Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Three kids are playing on the porch of a summer house in the countryside.
Sommer i Gullspång i Vestsverige
Foto: Clive Tompsett/imagebank.sweden.se

Overnatning

Ødegård i Sverige

Kom tæt på naturen, dyrelivet og årstidernes gang på en ødegård i Sverige. De svenske fritidshuse kommer i alle størrelser, og det er let at finde ødegårde med et komfortniveau, der passer til netop dine ønsker og pengepung. Så tag et par dage ud af kalenderen og lej en svensk ødegård til hele familien, vennerne eller bare dig selv.


De klassiske ødegårde i Sverige med rødmalet træværk og hvide hjørnestolper findes overalt i landskabet. Langs søer og kyster eller langt inde i nåleskoven ligger ødegårdene roligt og indbydende.

En svensk ødegård er et tidligere landbrug, der med tiden er blevet forladt. Ofte fordi de oprindelige ejere flyttede til byen. Ødegårdene i det sydlige Sverige har i flere årtier været populære blandt danskere, og mange tidligere husmandsstæder og landbrugsejendomme bruges nu som fritidshuse og sommerhuse. I modsætning til hvad man skulle tro, ligger ødegårde ikke altid på øde steder, men de er øde, fordi de på et tidspunkt var uden beboere.

Ødegård i Sydsverige

Få timer fra København er der god mulighed for at leje en rigtig svensk ødegård for en weekend - eller få dage, hvis det blot er et kort afbræk fra hverdagen, man er på udkig efter. Kombiner ferien i fritidshuset med shopping i de nærliggende byer eller gå lange ture i de vidtstrakte skove. Med et fisketegn kan du kaste snøren ud i de små søer og måske være heldig at få en god fangst.

Sverige er kendt for sine tusindvis af søer, og Sydsverige bidrager med nogle meget smukke af slagsen. Bolmen i Småland er Sveriges tiende største sø, og landskabet omkring den er helt fantastisk til bærplukning, vandreture samt cykling. I Skåne kan du tage en tur i regionens største sø, Ivösøen, og opleve nogle af de godt og vel 30 små øer.

Sydsverige består af et charmerende landskab med hyggelige landsbyer, smukke herregårde og dejlige sandstrande. Besøg for eksempel æblemarkederne i Kivik i det sydøstlige hjørne af Skåne og forkæl ganen med frisktappet æblemost fra mosteriet. Eller læg vejen forbi den historiske universitetsby Lund og få et skud kultur og byliv, inden freden sænker sig over jeres lejede ødegård på landet.


Ødegård i Midtsverige

Lej en ødegård i det centrale Sverige og sæt krydderi på ferien med et eller flere af de mange tilbud, som området disker op med. Det er her i Midtsverige, i Dalarna, at verdens mest kendte langrendsløb, Vasaloppet, finder sted. Det er også i Midtsverige, at Europas største bjørnepark, Orsa Rovdyrpark, giver mulighed for at opleve både nordiske rovdyr som los, ræv og ulv samt sibiriske tigre og persiske leoparder.

Holder I ferie på en ødegård ved den mægtige sø Vänern, er det oplagt at besøge Karlstad, der er regionen Värmlands hovedstad: En grøn og helt utrolig smukt placeret by, som ligger netop der, hvor Klarälven løber ud i Vänern. Tusindvis af øer i Vänerns skærgård indbyder til sejlads og smukke stunder ved søbredden. Området frister også med dejlige cykelruter og fine vandrestier til dem, der vil ud at røre sig i naturen.

Ødegård i Nordsverige

Det nordlige Sverige byder på enorme vidtstrakte områder, der er sparsomt befolket. I vest rejser de mægtige skandinaviske bjerge sig mod grænsen til Norge. I øst venter spændende kystbyer som Umeå og Skellefteå og helt mod nord i Lapland ligger Kiruna.

En ødegårdsferie i denne del af Sverige er en exceptionel oplevelse både sommer og vinter. Besøg bjergbyen Åre, der om vinteren er et fabelagtigt skisportssted og om sommeren byder på kajak, vandring, cykling og fiskeri. Oplev nordlyset i Sverige, udforsk nationalparkerne og kom tæt på rensdyrene.

Ødegårdsferie i Sverige med familien

Er I på udkig efter en dejlig familieferie i Sverige? Med en svensk ødegård eller hytte som base, kan familien tage på udflugter til eventyrlige steder som Astrid Lindgrens Verden i Vimmerby eller western-byen High Chaparral, blot to timers kørsel fra Helsingborg. Børnene vil elske det! Og ellers kan ødegårdsferien naturligvis også bruges til kvalitetstid i haven om dagen og brætspil foran pejsen om aftenen.

Vandrutsjebaner, boblebad og hvirvle-kanal kan blive en del af jeres ødegårdsferie, hvis I tager forbi et badeland. Om sommeren er Tosselilla Sommerland et lækkert sted at boltre sig i vandet, og forlystelsesparken byder desuden på hoppepuder, gokarts, klatreborge og meget mere.

Bliv inspireret til en familieferie i Sverige med forlystelsesparker, bondegårdsoplevelser, sælsafari og kulturelle tilbud i børnehøjde.

Find svensk ødegård til leje

Er du nysgerrig efter at se, hvad det koster at leje en svensk ødegård? På sverigesemester.com og campaya.dk/sverige finder du priser på hundredvis af ødegårde i Sverige. Se billeder og kort over hele Sverige, så du kan booke den ødegård, der ligger bedst placeret og har lige præcis det komfortniveau, du ønsker.