Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Mor til Mernee i Småland
Foto: Louise T. Johansen

Aktiviteter

Mor til Mernee med familien i Småland

Det smukke Småland tog i vanlig stil flot imod sine gæster, da Louise Johansen (Mor til Mernee) besøgte det frodige lille hjørne af Sverige med sin mand og deres to piger. Småland charmerede med idyllisk overnatning, god mad, naturoplevelser og en helt særlig souvenir fra glasriget.

Over fire dage blev familien med egne ord draget ind i en helt anden verden. Og det begyndte allerede ved ankomsten til Jönköping med den første overnatning. Elite Stora Hotellet er en af byens mest prægtige bygninger og ligger direkte ned til Vätterns sydlige spids. Den oprindelige arkitektur fra 1800-tallet er fint bevaret i en nylig ombygning. Efter at have sovet i disse magiske omgivelser kørte familien ud på dagens første udflugt, der var præcist lige så magisk. På Tage Andersens Gunillaberg er der nemlig plads, ro og luft til hans kunst og blomster inde og ude i den vilde have i det smålandske højland. 

Nostalgisk besøg hos Pippi og Emil

Under frokosten på restaurant Sjön i Jönköping kom et kæmpe regnskyl ind over byen. Men familien sad hyggeligt under et halvtag og nød maden og den særlige atmosfære. Heldigvis stilnede regnen af, og solen kiggede igen frem, da de efter en god times kørsel ankom til Filmbyn i Mariannelund. I dette område er flere af Astrid Lindgrens berømte historier filmet, og det var ren nostalgi for forældrene og virkelig sjovt for pigerne at hoppe rundt i kulisserne i blandt andet Pippi Langstrømpes køkken og besøge det charmerende røde hus på Kathult, hvor Emil fra Lønneberg som bekendt boede.

i
Foto: Louise T. Johansen
Den danske influencer, Mor til Mernee, har besøgt Småland med sin familie.
Foto: Louise T. Johansen

Mundblæste glassouvenirs

Dagens mange oplevelser fik lov at bundfælde sig i de fineste rammer på Wallby Säteri i Skirö. En herregård fra 1700-tallet, ombygget til hotel i smukke omgivelser med udsigt til skov og sø. Dagen efter tog familien videre til det sydøstlige hjørne af Småland, der går under navnet Glasriget. Området er kendt for sine mange glasværker, og faktisk er der her blevet produceret verdensberømt glasbrugskunst siden 1742. Kosta ligger i hjertet af Glasriget, hvor de alle fire prøvede kræfter med den særlige teknik at puste glas. Det var svært, men med nogen hjælp kom der fire flotte og helt særlige souvenirs ud af det.

i
Foto: Louise T. Johansen
Den danske influencer, Mor til Mernee, har besøgt Småland sammen med sin familie, hvor de blandt andet var ude og puste glas.
Foto: Louise T. Johansen

Vilde dyr og vild idyl

Mens de nye glasdesigns kølede af i Kosta, tog Louise og familien på besøg i Grönåsens Elgpark, hvor de var så heldige at se en elg med to kalve i den store park. Der blev også tid til at komme tæt på andre vilde dyr i Kosta Safaripark, som har et lille tog kørende gennem området. Undervejs kan man hilse på blandt andet kronhjorte, muflon, vildsvin, der lever side om side. Og lige som Louise troede, at der ikke kunne presses mere idyl ind i en miniferie, så ankom familien til Grimsnäs Herrgård. Klassisk svensk og romantisk indrettet B&B, som taget ud af et postkort. Lækker mad, søde værter og en smuk, fredfyldt solnedgang, der blev foreviget ved søen.

i
Foto: Louise T. Johansen
Den danske blogger, Mor til Mernee, har besøgt Småland med sin familie.
Foto: Louise T. Johansen

Kanotur på åen

Det sidste stop i Småland for denne gang var i Korrö, en lille by med vidunderlig natur, hvor friluftslivet i høj grad kan nydes. Louise og familien havde booket et par timers kanosejlads på Ronnebyån, der er velegnet for begyndere. Åen snor sig med frodig vegetation og de karakteristiske røde huse langs bredden. En perfekt afslutning på en fantastisk ferie i Småland – og som Louise siger: Sverige skuffer aldrig.

i
Foto: Louise T. Johansen
Den danske blogger, Mor til Mernee, har besøgt Småland sammen med sin familie.
Foto: Louise T. Johansen