Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Snowboarding i solen
Foto: Göran Assner

Aktiviteter

Masser af muligheder på ski

Skiløbet har gennem de seneste år gennemgået en rivende udvikling. Visit Sweden hjælper dig med at få styr på de mange nye begreber, så du kan tale med i liften eller til afterski.

Hører du til dem, der tænker, at skiløb udelukkende handler om at tage en lift op og derefter svinge til venstre og højre et utal af gange på vej mod dalen for derefter igen at tage liften op og gentage det hele igen?
Ja, så tager du sådan set ikke fejl, for i bund og grund er det jo essensen af det at stå på ski.

Men skiløb er meget andet, og især i de seneste år er paletten af forskellige former for aktiviteter på ski og snowboard i de sneklædte svenske fjelde blevet udvidet betragteligt.
Tag med på en rejse gennem det moderne ski-landskab, og lad dig inspirere til nye udfordringer for dig og familien – skiferien bliver kun bedre af en smule eventyr.

Snowpark – er du en jibber?

Funpark, snowpark, snowboard-park eller bare parken, som de fleste der befinder sig i parken, siger. Kært barn har mange navne.

Det er her de holder til, dem med twintip-ski (ski der buer op både foran og bagved, så man kan lande både forlæns og baglæns), korte stave, store bukser og goggles, der sidder inden for hjelmen.

Snowparks er en bakke, der er tilføjet en masse elementer, der for en stor dels vedkommende er hentet fra den urbane street-kultur som eksempelvis skateboard og BMX. Parken er fuld af forskellige hop – der ofte kaldes for kickers – og rails, bokse og flere steder også en halfpipe.

For 10 år siden var funparken noget helt nyt, men nu har alle skidestinationer et større eller mindre område helliget til jibberne, som skiløberne i parken kaldes.

Jibberne er primært børn og unge, men hvis man kører ned af en rød piste, kan man også prøve kræfter med den lette – grøn eller blå – linje i en snowpark. De forskellige linjer i parkerne er nemlig gradueret præcis som pisterne. Det vil sige grøn, blå, rød, sort.

Læs først sikkerhedsreglerne, der hænger ved indgangen til parken, og giv den lidt gas, så du ikke lander fladt efter hoppet. Land i stedet i slutningen af hoppet, så du får en blød og fin landing. Husk på, it does not hurt in the air.

Snowparkens udfordringer var første gang med ved de Olympiske Lege i Sochi i 2014, hvor disciplinen kaldes for Slopestyle.

Læs mere om snow- og funparks her.

Skicross – lyst til fart og hop?

Skicross er lige nu den hurtigst voksende disciplin inden for skiløb. Det er også en konkurrence-disciplin, der var at finde på det olympiske program i Sochi i 2014 for både ski og snowboarding.

En skicross-bane kan sammenlignes med en blanding af en motorcross- og en BMX-bane og indeholder velodrom-kurver og både store og små hop. I konkurrencer kæmper fire skiløbere om at komme først gennem banen, og der kan være masser af kropskontakt mellem skiløberne, nogle gange med vilde styrt til følge.

Det handler om at få en god linje gennem svingene og have så meget kontakt mellem ski og sne som muligt; du mister nemlig tid i luften, så det er vigtigt at udflade og absorbere hoppene ved at bøje i benene.

Selvom skicross-konkurrencer kan se drabelige ud på tv, så tag udfordringen op, og tag et kapløb med familiens børn når I er på skiferie i Sverige. Børnene vil elske konkurrencen, og de voksne vil med garanti også få motion til lattermusklerne.

Læs også vores artikel om Skicross.

Offpiste – eventyr i jomfruelig sne

I løbet af de seneste år er produktionen af gode skifilm med masser af freeride-skiløb på uberørte bjergsider steget markant, hvilket har været en medvirkende faktor til at interessen for off-piste skiløb er øget.

Tidligere var skiløb uden for pisten forbeholdt de ekstremt dygtige skiløbere, men i takt med, at skiene er blevet meget bredere, er det blevet markant lettere at køre i puddersne, så der i dag er ganske mange, der søger udfordringer uden for de præparerede pister.

