Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Cykeltur på Øland
Foto: Miriam Eriksson

Destination

Ølands natur

Landbrugs-landskabet på det sydlige Øland er præget af ”Stora Alvaret”, den store kalkstens slette, der er optaget på UNESCOs liste over verdensnaturarv. ”Stora Alvaret” er unikt, fordi jorden her har skabt helt særlige dyrknings- og livsvilkår for mennesker og dyr gennem mere end 5.000 år.


Fem tusinde år

Landskabet på det sydlige Øland er nærmest fladt som en pandekage, og jorden har siden Arilds dage været inddelt i stengærde indhegnede marker, der blev opdyrket, og store åbne fælled-arealer, ofte ud mod havet, hvor får og køer kunne græsse frit. Området er fyldt med mere end 200 små landsbyer, der er bygget i samme, stramme byggestil med huse og gårde ud til en gennemgående landsbygade.

Det, I kan opleve her, er ikke mindre end 5.000 års beboelse og hvordan landbrugere i generationer har kæmpet for at overleve. De store flader områder kaldes ”Alvaret”, det er arealer med et meget tyndt jordlag oven på undergrunden af limsten. Det har været – og er fortsat – en kamp overhovedet at få noget til at gro her. Det største område på det sydlige Øland kaldes Stora Alvaret; det er en stor slette, hvor der ikke kan gro træer og buske, for rødderne kan simpelthen ikke få fat. Landskabet kunne ved første øjekast virke naturligt vildt, men det er faktisk kommet til, at se sådan ud, fordi husdyrene intensivt har afgræsset området gennem årtusinder. Nogle få, meget sjældne planter og dyr er i stand til at leve i dette barske miljø, der i blandt 32 yderst sjældne orkidé arter.

I skal i særlig grad kikke efter de store ”Alvaret” slettearealer, de ensartede landsbybebyggelser, stubmøllerne og de gamle bondegårde.

Øland

Øland er lang og ekstremt smal. Næsten 140 kilometer på langs og knap 15 kilometer i bredden. En herlig og overraskende ø i Østersøen, blot et smut over den flotte bro fra Kalmar. Trods den korte afstand fra fastlandet byder Øland på sit helt eget univers. Her møder I ikke de vældige, mørke nåleskove, som ellers er indbegrebet af Sverige. Og ingen højder, som bringer pulsen op hos jer, når I sidder på cykelsadlen og træder i pedalerne. Til gengæld er her masser af hav og lækre badestrande. Og så en svenskerrekord: flest solskinstimer noget sted i Sverige.

Hovedside