Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Vandring i Idre, Dalarna
Foto: Idre Fjäll

Rejsetips

På vandreture i Dalarna

Dalarna byder på alt fra fjeldvandring til byvandringer i kulturhistorisk miljø omgivet af flotte ruter i smukke skove. Flere af Dalarnas bedste vandreområder kommer du nemmest til i bil. Ruterne er godt mærkede med skilte, der blandt andet viser afstand og retning til de forskellige steder. Langs flere af stierne er der rastepladser, hvor du kan stoppe for at hvile og lave mad.

Vandring på Lugnet i Falun

sportsanlægget Lugnet finder du et bredt udvalg af vandremuligheder. Fra kortere ture på et par timer til daglange vandringer. Ude i området er der flere rastepladser, shelters og hytter, hvor der mange steder er sat grill op om sommeren. Hytterne Sjularstugan og Lärkstugan er offentligt tilgængelige - perfekte til spisepauser på dage med dårligt vejr. Har du barnevogn med ud, kan Jungfrubergsspåren anbefales. Alle ruter er godt afmærket med skilte.

Mægtigt landskab på Siljansleden
Siljansleden er 340 kilometer lang og fordeler sig over to ruter omkring Siljan og Orsasjön. Landskabet er mægtigt med store skove og niveauforskelle på 400 meter. Du passerer flere små vandløb og søer, hvor du kan bade og fiske. Siljansleden går hovedsageligt langs de gamle sæterstier gennem de fire kommuner Leksand, Rättvik, Orsa og Mora. Du kan vælge såvel kortere dagsture som flere dages vandringer. Langs ruten er der rastepladser og lejrsteder med passende mellemrum.

Sälen – Mora
På Sälenfjeldet er der cirka 200 kilometer markerede vandreruter med forskellige sværhedsgrader. Fra Sälen kan du også begive dig ud på den 90 kilometer lange Vasaløbsrute, der for store dele følger samme strækning som Vasaløbsløjpen helt ned til Mora. Det er en rute i varierende terræn, hvor du kan vælge mellem forskellige etaper. Stier med hyggelige lysninger i skoven, hvor du kan hvile ved en smuk skovsø, afløses af åbne moser med gangbroer over våde områder.

Verdens ældste træ på Fulufjället
Det 385 kvadratkilometer store Fulufjället Nationalpark blev etableret i 2002 og har et veludbygget netværk af vandreruter med 140 kilometer mærkede stier. Her finder du blandt andet verdens ældste træ, som er over 9550 år gammelt. Granen, der er døbt Old Tjikko, slog rod på Fulufjället umiddelbart efter den seneste istid og fortsætter med at vokse ved stadig at lave nye rødder.

Sveriges største vandfald ligger også i nationalparken, nemlig Njupeskär på 93 meter med 70 meters frit fald, som er et flot syn. Nogle få dage omkring sommersolhverv når sollyset helt ind i vandfaldet og giver et magisk sølvlys. NB: Synet kan kun opleves ved morgengry mellem kl. 03 og 05, så det gælder om at være tidligt oppe.

Fulufjället er det eneste fjeld i Sverige, der ikke bruges som græsgange for rensdyr, hvilket betyder, at mos og lav udgør en stor del af den unikke natur her.

Et godt tip er at gøre brug af nogle af de hytter, der ligger i nationalparken.

Find flere vandretips fra Dalarna.