Det er måske den bedste ski-oplevelse der findes, at køre lydløse sving i nyfalden sne. En oplevelse alle skiløbere skal forsøge sig med på et tidspunkt. Afhængig af hvor i Sverige du er, er der altid muligheder for offpiste. Men som grundregel kan man sige at jo længere oppe i Sverige man er, jo mere offpiste er der at finde. Med helikopter kommer du hurtigt op på bjerget med masser af uberørt sne, så langt øjet rækker ud i ødemarken, og "heli-skiing" er ikke bare noget, der findes i Canada, men også i Sverige. Sammen med en guide kan du let finde ruter, der passer til dit skimæssige niveau. Du kan prøve kræfter med heli-skiing i blandt andet Funäsfjällen, Åre, Lofsdalen og Riksgrænsen, Björkliden og Abisko i Lapland.

En anden måde at komme nemt og hurtigt til fantastiske offpiste eventyr er med kat-skiing. Det er endnu ikke ikke så udbredt som heli-skiing, men er en mulighed på destinationerne i Lapland. Man bruger ombyggede pistemaskiner, hvor der er lille kabine bagpå, så man kan sidde i læ for vejr og vind på vej mod toppen og den uberørte sne.

Earn your turns er et begreb, der de sidste par år er begyndt at vinde indpas blandt offpiste-skiløbere. I takt med at flere og flere bevæger sig uden for pisterne, er det blevet sværere at finde helt uberørte fjeldsider, og man må derfor bevæge sig længere væk fra liftsystemet. Derfor er randonée blevet mere og mere populært.

Randonée handler om at bestige bjerget eller fjeldet med ski under fødderne og stå på ski ned. Deraf udtrykket earn your turns. Rent praktisk foregår det ved at man har en speciel binding, hvor hælen er løs, når man går op, og når man skal stå på ski ned, klikkes hælen fast, og man kører som på almindelige ski. På vej op har man syntetiske skind under skiene så man ikke glider.

Det er en helt unik oplevelse at stå på ski ned ad et fjeld som man helt selv har besteget. Men det er også en oplevelse der kræver sit, både af fysik og udstyr.

Skibestigning – som randonée også kaldes – er selvfølgelig ikke kun for skiløbere. Snowboarderne er også begyndt at søge længere væk fra liftsystemerne. Det sker så enten med snesko under fødderne og snowboardet på rygsækken, eller med de relativt nyligt opfundne splitboards, hvor snowboardet kan blive til to små ski, som man kan gå opad med.

Offpiste skiløb er forbundet med en vis risiko, og så snart man bevæger sig uden for området med afmærkede pister, så foregår skiløbet på eget ansvar. Husk sikkerhedsudstyr som lavinebipper, sonde og skovl, og evt. en rygsæk med airbag. Er du ikke en erfaren offpiste-skiløber bør du altid hyre en lokal guide. Det koster selvfølgelig, men det er penge der er givet godt ud, da den lokalkendte guide med garanti kan finde små hemmelige hang og uberørt pudder, som du aldrig havde fundet på egen hånd.

Carving – få det bedste ud af dine ski

Ja, hvad betyder carving? Kører man automatisk carving, hvis man har carvingski?

En ski der ikke er lige, men har talje, dvs. har form som et timeglas, er en carving-ski, hvilket stort set gælder alle ski, der sælges eller lejes ud i dag.

Carving betyder egentlig at skære. Et carving-sving er med andre ord et skærende sving, hvor man ikke skrider og dermed flytter sneen med sig i svinget. Hvordan det? Jo, præcis som i matematikbogen i skolen, så er facitlisten bagerst i bogen. Hvis du efter et sving vender dig og kigger i sneen, hvor du lige har kørt, og kan se to tynde spor som dine ski har skåret i sneen, så har du lige lavet et carving-sving.

Og hvorfor vil vi så gerne carve? Det handler om mere fart gennem svingene. Alternativet er at svinge ved at lade skiene skride ud i sneen, som vi kender det fra de såkaldte hockey-stop på skiene.

Hvis du vil carve, skal du stå med ca. en skulderbredde mellem skiene, og derefter vinkle skiene op på kanten og lægge pres på kanterne. Så kan du få skiene til at dreje så meget at du til sidst kører op ad bakke.

Rigtig, rigtig mange skiløbere, der lærte at stå på ski, før der kom carving-ski ville kunne få rigtig meget ud af at lade en skilærer give et par tricks til skiløb på carving-ski, og er du nybegynder, er der slet ikke noget at diskutere: kom på skiskole og lær den rigtige carving-teknik. Skiløbet bliver sjovere og meget mindre anstrengende.

Vidste du i øvrigt, at den mest populære piste på rigtig mange skisportssteder er de brede blå? Ikke fordi, at skiløberne ikke kan køre både røde og sorte pister, men fordi de brede og knap så stejle blå pister er helt perfekte til at få det optimale ud af carving-skiene.