Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Øen Hven i Øresund
Foto: Perry Nordeng

Destination

Øen Hven

Hven ligger midt i Øresund mellem Danmark og Sverige. Det var her på den forhenværende danske ø, Tycho Brahe foretog sine utrolige observationer. Men Hven har meget mere at byde på end videnskab.


Den lille ø Hven er kun fast beboet af nogle få hundreder mennesker, men turisterne strømmer til om sommeren. Naturen er bedårende smuk med bølgende marker og stejle skrænter ned mod havet. Øen er blot 4,5 km lang og 2,6 km bred, så du kan cykle hele Hven rundt på en times tid. Desuden er der flere vandrestier, hvis du ønsker at opleve øen til fods – eller hvorfor ikke til hest? Der er ingen biltrafik på Hven, men lokalbus, taxa, hestevogn eller traktorvogn sørger for transporterne.


Hvens helt egen whisky

Spirit of Hven i Backafallsbyn er et anlæg, som omfatter et firestjernet hotel med spa samt kulinarisk restaurant og destilleri. Her produceres først og fremmest whisky, men blandt andet også gin, vodka, og brændevinen agua vitae. Whiskybaren er berømt for sit brede sortiment, og gæster fra hele verden finder hertil for prøvesmagninger i kombination med dejlig mad i smukke og fredfyldte omgivelser af høj klasse. Der arrangeres guidede rundture i destilleriet, hvor du kan smage på stedets spirituøse drikke eller en ren whiskysmagning fx kombineret med ost og chokolade.

Øen rundt på cykel

Det er vidunderligt at cykle på Hven, hvor du i egen takt kan opleve alt det smukke, som øen har at byde på. Imponerende stejle skrænter ned mod havet, pittoreske små huse, hyggelige caféer, kunstgallerier og sjove små bakker, som kildrer i maven. Når du træder i land følger du bare menneskestrømmen op ad bakken til cykeludlejningen med masser af gule cykler; almindelige, tandemcykler, med trailer, elcykler osv.

Start turen på isfabrikken med øens bedste is, inden du fortsætter mod Gamlegård og andre sjove eventyr. Længere fremme når du til Hvens smukke skrænter. Tag derefter den asfalterede vej tværs over øen og opad bakken. Du passerer det interessante Tycho Brahe-museum med observatorium og haver samt caféer, restauranter og Hvens kirke. Fortsæt nedad bakken hvor der er fiskerøgeri, badestrand og restaurant. Derefter kan du cykle videre rundt om øen eller dreje ind mod midten, hvor du finder gallerierne og Backafallsbyn.


Sommeren er bedst

Sommeren er den allerbedste årstid på Hven. Da blomstrer hele øen, og bådene går såvel fra Landskrona (den korteste sejlrute på 30 min.) som Helsingborg (Råå), København og Rungsted. Hvis I er et større selskab, er det klogt at reservere pladser på båden i forvejen.

Hele Hven er et naturreservat, så det et forbudt at plukke blomster eller slå telt op, men der er både vandrehjem, pensionater, campingplads og hoteller. Husk kreditkort eller kontanter – Hven har hverken bank eller pengeautomater.

St. Ibbs Golfklub er en meget smuk 9-hullers golfbane, som har en hyggelig café med flot udsigt over banen og Øresund.

Læs mere om Hven og book din ferie.