Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Skåneleden.
Foto: Mickael Tannus/Tourism in Skåne

Overblik

Natur i Skåne

Den skånske natur byder både på idyl og storslåede kulturlandskaber, nationalparker, fiskevande, rideture og uendelige vandremuligheder.


Skåne er kendt for sin varierede og afvekslende natur og sin unikke flora. En udflugt i den skånske natur eller et besøg i en af Skånes nationalparker, kan være fredfyldt, spændende, storslået, inspirerende og ro-givende. Skånes natur byder på pastorale idyller og storslåede kulturlandskaber, nationalparker, fiskevande, rideture og uendelige vandremuligheder.

For eksempel er Söderåsens nationalpark en af Nordeuropas største, sammenhængende løvskove. Udforsk dybe kløfter eller oplev skoven på hesteryg. Man kan også sejle i kano og kajak og udnytte den svenske allemandsret til at overnatte hvor som helst i vildmarken.

Alt hvad du behøver for at opleve den både idylliske og dramatiske skånske natur på nært hold er et par bekvemme vandresko og et kort til at finde de mange vandrestier i det alsidige landskab.

Söderåsen Nationalpark

Tag sækken på ryggen, børnene i hånden og af sted på eventyr. Söderåsens Nationalpark er Skånes familievenlige vildmark.

Drømmen om vildmarken er ikke kun for enlige vandrere. Hele familien kan opleve eventyr med dybe skove og svimlende udsigter i Söderåsens Nationalpark, Skånes familievenlige vildmark, lige på den anden side af Øresund. Hvis børnene er små, og de ikke er vant til at vandre, er det en god idé at lægge ud med en tur på Skärdammen runt. Skärdammen runt er Söderåsens nemmeste og korteste rute på under en kilometer rundt om Skärdammen, lige ved besøgscenteret Naturum. Ruten er belagt med planker og forsynet med rækværk, og små skilte langs ruten viser vej og fortæller om naturen omkring dem. Husk at stoppe ved Kopparhattan, det fantastiske udsigtspunkt - her får du det bedste overblik over hele naturparken. Det er også dette, man kalder "Sveriges svar på Grand Canyon".

Stenshuvud Nationalpark

Som en del af Skåneleden byder Österlen vandreruten på 165 kilometers let vandring for alle. De 188 kilometer har et varieret landskab med blandt andet strand, klitområder og naturreservater. Med sin start i Ystad følger ruten primært de smukke og relativt flade kyststrækninger østpå langs Østersøen.

Nationalparkens bogstavelige ”højdepunkt” Stenshuvud er 97 meter højt og har en fantastisk udsigt over hele området og Hanöbugten. I udkanten af byen Kivik kan man desuden opleve Kiviksgraven, som er Sveriges største bronzealdergrav.


Kullabergs Naturreservat

Naturreservatet Kullaberg på Kullahalvøen byder både på dramatiske klipper, der rejser sig lodret op af havet og fredfyldte grønne bøgeskove. Kullens fyr, 88,5 meter over havet, har Nordeuropas stærkeste lys. Næsten overalt hvor man befinder sig i det nordvestlige Skåne, kan man se Kullens silhuet i horisonten. Bjerget rejser sig markant med stejle klipper ned mod Øresund og Skälderviken og skråner kraftigt ned mod de flade sletter i øst. Kullaberg tilbyder så fantastiske naturoplevelser, at bjerget har fået tre stjerner i den verdensberømte Michelin Green Guides liste over svenske seværdigheder.

"Skåne er kendt for sin varierede og afvekslende natur og sin unikke flora. Et besøg i en af Skånes nationalparker kan være fredfyldt, spændende, storslået, inspirerende og ro-givende."

Ved Kullens fod ligger de idylliske små byer Mölle og Arild samt den gamle kirkeby Brunnby. Længere sydpå i nærheden af Øresunds kyst ligger Krapperup slot omgivet af voldgrave og en smuk park, som har åbent for offentligheden. Kullens fyr er også et af de bedste steder i Sverige, hvor man kan iagttage de små hvaler, marsvinene.

Romeleåsen højderyg

Romeleåsen højderyg beriger det sydlige Skåne med en fantastisk natur, tæt på Lund og Malmö. Det 90 km2 store naturområde er varieret og har udfordrende vandreruter, en mangfoldig natur samt to smukke slotte og et moderne spa-anlæg. Uanset om du vil vandre i en eller flere dage, kan du vælge mellem korte og længere ruter, rastepladser og overnatningssteder. Området byder også på mange andre aktiviteter; mountainbike, golf, madvandringer, dræsiner, kunsthåndværk, caféer, butikker og en masse andet.


Vattenriket Naturreservat i Kristianstad

Området har et besøgscenter, Naturum, med interessant viden om dyre- og planteliv samt udvikling gennem tiderne. Det er også i Naturum, I kan booke en af de populære flodbådsture ud i det 35 kilometer lange område.

Landskabet og floraen i Kristianstads Vattenrike er fuld af variation og huser et mangfoldigt dyreliv. Området er af UNESCO udvalgt som biosfære-område og nyder derfor særlig beskyttelse og status som forbillede for bæredygtig udvikling.

Kjugekull Naturreservat

Det smukke naturreservat Kjugekull er et af Sveriges største områder til stenklatring. Området ligger ca. 1 kilometer før Bäckaskog Slott, hvor et skilt guider dig til parkeringspladsen.
De store afrundede sten ligger i et smukt bøgelandskab, og der er kaffestue på vej mod toppen, hvor du kan nyde den fantastiske udsigt over Ivösøen.

Vandre- og cykelruter i Skåne

Der er noget for alle naturtyper i Skåne. Prøv eksempelvis vandreruten Skåneleden, hvor du kan nyde naturen i dit eget tempo. Skåneleden er et omfangsrigt stisystem som består af ca. 1.000 kilometer afmærkede vandreruter. Det gør det muligt at vandre i ugevis og aldrig se det samme. Via Skåneleden kan man opleve det skånske landskab fra de runde bakker i Østskåne, gennem de smukke skove i de nordøstlige egne til de dramatiske klipper langs nordvestkysten. Skåneleden passerer desuden forbi små charmerende fiskelejer og landsbyer med hyggelige lokale caféer.

Er du mere til at cykle, så er der rig mulighed for at udforske den skånske natur på to hjul. Her finder du smukke og varierede cykelruter, hvor du sjældent møder biler. Prøv fx Kattegatleden på Sveriges vestkyst, hvor du cykler gennem et landskab af klipper, sandstrande og små idylliske landsbyer. Sæt god tid af til stop undervejs, for der er meget at se og opleve. Du kan også cykle fra den maleriske by Simrishamn via Sydostleden gennem et foranderligt landskab til Småland. Den ene smukke udsigt afløser den anden i det sydøstlige Sverige, og har du brug for en forfriskende pause, kan du stoppe ved vandfaldene ved Hallamölla, hvor vandet falder 23 meter lodret ned. Cykler du via. Sydkustleden har du mulighed for at solbade på nogle af Sveriges smukkeste strande, opleve historiske og naturskønne miljøer og spise middag på lokale kroer. 

Det er altid muligt at finde lejrpladser og vindskjul i løbet af turen, hvor du kan nyde et velfortjent hvil, og der er tryghed i at vide, at i Skåne vil du aldrig være ekstremt langt fra bebyggelse – selvom du befinder dig i vildmarken eller midt inde i skoven.