Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Pilane Skulpturpark
Foto: Juila Cathrine This

Rejsetips

På skærgårdseventyr i Vestsverige med Copenhagen Wilderness

Tag med Copenhagen Wilderness til Vestsverige, hvor natur, skulpturer, sejlture, trætophuse og badeture fra skærgårdsklipperne var ved at gøre bloggeren ør af henrykkelse. Juila Cathrine This blogger om livet i byen mellem grønne planter i lejligheden og hyppige road trip ud i landet - eller som her i Vestsverige, hvor hun og kæresten Allan tilbragte fire underskønne dage.

Stop i Varberg - på vej til Skärhamn

Ved et rent lykketræf skulle Juila netop på denne tur forbi Varberg, hvor hun måtte ind forbi det gamle Varbergs kallbadhus, som hun ikke nåede på sit seneste road trip i Sverige. Sådan kan man jo være så heldig, og kallbadet i den over hundredårige orientalske stil med café og sauna var præcist så yndigt, som hun havde forestillet sig. På en dag med rigtig god tid, spekulerer Juila over, om ikke en tur snildt kunne bestå af et besøg på det smukke gamle fyrtårn Subbe, Varberg Fæstningen og kallbadet.

i
Foto: Juila Cathrine This
Copenhagen Wilderness foran Varberg Kallbadhus i Halland.
Foto: Juila Cathrine This

Fiskerleje på øen Tjörn

Copenhagen Wilderness er ekspert i at binde små sløjfer og få lidt ekstra ud dagens indslag, så den planlagte del af turen begyndte først omkring middag, hvor Juila og Allan ankom til Skärshamn, et lille fiskerleje på øen Tjörn. Her fik de serveret fisk på Restaurant Vatten, som selv den mest hårdnakkede fiskefornægter vil spise med velbehag, og skærgårdsudsigten fejlede bestemt heller ikke noget. Restauranten ligger i forlængelse af det anerkendte Nordiska Akvarellmuseet, hvilket er perfekt i forhold til elementerne og lyset.

i
Foto: Juila Cathrine This
Pastinak-is med jordbær og honning på Restaurant Vatten.
Foto: Juila Cathrine This

Cykeltur og fika

Vejen til dagens næste point blev tilbagelagt cyklende gennem skov, over en skæv gangbro og periodevist helt ’lost’, da de cyklede forkert og måtte navigere tilbage med sol og vindretning som primære markører. 24 km i stiv modvind er ingen sag, når bare man husker at tage sin fika med, for det er jo ikke sikkert, man når frem, inden trangen til den svenske hyggestund melder sig. Juila havde været forudseende nok til at tage et par kanel- og kardemommeboller med, der blev nydt på et naturskønt sted mellem Skärshamn og Pilane. 

i
Foto: Juila Cathrine This
Cykeltur.
Foto: Juila Cathrine This

Pilane skulpturpark

Målet for den vindblæste cykeltur var Pilane Skulpturpark, som parret var lige ved at nærme sig, da de fik øje på et stort hvidt kvindeansigt, der tittede op fra det rå klippelandskab. Anna, som hun hedder, er formet af en spansk kunstner og står her, mystisk og fortryllende, til og med sommeren 2018.  Forbered dig på at blive overvældet af forskellige mageløse syn, som Juila blev i denne oplevelse af kombineret kunst og natur. Skulpturparken er udnævnt som en af Europas 10 bedste af The Guardian. Foruden Anna fremhæver Juila også skulpturen Ocean Audioscope, som indfanger havets lyde.

i
Foto: Juila Cathrine This
Udsigt over Anna i Pilane Skulpturpark.
Foto: Juila Cathrine This

Overnatning i farverig fiskekassefabrik

Et stenkast fra Skagerrak landede Juila og Allan i et veritabelt paradis: Fiskekassefabrikken, Lådfabriken, ligger blandt gamle bådhuse langs klippekysten på øen Orust, og er omdannet til en stærkt inspirerende boutique B&B med blot fire værelser. Et farverigt sted ejet af Johan og Marcel, som kombinerer dedikeret værtskab med god stil og utrolig lækker mad. Marcel laver en udsøgt middag, der serveres til alle gæster ved samme bord, hvilket ifølge Juila var helt forrygende, så aftenen trak ud og sluttede i underholdende selskab.

