Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Kanoer ved Ivøsøen i Skåne
Foto: Mickael Tannus

Rejsetips

Om Skåne

Blot et stenkast fra Københavns hektiske gader lokker Skåne med smukke seværdigheder, kulturelle oplevelser og afslappende natur – Skåne giver dig alt på én gang.

Skåne for livsnydere

Skåne omtales ofte som Københavns vilde baghave, og som bekendt er det her i det utæmmede, at eventyret begynder: Du finder en fantastisk varieret natur, med alt fra dybe skove til lange, hvide sandstrande – og alle steder med god plads til at udfolde sig på. Hertil kommer en masse spændende seværdigheder og aktiviteter. Når du én gang har besøgt Skåne med de historiske slotte og verdensberømte golfbaner blandt meget andet, eller fået en lokal kulinarisk oplevelse - ja, så vil denne sydsvenske landsdel trække i dig igen og igen.

i
Foto: Mickael Tannus
Söderåsen Nationalpark.
Foto: Mickael Tannus

Den danske forbindelse

Skåne var som bekendt en del af Danmark indtil midten af 1600-tallet, og den danske forbindelse anes endnu rundt omkring på landet og i byerne. Faktisk finder du spor efter historien op gennem tiden med monumenter helt tilbage fra vikingetiden, en overflod af middelalderkirker og renæssancetidens rigt udsmykkede arkitektur. Og tager du længere ud på landet, vil du opleve, hvordan Skånes charmerende karakter indrammes af de hyggelige bindingsværkshuse, der pryder landskabet så langt som øjet rækker.

A traditional farm house next to a field with wooden fence in Skane.
i
Foto: Henrik Malmqvist/imagebank.sweden.se
Traditionelt bindingsværkshus i Skåne.
Foto: Henrik Malmqvist/imagebank.sweden.se

Frodig natur og rig på kultur

Som et patchworktæppe af opdyrkede jordstykker, frodige skove og klare blå søer breder Skåne sig ud under dig – omgivet af 400 kilometer kyststrækning, der skifter mellem de tillokkende hvide sandstrande og stejle klipper. De kulturelle skatte som slotte, herregårde, museer, små fiskerlejer og storslåede parker er nærmest drysset ud over området med rund hånd. Hører du til dem, der ikke helt kan undvære byen og måske konstant søger efter din næste kulinariske oplevelse, kan du navigere efter stjerner og sætte kursen mod Malmø, Helsingborg eller Kristianstad

i
Foto: Mickael Tannus
Udsigt fra Kullaberg.
Foto: Mickael Tannus

Stjernekokke udklækkes

Fra michelinstjerner til multikulturelle food trucks: Det er de friske råvarer, der gør hele forskellen, og derfor er det skånske køkken blevet en international attraktion i sig selv. Faktisk er nogle af verdens mest succesfulde køkkenchefer fra Skåne, formentlig fordi de er vant til at benytte de bedste ingredienser. Men det er ikke blot prisvindende restauranter, der gør Skåne til en populær destination for foodies. De små caféer og gårdbutikker over hele regionen tilbyder delikatesser og økologiske specialiteter, som de fleste gerne tager en omvej for at nå. 

i
Foto: Carolina Romare
Restaurant Lyran i Malmø.
Foto: Carolina Romare

Nem adgang til store oplevelser

Selvom Skåne måske føles lidt mere eksotisk end hverdagen I Danmark, er du aldrig særligt langt væk hjemmefra. Med tog til Sverige tager det kun cirka en time, fra du hopper på toget på Københavns Hovedbanegård, til du står midt i det svenske vildnis. Og når du er i Skåne, er det nemt at komme rundt i regionen enten med bus eller tog. Du kan sågar komme helt tæt på naturen ved at opleve den til fods - eller på to hjul - via Skånes mange fantastisk smukke vandre- og cykelstier

A woman looking at a snowy forest landscape through a train window.
i
Foto: Melker Dahlstrand/imagebank.sweden.se
Med tog i Sverige.
Foto: Melker Dahlstrand/imagebank.sweden.se