Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Øresundsbroen i Malmø
Foto: Janus Langhorn/imagebank.sweden.se

Fakta

Pas- og grænsekontrol ved indrejse til Sverige

De svenske myndigheder har indstillet deres ID-kontrol fra maj 2017, dog er der stadig stor grænsekontrol, når man krydser sundet. Det er derfor vigtigt at huske pas eller billed-ID, når du rejser til Sverige.

Med bus, tog, færge og bil til Sverige

Der er pt. indført grænsekontrol ved indrejse til Sverige fra Danmark. Det betyder, at du skal vise billed-ID som fx kørekort eller pas, når du rejser til Sverige.

Rejser du til Sverige med tog, går der direkte tog fra Københavns Lufthavn og Københavns hovedbanegård. Du kan dog godt risikere at skulle vise dit billede-ID på Hyllie station i Sverige, da de foretager stikprøver her.

Tager du bilen over Øresundsbroen, skal du vise pas eller billed-ID ved betalingsanlægget i Sverige.

Sejler du med færgen mellem Helsingør og Helsingborg, skal du vise dit billed-ID ved ankomst i Helsingborg. Det samme gælder, hvis du rejser med bus. Her skal dit billed-ID heller ikke tjekkes før afgang, men i stedet når du ankommer til Sverige.

Hold dig opdateret på pas- og grænsekontrol mellem Danmark og Sverige på Øresunddirekt.dk

Rejser med børn

Som hovedregel behøver dit barn ikke at vise ID, hvis I rejser sammen. Dog kan der være tilfælde, hvor det svenske politi vil kræve dokumentation på dit barns tilhørsforhold. Det anbefales derfor, at du altid medbringer ID på dit barn.

Det kan være:

  • Barnets pas 
  • Barnets fødsels-, dåbs- eller navneattest.

Personer under 18 år, der rejser uden en voksen, skal altid kunne fremvise billed-ID.

Hvilket ID kan bruges?

Når du rejser til Sverige, kan du enten bruge dit pas eller kørekort, hvis du er nordisk borger.

Det er vigtigt, at det ID du tager med har følgende oplysninger:

  • Et foto af dig
  • Dit fulde navn
  • CPR-nummer eller fødselsdag
  • Din underskrift
  • Oplysning om hvornår id’et udløber
  • Serienummer
  • Oplysning om hvilken myndighed, der har udstedt id’et

Hvis du har et dansk flygtninge- eller fremmedpas, skal du kontakte den svenske ambassade for information om, hvilke regler der gælder i forbindelse med din indrejse til Sverige.

Læs mere om grænsekontrollen på www.polisen.se

Rejsende inden for EU

Sverige har tiltrådt den såkaldte Schengen aftale om ubegrænset rejse for personer i Europa. Aftalen gælder kun for person-rejsende. Du behøver derfor ikke vise pas, når du rejser mellem Schengen lande, men du skal fortsat medbringe dit pas for at kunne bekræfte din nationalitet i forskellige sammenhænge under besøg i et andet Schengen land. For danske statsborgere gælder fortsat den nordiske pasunion fra 1948, der giver nordiske statsborgere ret til indrejse og ophold i de nordiske lande uden at medbringe pas. Vi anbefaler dog grundet grænsekontrollen i Sverige, at du stadig husker at medbringe gyldigt billed-ID.

Alle borgere fra EU-lande samt USA og Canada med et gyldigt pas kan frit opholde sig i Sverige i op til 3 måneder. Borgere fra andre lande bør forhøre sig om opholdsregler med svenske diplomatiske repræsentationer i deres hjemland.