Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Fiskeri ved en sø i Skåne
Foto: Sydpol.com

Overblik

Nyd roen på fisketur i Skåne

Rent vand, frisk luft og en tilbagelænet livsstil. Lyder det fristende for en lystfisker? Så tag til Skåne, hvor der venter en overflod af muligheder for at fiske i smukke omgivelser.


Historisk fiskeriområde

Fiskeri er traditionelt set en meget indgroet del af Skåne. I middelalderen var tvillingebyerne Skanør og Falsterbo på Falsterbonæsset i det sydvestlige Sverige et vigtigt og livligt handelscentrum. Det var særligt den enorme forekomst af sild langs Skånes kyster, der tiltrak fiskere og handelsmænd i hobetal for at få del i havets rigdom. Rygtet vil vide, at sildefiskeriet var så gavmildt, at man kunne læsse sildene op med sine bare næver. I dag er det langt fra så profitabelt at lande fisk, men Skåne er stadig et populært udflugtsmål for lystfiskere og vildmarksentusiaster.

Fiskeri for alle

I Skåne løber du aldrig tør for fiskemuligheder med over 130 officielle fiskepladser ved søer, åer og kysten, for ikke at nævne de mange små og mindre kendte steder, som du finder ved at spørge dig lidt frem hos de lokale. Kast snøren ud året rundt med trolling-, spinne- eller fluestang. Uanset hvad er lystfiskeri i Skåne en familievenlig aktivitet. Tilgængeligheden er generelt rigtig god, og selvom du ikke er ekspert, har du stadig gode muligheder for at fange fisk med en simple jig eller fluestang.

Skal fisketuren strækkes over flere dage, er der masser af overnatningsmuligheder – alt fra camping og hytter til hyggelig Bed & Breakfast og de mere luksuriøse hoteller.

Havfiskeri i skåne – hvor ellers?

Skåne har over 400 km kystlinje og dermed rigelige muligheder for havfiskeri. Læn dig tilbage og slap af, mens du troller efter laks eller makrel. Vil du ud på det åbne hav for at se, hvad der gemmer sig i dybet, er der mange muligheder for at leje en båd. Havet øst for Skåne er kendt for at være hjemsted for nogle af de største eksemplarer af havørreder, gedder og laks, så sørg endelig for at have din spinne- og fluestang med.

Langs vestkysten er torskefiskeri meget populært, og hele vejen rundt om skånehalvøen er der desuden virkelig gode steder at fiske efter havørreder. Da kystlinjen er så lang, finder du nemt dit eget favoritsted, som du ikke behøver dele med andre. Der er også mulighed for at hyre en professionel guide, som kan tage dig med ud, hvor det bliver rigtig sjovt.


Søer med spejlblankt vand

I de skånske søer finder du en stor variation af fisk. Faktisk er søerne her nogle af de mest artsrige i hele Sverige. Med flere end 50 idyllisk beliggende søer tiltrækker Skåne lystfiskere fra nær og fjern. Aborrer, sandart og gedder er bare nogle af de fisk, som søerne er så rige på. Men for mange er det fiskerigdommen kombineret med ensomheden og roen i den skønne natur, der lokker. Luk øjnene og lad stilheden berolige dine sanser, mens slaget står under det spejlblanke vand. De smukke omgivelser ved Snogeholmssøen er i absolut særklasse, ligesom Gyllebosøen er en af Østerlens fineste perler. For at få det maksimale ud af dit ophold ved nogle af de store søer som Ivøsøen, Finjasøen og Ringsøen er det værd at overveje at hyre en guide. Med en guide og lidt held øger du dine chancer betragteligt for at fange den helt store fisk, du drømmer om.

Put & take i skåne

Nogle af Sveriges allerbedste Put & Take søer finder du i Skåne, hvor Björkadammen, Bondemölla, Lilla hålsøen og Tollerupssøen er blandt de mest populære. Her – og ved mange andre fiskepladser – er der mulighed for at spise og overnatte, hvis du gerne vil blive en dag eller to.

Åer i skåne

Ønsker du at fiske i vandløb, er du i Skåne kommet til det rette sted. Helge å, Vramsåen, Almaåen, Holjeåen og Skräbeåen er nogle af de mest eftertragtede. Faktisk er der sat en verdensrekord i Skräbeåen, hvor der blev landet en helt på over 5 kilo, og der er også fanget havørreder på over ti kilo her. Ørred, laks og havørred er nogle af de mest almindelige fisk på krogen i de skånske åer. Lödde å lige syd for Landskrona bliver betragtet som et af de bedste steder i Europa for gedde- og aborrefiskeri. Her er det ikke ualmindeligt at fange en gedde på 10 kilo, og den største, der nogensinde er fanget i Lödde å, vejede ikke mindre end 20 kilo.

Fisketegn i skåne

Der er fri adgang til at fiske fra kysten i hele Sverige, men ønsker du at fiske i søerne, kræver det et fisketegn. Husk også, at nogle arter er beskyttet i visse perioder, og at fiskeri er helt forbudt i fredede områder. Det er altid en god ide at henvende dig til det lokale turistkontor, før du tager ud med stangen. Her kan du få alle de nødvendige informationer, og det er som regel også her, at du kan købe fisketegn.

Fisketure og guider

Helsingborgbådene – daglige udflugter fra Helsingborg med tre forskellige både.

Barsebäckbåden – ture ud fra marinaen i Barsebäck tirsdag til søndag om sommeren. I vinterperioden sejler Barsebäckbåden blot i weekenden.

Rååbådene – daglige fisketure året rundt fra havnen i Råå lige syd for Helsingborg.

Øresundsfiske – daglige ture ud hver tirsdag til søndag året rundt. Guide med særligt godt kendskab til fiskemulighederne i det sydlige Øresund. Afgang fra Limhamn syd for Malmø.

P-dyk – tjek hjemmesiden, hvor du finder aktuelle ture. Afgang med M/S Baltic Explorer fra Ystad eller Kåseberga mandage og tirsdage, afhængigt af vejret.

Olle fiskare - Fiskeren Olle tager højst 12 lystfiskere med ud ad gangen. Med båden Vingarö sejler I ud fra det hyggelige Simrishamn. Kontakt Olle for at høre, hvornår han sejler næste gang.

Landskronabådene – Med Landskrona som udgangspunkt kommer du ud på det dybe vand omkring Ven på bare 15 minutter. Fangsten kan variere afhængigt af årstiden – for eksempel torsk, sild, makrel og fladfisk.

Abel fishing – Hos Abel fishing kan du vælge mellem flere forskellige guidede fisketure, fra land såvel som fra båd. Din guide er den erfarne fisker Johan Abelsson, der leder dig til gode fiskesteder, hvor laks, havørreder, gedder og havørreder venter på at blive trukket op.