Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

The Öresund Bridge from water level.
Øresundsbroen i Malmø
Foto: Janus Langhorn/imagebank.sweden.se

Fakta

Pas- og grænsekontrol ved indrejse til Sverige

De svenske myndigheder har indført grænsekontrol ved indrejse til Sverige. Det betyder, at du skal huske pas (eller anden form for billed-ID), når du krydser sundet.


Med bus, tog, færge og bil til Sverige

Rejser du til Sverige med tog, går der direkte tog fra Københavns Lufthavn og Københavns hovedbanegård. Du kan dog godt risikere at skulle vise dit billede-ID på Hyllie station i Sverige, da det svenske politi foretager stikprøver på stationen.

Tager du bilen over Øresundsbroen, skal du vise pas eller billed-ID ved betalingsanlægget i Sverige.

Sejler du med færgen fra Helsingør eller Rønne, skal du vise dit billed-ID ved ankomst til Sverige. Det samme gælder, hvis du rejser med bus. Her skal dit billed-ID heller ikke tjekkes før afgang, men i stedet når du ankommer til Sverige.

Hold dig opdateret på pas- og grænsekontrol mellem Danmark og Sverige på Øresunddirekt.dk

Rejser med børn

Som hovedregel behøver dit barn ikke at vise ID, hvis I rejser sammen. Dog kan der være tilfælde, hvor det svenske politi vil kræve dokumentation på dit barns tilhørsforhold. Det anbefales derfor, at du altid medbringer ID på dit barn.

Det kan være:

  • Barnets pas 
  • Barnets fødsels-, dåbs- eller navneattest.

Personer under 18 år, der rejser uden en voksen, skal altid kunne fremvise billed-ID.

Hvilket ID kan bruges?

Når du rejser til Sverige, kan du enten bruge dit pas eller kørekort, hvis du er nordisk borger.

Det er vigtigt, at det ID du tager med har følgende oplysninger:

  • Et foto af dig
  • Dit fulde navn
  • CPR-nummer eller fødselsdag
  • Din underskrift
  • Oplysning om hvornår ID’et udløber
  • Serienummer
  • Oplysning om hvilken myndighed, der har udstedt ID’et

Hvis du har et dansk flygtninge- eller fremmedpas, skal du kontakte den svenske ambassade for information om, hvilke regler der gælder i forbindelse med din indrejse til Sverige.

Rejsende inden for EU

Sverige har tiltrådt den såkaldte Schengen-aftale om ubegrænset rejse for personer i Europa. Aftalen gælder kun for person-rejsende. Du behøver derfor ikke vise pas, når du rejser mellem Schengen lande, men du skal fortsat medbringe dit pas for at kunne bekræfte din nationalitet i forskellige sammenhænge under besøg i et andet Schengen land. For danske statsborgere gælder fortsat den nordiske pasunion fra 1948, der giver nordiske statsborgere ret til indrejse og ophold i de nordiske lande uden at medbringe pas. Vi anbefaler dog grundet grænsekontrollen i Sverige, at du stadig husker at medbringe gyldigt billed-ID.

Alle borgere fra EU-lande samt USA og Canada med et gyldigt pas kan frit opholde sig i Sverige i op til 3 måneder. Borgere fra andre lande bør forhøre sig om opholdsregler med svenske diplomatiske repræsentationer i deres hjemland.