Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Mor til Mernee i Simrishamn
Foto: Louise Johansen

Aktiviteter

Mor til MerNee på idyllisk weekendtur i Skåne

Bloggeren Louise Johansen (Mor til MerNee) har besøgt det sydøstlige Skåne med sin mand og deres to piger. Med en brise i ryggen fra historiens vingesus kom familien vidt omkring og fik endnu mere smag for den fortryllende svenske natur og kultur.

Roser og små bænke op ad husmurene i Ystads små stræder end mod havnen virkede som en magnet på bloggeren Louise Johansen (Mor til MerNee), der selv er erklæret bolig- og blomsterentusiast. Familien ankom til byen sent fredag eftermiddag og nåede lige at snuse til atmosfæren, inden de måtte trække ind til aftenens middag. Selvom maden godt kunne nydes i det hyggelige gårdmiljø i det gamle bindingsværkshus, hvor Möllers Bryggeri ligger, føltes det denne lidt kolde dag mest rigtigt at trække ind i restaurantens hyggelige krostue. På menuen til en sulten flok stod der lækker bøf og kartoffelmos i solide mængder.

Suveræn morgenkaffe på gårdhotellet

Inden familien trillede videre til deres logi, nåede Louise at konstatere, hvor velholdt og fint plejet den gamle bydel er: Der var absolut mere i vente fra idylliske Ystad. Efter en lang dag var det ifølge Louise en særlig stor fornøjelse at kunne trække sig tilbage – lidt ud på landet til det hyggelige Gårdshotellet. Foruden en beliggenhed i skøn natur er stedet kendt for sin gode morgenmad, og herunder en kaffe brygget med kærlighed af hjemmeristede bønner.

i
Foto: Louise Johansen
MortilMernee på weekendtur i Ystad med sin familie
Foto: Louise Johansen

Fede effekter med green screen

En af de helt store attraktioner i Ystad er Ystad Studios, hvor der gennem årene er blevet produceret en lang række film og serier, blandt andet om kriminalkommissær Wallander. Filmstudierne har et besøgscenter tilknyttet, hvor ikke mindst pigerne havde en forrygende formiddag. Blandt andet med at lave sjov på green screen, lege med lydeffekter og lave deres egen stop motion film. Da de endelig igen havde fået appetit efter den store morgenmad på hotellet, blev frokostbesøget lagt hos caféen Söderberg ock Sara, hvor de gik om bord i boller, sandwich, de obligatoriske svenske kanelsnurrer og virkelig lækre cremeboller.

i
Foto: Louise Johansen
MortilMernee på weekendtur i Ystad med sin familie
Foto: Louise Johansen

Natlige trut fra kirketårnet

Efter en tur rundt i Ystads hyggelige gader besøgte familien byens kloster fra 1200-tallet. Her kan man i museet få et spændende indblik i historien og besøge den duftende klosterhave. Oven på den oplevelse virkede det helt rigtigt at liste ind i Sankta Maria Kirken samtidig med, at et børnekor tilfældigvis øvede deres smukke sang. Fra kirken udspiller der sig hver eneste nat en helt særlig tradition, hvor ’tornväktaren’ fra kl. 21 blæser i et horn hvert kvarter mod alle fire verdenshjørner. Ystads tornväktar er den eneste tilbage i Sverige, og traditionen var oprindeligt et signal til byens borgere om, at alt er fredeligt og ingen fare på færde.

i
Foto: Louise Johansen
MortilMernee på weekendtur i Ystad med sin familie
Foto: Louise Johansen

Maleriske byer og strande

Sandskogen Strand med det fineste hvide sand er et populært badested om sommeren, men på andre årstider er her mindst lige så skønt. Louise og familien søgte ud for at få frisk luft i lungerne og høre havets susen, hvilket i højeste grad lykkedes. Og så var der lige det med de farverige badehytter, som ligger side om side langs den smukke strand. Et smukt og stemningsfuldt syn, der kan gøre enhver livsstilsblogger glad i låget. Herfra gik turen videre mod Simrishamn, der er endnu en malerisk by omkring Skånes sydøstlige hjørne. Kyststrækningen er i øvrigt rigtig fin at tilbagelægge på cykel, da der er mange cykelvenlige veje, og de små landsbyer og fiskerlejer ligger tæt ved hinanden, så der er altid anledning til et hyggeligt stop.

i
Foto: Louise Johansen
De farverige badehytter ved Sandskogen strand
Foto: Louise Johansen

Imponerende formation af 59 kæmpesten

At kyststrækningen netop her er noget ganske særligt, er vi nutidsmennesker ikke de eneste, der synes. For cirka 1400 år siden blev der rejst en kæmpe formation af 59 store stenblokke ud mod havet øst for Ystad, men der er lidt af en gåde, hvorfor og hvilket formål det imponerende værk havde. Helt tilfældig var placeringen nok ikke, og det ændrer ikke ved, at Ales Stenar er et imponerende udflugtsmål, som Louise giver sine varmeste anbefalinger. 

i
Foto: Louise Johansen
Ales Stenar i Ystad
Foto: Louise Johansen

Klassisk bistro midt i Ystad

En formidabel lørdag blev sluttet af med en lige så god middag på NP Bistro. En traditionel restaurant i fine omgivelser midt i en park i Ystad. Om sommeren kan man bestille en madkurv i bistroen og tage den med ud på picnic i græsset. Vejret var dog ikke til skovtur denne aften, så der blev nydt taco, nachos, bøf, hummer og muslinger indenfor i flotte og varme omgivelser. 

i
Foto: Louise Johansen
MortilMernee på weekendtur i Ystad med sin familie
Foto: Louise Johansen

Bombardement af blomsterlykke

Österlenkryddor er et lokalt foretagende, der producerer og sælger økologiske krydderier, te, eddiker, honning, is og mange andre lækkerier. Rundt om gården blomstrer markerne i forskellige farver afhængigt af årstiden – lige et sted for en planteentusiast som Louise. Og sådan en blomstrende søndag skal naturligvis afsluttes med et finalebombardement af blomsterlykke. Louise var ganske enkelt solgt, da hun trådte ind hos Åbergs Trädgard & Cafe, som hun betegner som et botanisk himmerige. På én gang vildt og velplejet med små oaser og hvidmalede drivhuse i træ. Omgivet af over 2000 forskellige planter og 1000 forskellige urter var det et perfekt sted at slutte en fortryllende weekend af med frokost i det grønne.

i
Foto: Louise Johansen
MortilMernee på weekendtur i Ystad med sin familie
Foto: Louise Johansen