Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

De fine gamle huse i Simrishamn, Skåne
Foto: Carolina Romare

Rutevejledning

Österlen - 1,5 dag

På denne del af turen besøger du byerne Simrishamn, Kivik og Åhus.

Denne del af turen er sjældent besøgt af danske turister, men er derimod et populært sted for svenskerne. På denne tur får du derfor indblik i, hvor og hvordan vores svenske naboer ynder at tilbringe deres ferie.

Simrishamn

Fremme i Simrishamn er det en god idé at parkere bilen og opleve den gamle bydel til fods gennem de fine brostensbelagte gader med mange smukke, gamle huse.

Kig ind i Skt. Nicolai Kirke og nyd evt. en kop kaffe og de mange roser i Bergengrenska Trädgården. Alternativt kan du finde ro og hvile i Brunnsparkens grønne rammer. Hvis du er bilinteresseret, så kør et smut ud til udkanten af byen og besøg Autoseum, hvor du, foruden et indblik i svensk motorsportshistorie, kan nyde synet af ca. 120 smukke gamle og nyere biler, hvor en af dem sågar har tilhørt den tidligere amerikanske præsident Ronald Reagan. I samme bygning kan du tillige se en unik samling af spillemaskiner, gamle grammofoner og instrumenter i Frasses och Mariannes Musikmuseum.

Du bør unde dig selv at tage forbi Nordic Sea Winery, der er Nordens største vinproducent og kendte for deres produktion af vin på højt niveau. Her får du indblik i, hvordan produktion af vin foregår og kan smage de skønne druer til en god bid mad. 

Overnat på Hotel Svea, der udover lækre, nyrenoverede værelser også byder på aktiviteter som cykling, vandring, fiskeri og golf i det naturskønne område. Om aftenen kan du spise en god middag på Restaurant Piraten og nyde udsigten over havet med det bedste inden for det traditionelle skånske køkken.

Du kan også vælge at bruge natten på Hotel Turistgården, der er et familiedrevet hotel indrettet i en gammel købmandsgård. Hvis du er et havemenneske, er det uden tvivl et sted for dig, da hotellet har en smuk rosenhave med over 300 forskellige slags roser. Her er du garanteret ægte svensk charme og hygge.

Stadig nordpå langs kysten kører du til Baskemölla, der om sommeren har et rigtig hyggeligt miljø nede ved havnen med små fine, lokale caféer. Videre mod Rörum møder du på din vej et, for danskere, mere usædvanligt vejskilt med advarsel om, at vildsvin kan krydse vejen. Hold en pause i Rörums Backar og gå en lille tur i de smukke, bløde bakker.

På din køretur mod Kivik bør du tage et stop ved Mandelmanns Gardens, som er en gårdbutik, der i over 20 år har dyrket og solgt lokale, økologiske produkter. 

Kivik

Herefter kører du til Kivik, som med rette kaldes Äppelriket. Allerede inden byen ligger der æbleplantage efter æbleplantage langs vejen, og vel inde i byen bør du besøge Kiviks Musteri. Foruden flere forskellige velsmagende typer æblemost kan du her få alt, hvad hjertet begærer lavet af æbler. Rund af med en tur i haven, hvor du i æblehøst sæsonen kan se et kæmpe relief lavet af æbler i røde, gule og grønne nuancer.

Du bør bestemt også lige se det enorme fortidsminde Kiviksgraven, der med sine 75 meter i diameter og en højde på 3,5 meter er Sveriges største stenvarde med et gravkammer, hvor 3500 år gamle helleristninger pryder stenvæggene.

Inden du tager fra Kivik, bør du besøge Buhres, en restaurant og fiskebutik, der ligger skønt helt ud til havnen i Kivik. Her får du uden tvivl noget af den lækreste fisk. 

Kør videre til Vitemölla, der med sin lille hyggelige havn og en dejlig badestrand kan være et godt sted at holde en pause. Videre nordvest ind i landet smyger landevejen sig gennem de istidsskabte blide bakker, der udgør Brösarps Backar, hvor en vandretur er en mulighed. Alternativt fortsætter du lidt og går en tur i det skønne Drakamöllans Naturreservat.

Hvis du ønsker at overnatte her, er Drakamöllan Gårdshotell et godt bud. Her finder du idyllisk ro midt i smuk natur på den gamle gård. Udover dejlige omgivelser byder hotellet også på en god restaurant, hvor der er kredset om hver en detalje.

Åhus

På vej mod byen Åhus bør du køre forbi Degeberga og opleve det stærkt kuperede Naturreservatet Forsakar med et kig til Forsakar Vattenfall, hvor vandet falder gennem de op til 40 meter høje klipper og er et imponerende skue.

Lige inden Åhus kan du gøre et holdt i Vittskövle. Her ligger Vittskövle Slot, som blev opført i 1500-tallet og er en af Nordens bedst bevarede renæssanceborge. Slottet er lukket for besøg, men du kan spadsere en tur i den fint anlagte engelske slotspark.

Kør herefter ind til centrum af Åhus. Sæt bilen på byens gamle torv, hvor du kan lægge ud med at kigge ind i den imposante Skt. Maria Kirke fra 1200-tallet. Vil du vide noget om byens lange historie, får du et godt indblik på Åhus Museum, som har til huse i byens gamle rådhus.

Opdag så byen til fods. Her er ikke mindst den gamle middelalderbydel med sine brostensbelagte gader, små huse og mange blomster en hyggelig oplevelse. Men gå også en tur langs havnekajen med lystbåde og havneindustri. Byen er kendt for sin ålefangst, men for mange måske mere for sin produktion af den verdenskendte Absolut Vodka. I forbindelse med fabrikken kan du besøge deres meget interessante Absolut Vodka Museum.

Før du fortsætter videre på din tur, bør du nyde en god is. Åhus er nemlig kendt for sine store isvafler. Nyd den på den flotte sandstrand, der er et yndet udflugtsmål om sommeren.