Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Medvinden i Östersund
Foto: Johannes Poignant

Destination

Östersund

Turen til vintersportsbyen Östersund kan virke lang, hvis den foretages i bil. Men en ny flyrute fra København til den nordsvenske by placerer den smukke frostklare vinteridyl med masser af udendørsaktiviteter inden for rækkevidde.


Nordsvensk vinteridyl er rykket tættere på Danmark

Skiløb, skøjtebane, snescooter-safari og den smukkeste udsigt over Sveriges femtestørste sø. Læg dertil et af Nordeuropas bedste skisportsstadioner, og glem heller ikke to af Sveriges store skisportssteder Åre og Vemdalen, der ligger blot et sneboldskast væk.

Östersund ligger godt 1000 km. fra København eller en køretur på ca. 12 timer. Men Easyjets nye flyrute fra København og direkte til Östersund gør den svenske by endnu mere attraktiv for danske ski- og vinterturister. For der er masser at komme efter for sne- og vinterhungrende danske familier. Östersund er nemlig en rigtig vintersportsby med blandt andet to slalombakker og masser af udendørsaktiviteter, der giver garanti for både kriller i maven, røde kinder og gode grin.


En eventyrlig vinterby

Byen Östersund er temmelig kompakt med aktiviteterrestauranter og butikker i fornuftig gåafstand fra hinanden – også for små børneben. Året rundt er der åbne kunsthåndværksteder, gastronomiske oplevelser med små og store måltider tilberedt af lokale råvarer. Og hen mod årets slutning er det for eksempel oplagt at besøge julemuseet, hvor de svenske juletraditioner udfoldes for gæsterne. Havnen i byens centrum er hjertet og udgangspunktet for mange af byens vinteroplevelser. Storsøen er Sveriges femtestørste sø og pakker vinteraktiviteterne ind i et naturskønt miljø med fabelagtig fjeldudsigt.

Fra havnen breder sig et helt netværk af spor og ruter, der giver gode muligheder for at bevæge sig ud på Storsøens is – en fascinerende oplevelse for både store og små. Der er mere end 20 km. ruter til både vandreture og ture på skøjter og ski, og sporene præpareres dagligt i perioden fra februar til april. Det er muligt at leje både skøjter, pulke og andet udstyr til turen rundt på søen, og skøjtebanen på Storsøen er i øvrigt Sveriges længste.

På udflugt i landskabet

Vinterparken, som den kaldes, er også mødested for snescooter-safari, heste- og hundeslædekørsel, hvis der skal være lidt mere fart over feltet. Skal hastigheden lidt ned og roen lidt op, så tag på en hundeslædetur. Ganske tæt på Östersund, men alligevel ude i ødemarken og i en helt anden verden. Oplev de stille områder, hvor elge og rensdyrene lever, mens du selv sidder på en slæde pakket ind i rensdyrskind, mens hundene foran trækker dig gennem landskabet. Tag på en to-timerstur med kaffe og kage eller book den længere frokosttur, hvor du kommer vidt omkring i den nordsvenske natur.Sport og aktiviteter året rundt

Nordeuropas bedste skistadion ligger centralt i Östersund og tilbyder 90 km spor for dem, som vil træne eller prøve langrend. Der er naturligvis også mulighed for at booke en instruktør og pudse teknikken i langrendssporene af. Vil du opleve elitesportsfolk udfordre hinanden, afholdes der jævnligt internationale turneringer på stadion. I Februar 2020 kan du eksempelvis opleve sportseliten dyste i langrend, når Östersund er vært for Ski Tour 2020.  

Børnene er i høj grad i fokus i Östersund, hvor der er mange aktiviteter for de mindre med f.eks. legepladser, svævebaner og ikke mindst hyggelige restauranter, hvor varm kakao og pandekager står højt på børnenes ønskeliste. Skal det være lidt vildere, kan familien dyrke det kolde gys som vinterbadere – og få varmen tilbage i kroppen i en velgørende sauna. Det er også muligt at stå på alpinski i byen, og kræver alpinskiene større vidder at udfolde sig på, så ligger de store skisportssteder Åre og Vemdalen blot en lille køretur væk.

I Östersund er der overnatningsmuligheder for enhver smag. Fra hoteller og pensionater med gode pakketilbud, til hyggelige lokale Bed & breakfast overnatninger samt vandrehjem og campingmuligheder.

Kommer du til Östersund uden for vintersæsonen, kan du glæde dig over, at byens stærke friluftsfokus gælder på alle årstider. Omgivelserne er ganske enkelt perfekte til sport og udfoldelser af enhver art – det er nærmest kun fantasien, der sætter grænser for ferie-action for hele familien.

Hvis du interesserer dig for kunst og historie kan du besøge Nationalmuseum Jamtli, der ligger i direkte forlængelse af frilandsmuseet Jamtli. Det nye kunstmuseum er tegnet af Henning Larsen Arkitekter fra Danmark og er en filial til Nationalmuseet i Stockholm. Til og med april 2020 kan du opleve udstillingen "Från gryning till skymning – nordisk konst kring sekelskiftet 1900". Her er der fokus på den kunstneriske udvikling i norden omkring århundredeskiftet, og du kan opleve 130 værker af kunstnere som blandt andet Eugène Jansson, Eva Bonnier, Helmer Osslund, Carl Wilhelmson, Elsa Beskow, Anders Zorn och Bruno Liljefors.

Læs mere om mulighederne i Östersund.

A scenic view of the Åre valley and a river seen from one of the peaks. A person skis down the slope.

Ski i Nordsverige

Der er en helt særlig stemning i de nordligste svenske skidestinationer, hvor sæsonen fint kan strække sig ind i foråret. Fjeldene er højere og byder på endnu flere udfordringer og mulighed for offpiste. I områder i Jämtland og Härjedalen, med blandt andet skisportsstederne Lofsdalen, Åre og det livlige vintersportssted Østersund, kan du opleve ægte fjeldvinter. Når skiløbet skal have en pause, kan du køre en tur med hundeslæde eller tage på tur med snescooter ud i terrænet. Du kan flyve direkte til Østersund med EasyJet, så du bør kunne klikke skiene på samme dag, som du tager hjemmefra.

Hovedside