg MAX IV og ESS bidrager også til at sætte byen på verdenskortet, ligesom den kunstige nyre og den medicinske ultralyd gjorde, da de blev opfundet her – bidrag der har reddet livet for millioner af mennesker.

Ja, universitet påvirker hele Lund, og det store antal studerende præger bybilledet tydeligt. Vil man kigge nærmere på universitetets verden, er Lundagård, nord for Domkirken, et velvalgt og smukt udgangspunkt. Der ligger det storslåede universitetshus, som har været et symbol for den højere læreanstalt siden 1882. Også Kungshuset, Palaestra og Adademiska föreningen har haft en vigtig rolle i universitets fremvækst.


Et rigt kulturliv og mange seværdigheder

Lund har et rigt kulturliv og mange interessante seværdigheder. Den tusindårige domkirke er byens største turistmagnet med omkring 700.000 besøgende om året. Det er en meget speciel oplevelse, at træde ind i Domkirken, som er prydet med vidunderlige sakrale glasmalerier, bronzeengle og en unik prædikestol fra det sene 1500-tal. Lige ved hovedindgangen ses det astronomiske ur fra 1400-tallet med fantastiske urtavler, der viser planeternes placering, og hvordan vi måler tiden gennem år, måneder, uger og dage. To gange dagligt opfører uret et lille skuespil, hvor de tre vise mænd fremtræder med gaver til Jesusbarnet. Et af de mest kontrastfyldte steder i Lund, findes lige syd for domkirken. Med den tusindårige kirke i ryggen ser du det hypermoderne domkirkeforum, der blev indviet i 2011, og som har vundet mange fine arkitekturpriser.

Men Lund byder også på en masse andre oplevelser. Friluftsmuseet Kulturen med park og kulturhistoriske udstillinger minder meget om Den Gamle By i Århus. Skissernas museum er et helt unikt museum, som kan prale af navne som Henri Matisse og Sonia Dalaunay. Her finder du verdens største samling af modeller og skitser til svensk og international offentlig kunst. Efter at have været lukket for renovering, er museet nu i top stand og byder endda på en bid mad i restauranten. Vattenhallen Science CenterLunds KonsthallDrottens kirkeruin og den tusindårige Dalby Helgkorskyrka er yderligere besøgsmål, som beriger Lunds kulturliv.

Tag nysgerrigheden med og kom herover, hvor der venter en masse oplevelser. Men tag også til Lund for den gode mads skyld. Lund er stolt af sine fine White Guide-udmærkelser, og der loves mange spændende smagsoplevelser. Den velfyldte madgade, Klostergatan og den 100-årige Saluhall bugner af forskellige delikatesser.