Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Nordlys i Jukkasjärvi i Lapland
Foto: Lola Akinmade Åkerström/imagebank.sweden.se

Fakta

Oplev nordlys i Sverige

Nordlys (Aurora Borealis), som svenskerne kalder ”norrsken”, er uden tvivl blandt de allermest betagende naturfænomener vi kan opleve på Jorden – jo, der er ” magi i luften”!


Højt mod nord, i et bælte omkring jordens magnetiske nordpol, danser nordlyset over nattehimlen i vidunderlige og fortryllende farver. Men, hvad er nordlys? Den tekniske forklaring på dette fysiske naturfænomen, som har været beundret med ærefrygt igennem årtusinder, er at elektrisk ladede partikler fra vores sol møder Jordens atmosfære. I dette møde fremkommer farvenuancerne i kollisionen mellem partiklerne fra rummet og gasserne i Jordens atmosfære.

De forskellige farver, nordlyset kan have, er bestemt af hvilke gasser solens partikler kolliderer med, hvilket – igen – afhænger af i hvilken højde i atmosfæren kollisionerne foregår. Faktisk kan man med rimelig nøjagtighed sige, at dét nordlys vi kan se med det blotte øje udspiller sig imellem 90 og 150 kilometers højde og derimellem er fordelt på denne måde: under 120 km. = blå-violet lys; 120-150 km. = gul-grønt lys; og i højder over 150 km. = rødt lys.

Hvor kan man bedst se nordlys?

Nordlys (Aurora Borealis) kan kun ses tæt ved Jordens magnetiske nordpol, mens det tilsvarende ”Sydlys” (Aurora Australis) udelukkende kan opleves tæt ved den magnetiske sydpol. Derfor skal du rejse langt mod nord for at øge dine chancer for en uforglemmelig oplevelse med nordlyset.

Blandt internationale eksperter er der bred enighed om, at udover Alaska er Lapland i Sverige det bedste sted i Verden at se nordlys. Det er der flere grunde til. I det nordlige Lapland er lysforureningen ekstremt lille, da området ligge fjernt og isoleret fra omverdenen, og dermed har den ”mørkeste” himmel i Europa. Derfor ser mange mange flere stjerner på nattehimlen, samtidig med at nordlyset vil fremstå specielt tydeligt og imponerende.

Hvis man for eksempel sammenligner Lapland og de Nordsvenske forhold med Norge, har man i Norge langt flere nordlige kystbyer, som giver øget lysforurening. Desuden er der langt mere nedbør og fugt i luften, som trænger ind fra Atlanten og forstyrrer et klart udsyn til nattehimlen. I Lapland, som for eksempel ved Kiruna, har man simpelthen de perfekte forhold til opservation af nordlys – nemlig klart og tørt vejr, med kun lidt nedbør, samt ekstremt lav lysforurening.


Hvornår kan man se nordlys?

Faktisk er der nordlys året rundt, hele tiden - også om sommeren, men mulighederne for at se nordlyset klart og tydeligt varierer gennem året. Den mørke tid i vinterhalvåret, fra november til februar, giver umiddelbart de bedste chancer for at opleve store smukke ”lysshow”. Dog afhænger nordlyset jo også direkte af solens aktivitet – og derfor giver kraftige solvinde og sol-udbrud det mest spektakulære nordlys.

Selvom aktiviteten og mængden af indkomne partikler fra rummet varierer, er der altid gode chancer for en fantastisk oplevelse. ”I det svenske Lapland kan man faktisk – afhængigt af vejret og bedst i perioder med så lidt månelys som muligt – opleve fantastiske nordlys stort set hver aften” siger Peter Stauning, nordlysekspert hos DMI.

Udover nordlyset rummer Lapland i Sverige utroligt mange smukke naturoplevelser, der ikke findes andre steder. Du kan nyde smukke arktiske landskaber, enestående skiløb, unik samisk kultur, ophold på Icehotel, snescooter-safari, heli-ski og meget meget mere. Giv dig selv og familie og venner en unik total-oplevelse med magisk nordlys og eventyr i Lapland!

Lapland

Her er minus 40 grader om vinteren, og plus 30 grader om sommeren. Det er Europas sidste ødemark og hjemsted for Europas eneste indfødte folk, samerne. Det er også regionen med de 8 årstider, Nordlyset og midnatssolen!

Hovedside