Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Pride-parade i Stockholm
Foto: Magnus Liam Karlsson/imagebank.sweden.se

Aktiviteter

Pride i Gøteborg og Stockholm

I Sverige er der efterhånden kommet mange pridefestivaler til gennem de seneste år, og de to storbyer Gøteborg og Stockholm kom i 2018 på regnbueverdenskortet som værter for årets EuroPride. Priderne er en hyldest til mangfoldighed, og selv om man ikke opfatter sig selv som en LGBTQ-person (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer), er man mere end velkommen til flere dages fest, debat og kultur i gaderne.


Stockholm Pride

Gennem 20 år har der været pridefestival i Sveriges hovedstad, men meget er sket siden den første festival i 1998, hvor Stockholm var vært for EuroPride for første gang. I dag er det den største LGBTQ-event i Skandinavien og den mest besøgte årlige begivenhed i Stockholm overhovedet. I 2018 deltog op mod 50.000 personer i den festlige parade, der gik gennem byens gader i en manifestation af kærlighed for menneskerettigheder og en demonstration for alle og enhvers ret til at være den, de vil. Flere hundrede tusinder fulgte paraden fra siden og bidrog til en folkelig og farverig event.

Musik for enhver smag

Foruden paraden arrangeres der forelæsninger, debatter, filmvisninger og teaterforestillinger i Pride House i Kulturhuset Stadsteatern ved Sergels torg, og så er der festivalens hjerte, nemlig Pride Park på Östermalms IP, hvor gækken slippes løs med musik fra forskellige scener. På Stora scenen, hvor også den storslåede åbningsceremoni afholdes, optræder kunstnere i vidt forskellige genrer som pop, schlager, burlesque og opera. På den mindre scene Regnbågen er der standup, poesi, punk, teater blandt meget andet.

Stockholm Pride ligger hvert år i slutningen af juli og begyndelsen af august.


West Pride i Gøteborg

Mens Stockholm hylder regnbuerne i sensommeren, har Gøteborg lagt sin pride midt i juni. West Pride, som den hedder i Gøteborg, har eksisteret siden 2007, hvor den blev etableret af fem af byens kulturinstitutioner. Idéen er at sætte fokus på LGBTQ-personers vilkår gennem kunst og kultur, og den omtales da også som en kunst- og kulturfestival.

Hundredetusinde festglade gæster

Med over 250 programpunkter er West Pride blevet en stor begivenhed i hele regionen, og alene den overdådige karavane af paradedeltagere gik fra 16.000 deltagere i 2017 til 25.000 i 2018, hvor der formentlig var en del internationale gæster med, da dette års pride blev afholdt som EuroPride sammen med Stockholm. Cirka 225.000 deltagere havde fundet vej til EuroPride i 2018, hvilket er næsten 100.000 flere end året før under den normale West Pride uge.

Gratis entré – alle er velkomne

West Pride er en paraplyorganisation, der koordinerer de forskellige deltagende aktører, som kan være med, så længe de slutter op om pridens værdigrundlag, der i hovedtræk er for menneskerettigheder og mod diskrimination samt respekt om den kultur, der har sine rødder i LGBTQ-personers liv. West Pride står for åbnings- og afslutningsfesten samt paraden, hvor alle er velkomne, og der er fri entré.