Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Livsglad dreng i Blekinge
Foto: Johan Willner/imagebank.sweden.se

Rejsetips

Olofstrøm

I Olofstrøm kommer I tæt på sø og skov; her møder Blekinge både Skåne og Småland. Byen er centrum i lenets eneste ”indlands”-kommune, der har en helt anden natur end landskaberne ude ved kysten.


Med sine 7.500 indbyggere er Olofstrøm hovedbyen i kommunen af same navn. Ja, der er jo ikke ligefrem tale om nogen storby, men Olofstrøm overrasker alligevel ved at have et godt og varieret handelsliv og mange lokale kulturaktiviteter.

"Valhall belønner alle besøgende med en betagende udsigt over det vilde klippefyldte naturlandskab og søen nedenfor"

Byen er på sin vis ”multikulturel” da den, blandt andet i kraft af den lokale bilindustri, har mange tilflyttere fra både nær og fjern. Den lille by rummer en god, kreativ og positiv stemning og er faktisk et kultursamlingspunkt – og samtidig tæt på sø og skov.

Helt tilbage i 1735 anlagdes ved Holjeån en jernudvindingsfabrik, hvis ejer Olof Ohlsson kom til at lægge navn til byen, der efterfølgende opstod. Jernbruget skulle sidenhen vokse støt og i 1920’erne startede virksomheden et samarbejde med Volvo, i rollen som leverandør af maskin- og bildele. Som privat arbejdsplads rangerer Olofstrøms bilindustri, domineret af Volvo, i dag som den største i hele det sydlige Sverige.

På Brostugevägen 1 i Olofstrøm ligger et bilmuseum – på svensk kaldet Bil- och Fordon Museum – hvor man kan se interessante udstillinger af gamle knallerter og cykler, samt Ford og Volvo bil-modeller. Her kan du se flere helt unikke modeller og udgaver - blandt andet den allerældste Volvo ”Jakob”.

Et besøg til Valhall

Få besøger nok Olofstrøm uden at udforske den smukke og vilde omegen – og det forstår man. Mange imponerende højdedrag i det omkringliggende landskab byder på fantastiske udsigter og inviterer derfor til at måtte bestiges. Med toppen beliggende 178 meter over havets overflade er Boafalls Backe det højeste punkt i området og herfra er også en rigtig flot udsigt at nyde. Dog vil de fleste nok synes at Valhall er den bedste destination som udkigspunkt. 99 meter over havet, men smukt beliggende lige ved søen Orlunden, belønner Valhall alle besøgende med en betagende udsigt over det vilde klippefyldte naturlandskab - som Olofström Kommune er kendt for - og søen nedenunder. Højdedraget Valhall ligger blot et par kilometer øst for Olofstrøm og er et populært udflugtsmål blandt lokale, såvel som tilrejsende turister.

En kombineret kano- og camping-ferie kan være en fantastisk måde at opleve Sveriges sydlige vildmark på. Alternativt kan man naturligvis nøjes med en hel eller en halv dags kanotur på én af områdets smukke søer. Modsat Valhall ligger Halens naturområde et par kilometer sydvest for Olofstrøm by. Her finder du den lokale kano-udlejning, som er et perfekt sted at starte fra og leje udstyr til udforskning af enten de lokale søer Immeln og Halen eller andre af Blekinges skønne søer.

De sydsvenske søer er unikke økosystemer og altid attraktive for natur-elskere, og samtidig er de velegnede til badning og sejlads i kano, uanset erfaringsniveau.

Blekinge

I det lille sydøstlige hjørne af Sverige samler Blekinge det bedste af naturen fra sine naboer - Småland og Skåne – som skabt til både aktive oplevelser og daseferie. Selv skærgård har Blekinge i rå mængder med hele 1650 hyggelige øer og små skær spredt ud i Østersøen. Hovedbyen Karlskrona er rig på kulturhistorie og breder sig over 33 af øerne. Du kommer nemt rundt via broer og skærgårdsbåde, så du kan kombinere skærgårdsstemning og byliv med fascinerende vildmarksoplevelser.

Hovedside