Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

A mountain range in Padjelanta with peaks, valleys and cabins.
Padjelanta Nationalpark
Foto: Hans-Olof Utsi/imagebank.sweden.se

Overblik

Nationalparker og naturreservater

De 30 officielle svenske nationalparker dækker mere end 7.300 km2! Den første nationalpark, Sarek i Lapland, blev skabt allerede i 1909, og var den første af sin slags i Europa. Selvom der også er masser af frodig, bakket landskab i blandt, så er det fjeldområderne, der dominerer med næsten 90 procent af nationalparkernes totale areal.

Nationalparkerne i Sverige er velbevarede naturområder, og der lægges stor vægt på at bevare dem i deres oprindelige udseende og tilstand. I kan se en oversigt over parker på de svenske naturmyndigheders hjemmeside. Her kan i læse mere om den eller de parker, I ønsker at opleve for bl.a at planlægge turen og det nødvendige udstyr. Der er altså forskel på en hyggelig dagstur i skoven i Sydsverige til en hardcore vandreferie i arktiske forhold længst mod nord. I nogle nationalparker skal I være forberedt på at være langt fra alfarvej. Men det er vel også det, oplevelsen går ud på?

Oplev eventyret nord for polarcirklen

Højt mod nord finder du flere nationalparker: Mød den samiske befolkning og deres flokke af rener i Laponia i Lapland og prøv kræfter med vandreture og bjergklatring gennem tundraen og stejle fjelde. Gå på opdagelse i Nordsveriges største parker, Sarek og Padjelanta, eller udforsk de dybe raviner i Muddus og store skove i Stora Sjöfallet. Husk at holde udkig efter elgen, lossen og den arktiske ræv. Tager I afsted fra december-marts, er der gode chancer for at opleve nordlys. Men vær beredt! Det er ikke bare den normale joggingtur, I skal ud på. Det er hardcore vandring og eventyr. 

i
Foto: Fredrik Schlyter/imagebank.sweden.se
Sarek Nationalpark i det nordlige Sverige.
Foto: Fredrik Schlyter/imagebank.sweden.se

Oplevelser året rundt

Er du på udkig efter eventyr og storslået svensk natur på alle tider af året, så vend blikket mod Fulufjället Nationalpark i det nordvestlige Dalarna. Parken er ganske enkelt et naturparadis, hvor du kan vandre gennem fascinerende raviner, over udstrakte plateauer - og se verdens ældste træ. Er du mere til fisketure, bærplukning og at bade i søer med det klareste vand? Eller at stå på ski, køre med hundeslæde eller vandre med snesko i vintermånederne? Så tag til Tiveden Nationalpark i Västergötland. Parken er kendt for sine mange aktivitetsmuligheder hele året rundt. 

i
Foto: Kola Production
Fulufjällets Nationalpark i Dalarna.
Foto: Kola Production

Oplev skovene – lige på den anden side af Øresund

Er du mere til hyggelige skovstier, rå klipper - og vil du ikke køre for langt for at opleve det - så er der store oplevelser i vente i det sydlige Sverige. Her finder du Söderåsen Nationalpark, der er kendt for at være Skånes største nationalpark og Nordeuropas største sammenhængende beskyttede løvskovsområde. Parken byder på spændende eventyr i dybe skove og smukke udsigter. Du kan også tage et smut til Dalby Söderskog Nationalpark i nærheden af Lund eller Stenshuvud Nationalpark i det sydøstlige Sverige og opleve den skånske vildmark på tæt hold. 

i
Foto: Mickael Tannus
Söderåsen Nationalpark i Skåne.
Foto: Mickael Tannus

Kystnære og marine parker

Det er dog ikke kun på land, at du finder smukke nationalparker i Sverige. Langs kysterne, i skærgården og ved de svenske søer finder du flere marine nationalparker, der pryder det svenske landskab. Kosterhavet Nationalpark er Sveriges første marine nationalpark. Parken blev indviet i september 2009 og består af det unikke havområde og kyster omkring Koster-øerne ud for Strömstad i det nordlige Bohuslän på den svenske vestkyst. Tag også et smut til Haparanda Skærgårds Nationalpark i bunden af Den Botniske Bugt. Området byder på masser af små, lave øer og lange sandstrande. 

Aerial of Kosterhavet National Park with the ocean and islets.
i
Foto: Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se
Kosterhavet i Vestsverige.
Foto: Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se