i
Foto: Juila Cathrine This
Hotel Lådfabriken.
Foto: Juila Cathrine This

Kajakeventyr i skærgården

Efter at have overnattet på Lådfabriken, mødtes Juila og Allan med en guide fra Kajaktivet, der skulle tage dem med ud på en 7-timers udflugt i skærgården. Ti km blev det til med smukke syn ind mod de idylliske fiskerlandsbyer og kystområder, som de gled forbi. Mellem klipperne var der blikstille vand, men på åbent hav blev det mere udfordrende, og Juila måtte lægge al sin power i. Lad os bare sige, at hun var fornøjet efter kajakturen, selvom det nok vil være en heftig underdrivelse.

i
Foto: Juila Cathrine This
Kajaksejlads i skærgården.
Foto: Juila Cathrine This

Øhop og oplevelser undervejs

Den vuggende og undervejs også vilde kajaktur blev ofte afbrudt af ø-pauser på ekstraordinært hyggelige steder. Kajaktivet havde sørget for frokost på en lille ø, hvor indbyggerne bruger solenergi og ernærer sig ved fiskeri. Et sted, som Juila skriver i gemmebogen til en anden god gang, er Blekets Bastu, som er en fin lille sauna, bygget ind omkring klipperne. Denne gang var der ikke tid til at dase på en klippe og bade i vandet, inden de blev opvarmet i en skøn sauna, men næste gang …

i
Foto: Juila Cathrine This
Øhop i Tjörns skærgård.
Foto: Juila Cathrine This

Fika i badebyen Gustafsberg

Historien bliver nærmest levende for en bypige i badebyen Gustafsberg. Den svenske vestkyst har siden begyndelsen af 1800-tallet tiltrukket sommerlandliggere, der fandt den rene luft og det klare vand særligt velgørende. Gustafsberg emmede af selskabsliv, når byboere kom for at nyde omgivelserne og en kurbehandling. Juila kunne fint se det hele for sig, ikke mindst fordi 26 af de gamle huse stadig er bevaret. Heldigvis var der tid til at dvæle lidt ved stemningen med en fika på det gamle Kondotori Snäckan, inden den planlagte bådtur.

i
Foto: Juila Cathrine This
Udsigt fra Gustafsberig.
Foto: Juila Cathrine This

Sejltur med dukkerter

Skärgårdsbåtarna er nærmest som en havnebus bare i Skærgården, hvor man hopper på og af. Der er også mulighed for at tage med på en dagstur, hvor forplejningen er sørget for, så du bare selv skal huske badetøjet, hvis du altså vil have en dukkert. Det ville Juila og Allan, der stod af båden på Unda Brygga, hvor de både kunne nyde solen og havet fra badebroen. Efter nogle skønne timer, sejlede de til Lindesnäs, der kun er en kort gåtur fra Gustafsberg. 

i
Foto: Juila Cathrine This
Bådtur i nærheden af Gustafsberg.
Foto: Juila Cathrine This

Romantik på Villa Sjötorp

Som følgere af Copenhgaen Wilderness ved, har autentiske og charmerende steder et særligt sted i Juilas hjerte. Derfor var hun da også aldeles betaget af Villa Sjötorp, et hotel med blot 14 værelser, der har den helt specielle stemning, som kommer af livlige stunder i gamle træhuse. Indretningen på værelset og udsigten faldt i den grad også i hendes smag. Idyllen blev fuldendt af et regnvejr, netop som lanternerne blev tændt på den lune veranda, og gæsterne begyndte at indfinde sig til en fem-retters middag – på alle måder magisk. 

i
Foto: Juila Cathrine This
Hotel Villa Sjötorp.
Foto: Juila Cathrine This

Hjemad med svinkeærinder

Søndag morgen skulle Juila og Allan tilbage til København, men nåede lige at planlægge et par ekstra oplevelser ved morgenbordet. Først til Trollhätten, hvor de vandrede lidt rundt i skøn natur med kanaler og slusesystemer. Herefter slog de en lille omvej for at komme over og se Islanna Trädhushotell, der udlejer to spektakulære trætophuse, som ville gøre Pippi Langstrømpe grøn af misundelse. Parret fik her endnu en af de vigtige fikaer i caféen med det gammeldags økologiske stenovnsbageri. 

i
Foto: Juila Cathrine This
Naturområde i Trollhättan.
Foto: Juila Cathrine This