Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Bjørne i Orsa Rovdjurspark i Dalarna
Foto: Grönklittsgruppen

Rejsetips

Natureventyr i Dalarna

Dalarna i det frodige Midtsverige er en oplagt feriedestination for naturelskere. Vi tipper dig her til steder og aktiviteter, der nemt kan passes ind i en forlænget weekendtur – fra bjørneudflugter til dræsinecykling og besøg i dyreparker.

Guidede bjørneture i Orsa Finnmark

Tag på en superspændende guidet tur med Björn & Vildmark gennem skove og marker i Sveriges mest bjørnerige område, nemlig Orsa Finnmark i Dalarna. Forskerne Gunther og Andrea leder dig til bjørnehi, lærer dig at finde spor efter bjørne og fortæller alt om, hvordan bjørnene lever. Næste stop må helt klart være Orsa Rovdjurspark - hvor du får bjørnene at se. Parken er unik af sin art i Europa, og besøgende kommer tæt på både brune bjørne og isbjørne. Tip: sæt god tid af til besøget, for du kan også møde mange andre sjældne rovdyr.

Socialt og aktivt – dræsinecykling i Vansbro

En friluftsaktivitet, der passer godt til både store og små, er en tur på skinnerne med dræsinecykel. Tempoet styrer man naturligvis selv, eller sammen med sin makker hvis man vælger en tandemdræsine. Det er et socialt koncept, der handler om at trampe i pedalerne gennem naturen på nedlagte jernbanespor, og undervejs kan man holde pause på fine rastepladser. Gennem Station Sågen kan du tage på ture i den sydlige del af Vansbro. Og Vansbro Äventyr tilbyder udflugter på dræsine i den nordlige del af kommunen langs søen Van og Vanåen. Men hvorfor ikke vælge begge dele? Ved Station Sågen kan du også booke vildmarksovernatning i en tipi.

Tæt på europæisk bison i Avesta Visentpark

Den truede europæiske bison, eller visent, kan heldigvis endnu opleves visse steder, fx i Avesta Visentpark i Dalarna. I Avesta lever de imponerende skabninger i store indhegnede områder på en gård fra det forrige århundrede. Avlscenteret i Avesta arbejder for at redde arten. Parkens gæster bliver guidet gennem området og kan efterfølgende nyde en frokost eller fika i de smukke omgivelser. Lad endelig børnene hygge sig i legeområdet med at klatre, gynge eller gå på stylter.


Familievenlige elgparker og elgsafari

I elgparken Öjvallberget i Särna-Fulufjället kan børnene møde de tamme elge Bosse, Lena og deres kalve. Det er sjovt og helt ufarligt at komme så tæt på disse dyr, at man faktisk kan klappe dem. I parken er der også hele 40 husky-hunde, som tager de eventyrlystne med på hundeslædetur om vinteren. En anden familievenlig park er Långshyttans Elgpark i det sydlige Dalarna, hvor du kan få lov at klappe og fodre elgene Elvis og Frida, som elsker bananer. De kyndige guider fortæller levende og meget om dyrene, og der er både bademuligheder, en kiosk og en café på stedet. Er I mange afsted på tur, kan I tage på elgsafari med minibus, perfekt for grupper og store familier. Der arrangeres elgsafari flere steder i Dalarna, blandt andet ved Orsa.

Bæversafari på tømmerflåde, i kano eller båd

Kunne du tænke dig at se en bæver på tæt hold? Naturreservatet Malingsbo-Kloten i det sydlige Dalarna er et af Sveriges mest bæverrige områder. Her kan du tage på guidet bæversafari i kano. Du kan også opleve vildmarkseventyret i Idre, hvor I sejler ud i båd eller på en tømmerflåde. Bæveren kan blive op til 75 cm lang plus hale, og den er mest aktiv og arbejdsom i skumringstiden.

På opdagelse i eventyrgrotten i Tuna Hästberg

En alletiders ferieaktivitet godt gemt i Tuna Hästberg er Äventyrsgruvan, der er en nedlagt jernmine med underjordiske søer og store grotter. Her ifører gæsterne sig det nødvendige klatreudstyr og tager på eventyr ved at klatre over dybe kløfter og balancerer forbi forhindringer på vejen. Den nedlagte mine tiltrækker folk fra både ind- og udland, som elsker at dykke i og udforske grotter. Der arrangeres guidede ture på alt fra 1,5 time til 5 timer.