Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Offpiste i Åre
Foto: Karl Hägglund

Overblik

Offpiste i Sverige

Selvom skipisterne i Sverige altid er gode og velpræparerede, er der for mange skiløbere alligevel god grund til at søge uden for pisterne for at få anderledes oplevelser ”offpiste”.


Offpiste skiløb er de seneste år blevet langt mere tilgængeligt for mange flere skiløbere – let øvede såvel som eksperter – eftersom både udstyr og faciliteter, samt serviceringen omkring offpiste er blevet bedre. Desuden er forholdene og udfoldelsesmulighederne for offpiste-interesserede rigtig gode mange steder i Sverige.

Offpiste - hvorfor og hvor?

Det er en helt speciel fornemmelse at suse gennem dyb puddersne og, som den allerførste, at skabe dit eget spor ned over en fjeldside, ”zig-zag” mellem træerne og enkelte klippefremspring. Med off-piste kommer du virkelig tæt på naturen og kan nyde det sneklædte landskab og adrenalinsuset på dit eget unikke eventyr – og det er en ny og uprøvet oplevelse for hver off-piste nedkørsel.

Blandt Sveriges mange fortrinlige skisportssteder er der en hel del, der byder på rigtig gode offpiste-muligheder – både for relativt nye skiløbere til decideret offpiste eksperter.

Allerlængst mod nord i Sverige – i området Riksgränsen venter der dig et sandt Eldorado af offpiste-muligheder i alle sværhedsgrader. Samtidig vil du her uden tvivl få helt uforglemmelige naturoplevelser i et nærmest drømmeagtigt landskab. Du kan også udforske de store områder i og omkring Funäsfjällen, der byder på meget varierede udfordringer i smukke omgivelser. Også KittelfjällAbisko og Åre har rige muligheder for store action- og naturoplevelser uden for de ellers supergode pister.

Sälen, som er en af danskernes foretrukne skidestinationer i Sverige, har også rigeligt at byde på for offpiste-entusiasterne såvel som dem, der blot er nysgerrige efter at afprøve deres færdigheder. Bruksvallarna er endnu et område, der byder på alle muligheder for hele familien - inklusive de action-hungrende! 


Vigtigt om offpiste

Fælles for offpiste skiløb ved skisportsstederne i Sverige er det, at sikkerheden altid er i fokus. Alle destinationer tilbyder guidede ture og undervisning med erfarne instruktører og lokalkendte guider – enkelte steder er der endda mulighed for Heli-Ski, hvor du med helikopter bliver sat af på en fjeldtop med kilometervis af uforstyrret off-piste skiløb under dig.

Selvom mange af skiområderne i Sverige er ganske store er det dog en fordel, at du sjældent vil være meget langt fra nærmeste piste eller liftsystem. Dog anbefales det at medbringe kort over skiområdet, samt først og fremmest at begrænse offpiste skiløbet til de anbefalede områder (spørg stedets personale, hvis du er i tvivl), og tag altid flere afsted sammen.

Forbered dig til udfordringen

Som under alle andre former for skiløb, er det vigtigt at være ordentligt klædt på med varmt og vandafvisende tøj, inden du begiver dig uden for pisterne. Tag endelig også en rygsæk med, hvori du kan medbringe lidt snacks, som f.eks. chokolade, sandwich og noget vand. Udenfor pisterne kan man blive overrasket over, hvor meget energi turen kræver, mens man ikke altid kan forudse forholdene. Offpiste skiløb skal altid foregå med hjelm, da du ofte kommer tæt på træer og klipper i høj fart, mens det snedækkede terræn kan gemme på overraskelser og være svært at ”læse”.

Det er desuden klogt at købe et par selvlysende ”snor-ruller”, der monteres på skiene og som, hvis du styrter vil rulles ud (2-5 m.) og gøre det lettere at finde skiene igen i den dybe løse sne. Disse snor-ruller er lavet til formålet, så spørg bare personalet i ski-shoppen, hvis ikke du finder dem med det samme.

Undervejs vil du falde og rulle rundt i sneen utallige gange – men det er jo netop en del af udfordringen og det sjove. Heldgivis gør den dybe bløde sne, at du sjældent slår dig under styrt uden for pisterne. Du vil nok tilbringe lidt mere tid i nærkontakt med sneen, end du er vant til på de jævnt preparerede pister, så det varme vandafvisende tøj bliver du glad for.

Frem for alt – hav det sjovt, og nyd de eventyrlige offpiste i Sverige!