Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Alpin ski i Orsa Grönklitt, Dalarna
Foto: Louise T. Johansen

Rejsetips

Mor til Mernee på ski mellem isbjørne og tigre

Et vintereventyr i Orsa Grönklitt: Louise Johansen (Mor til Mernee) har været på skiferie med sin mand og deres to piger. En ferie, der foruden masser af vidunderligt skiløb og rendyrket familietid også bød på helt nye og vilde oplevelser.

Perfekt familiedestination

Orsa Grönklitt ligger tilpas langt oppe i Sverige til, at den frostklare luft frisker skønt i kinderne, og sneen knitrer under støvlerne, så snart man træder udenfor.  Familien, der var kørt cirka 12 timer fra Hedensted, kunne derudover glæde sig over fantastisk sol, så de minus 17 grader var en lige tilpas temperatur at boltre sig i på ski. Ifølge Louise er Orsa Grönklitt åbenlyst et ideelt sted for familier med børn, som måske skal på ski for første gang.

i
Foto: Louise T. Johansen
Den danske blogger Mor til MerNee tog på skiferie med sin familie til Orsa Grönklitt i Dalarna i januar 2019.
Foto: Louise T. Johansen

Alpinski for alle

Selvom der også er rigtig fine muligheder for langrend, var det alpint skiløb, der passede familien bedst, og pisterne passede perfekt i længde og sværhedsgrad til både børn og voksne. Den første dag blev brugt på at sondere terrænet, hvor det primært var Louises mand, der stod for at vurdere de lidt større og stejle pister, inden pigerne tog med op. Men da de først kom i gang med pisterne, gik dagene med utroligt mange familieture op og ned gennem det sneklædte landskab.

i
Foto: Louise T. Johansen
Den danske blogger Mor til MerNee tog på skiferie med sin familie til Orsa Grönklitt i Dalarna i januar 2019.
Foto: Louise T. Johansen

Ski in/ski out – ja tak

Stå op, spise morgenmad og direkte ud på ski. Louise glædede sig specielt over at være indkvarteret i en lejlighed i en af de hyggelige hytter på pisteområdet. Ski in/ ski out er efter hendes mening genialt og giver en utrolig frihed, når man ikke behøver pakke ski, støvler og børn i skitøj i bilen, før man kan stå på ski. Og når man er indkvarteret tæt på pisterne, er det oplagt at gribe muligheden for aftenski på oplyste pister, hvilket ifølge bloggermoren er ganske magisk.

i
Foto: Louise T. Johansen
Mor til Mernee, dansk influencer, i skyhytten i Orsa Grönklitt, Dalarna
Foto: Louise T. Johansen

Skiskole er godt givet ud

Louises to døtre blev ret hurtigt klar til de store pister efter skiskole de første to formiddage af ferien. Det var alle pengene værd at overlade finpudsningen af børnenes teknikker til professionelle. Faktisk ville Louise ønske, at hun selv havde lært skiløbets glæder, da hun selv var barn. For pigerne gik langt mere frygtløs til turene nedad, end hun selv gjorde. I Orsa Grönklitt er der skiskole for alle niveauer, så man kan få tips til både mere fart og bedre sving - på hold eller gennem private lektioner. 

i
Foto: Louise T. Johansen
Pigerne på ski.
Foto: Louise T. Johansen

Uforglemmelig hundeslædetur

En af feriens helt store oplevelser, som ingen i familien havde prøvet før, var en tur med hundeslæde gennem vinterlandskabet. Fem kilometer med boblende fryd i maven ind gennem skoven og i langsomt tempo ud på en tilfrosset sø, hvor øjeblikket nærmest stod stille. Louise var ganske enkelt høj efter den tur, og ikke mindst pigerne var vilde med de 12 kælne hunde. Absolut en uforglemmelig oplevelse for hele familien, som helt sikkert skal gentages en anden gang. 

i
Foto: Louise T. Johansen
Hundeslædekørsel.
Foto: Louise T. Johansen

Europas største rovdyrspark

For dyreelskere lyder det som lidt af et eventyr at kunne løbe på ski med udsigt til fascinerende rovdyr. Men den er god nok: I Orsa Grönklitt kan du fra pisterne se over til isbjørne, tigre og ulve i Europas største rovdyrpark, Orsa Rovdjurspark, hvor dyrene går i store indhegninger i et naturligt miljø. Louise og resten af familien tog en pause fra skiløbet for at besøge parken, og det var særligt overvældende at være så tæt på især isbjørnen og sneleoparden, der nysgerrigt kom og hilste på – gennem en solid glasvæg. 

i
Foto: Louise T. Johansen
Mor til MerNees datter møder leopard i Orsa Rovdyrspark.
Foto: Louise T. Johansen