Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Prinsesselagkage i Konditori Nordpolen i Vara.
Foto: Jesper Anhede

Fakta

Prinsesselagkage

Tobias Hamann, Danmarks kagemester, har været i Vestsverige og bage forskellige klassiske svenske kager og opleve den svenske fika-kultur. Her får du opskriften på Prinsesstårta som er en klassiker på det svenske kagebord. Den smukke grønne lagkage med marcipan, varieres af og til med en rosa farvet marcipan.


Når man taler om svensk kagekultur, er det umuligt at komme udenom den klassiske Prinsesstårta (prinsesselagkage), som er en af de mest populære kager på det svenske kagebord og udgør hele 70 procent af solgte kager i Sverige. Derfor har Tobias naturligvis også prøvet kræfter med at bage lagkagen på sin tur.

Prinsesstårta blev opfundet af Jenny Åkerström, der var lærer til Kong Gustav V’s tre døtre – prinsesse Margaretha, Märtha og Astrid, der elskede kagen så meget, at hun besluttede sig for at opkalde kagen efter dem. Lagkagen er faktisk så populær, at der hvert år i den sidste uge af september holdes ”Prinsesstårtans vecka”, hvor salget af kagerne siges at fordobles. Ligeledes da Prinsesse Victoria fødte sin datter, var kagen udsolgt i hele Sverige. 

Hvis du har lyst til at smage den yderst populære og lækre kage, kan du følge opskriften nedenfor - eller besøge Ekstedts Bageri & Café i Alingsås, som kreerede kagen sammen med Tobias.


Prinsesstårta – 10 personer

Kagebund:

5 æg
160 g sukker
150 g hvedemel
10 g kartoffelmel
1 tsk bagepulver

Tænd ovnen på 190°C. Pisk æg og sukker luftigt sammen. Bland hvedemel, kartoffelmel og bagepulver i en separat skål. Sigt melblandingen og vend forsigtigt ned i æg og sukkerblandingen. Hæld dejen i en springform eller en kagering, som er 20 cm i diameter. Bag i ovnen i ca. 20 min. Test om kagen er færdig med en strikkepind, og hvis den kommer ud ren, er kagen færdig.

Vaniljecreme:

375 g mælk
38 g sukker
½ vaniljestang
90 g æggeblomme
55 g sukker
30 g maizena
20 g smør (stuetemperatur)

Del vaniljestangen og skrap kornene ud, kom både stangen og kornene i en lille gryde sammen med mælk og den første mængde sukker. Lad det stå ved svag varme og trække i ca. 10 min.
Bland æggeblomme, den resterende mængde sukker og maizena i en skål for sig. Hæld langsomt mælken i æggeblandingen og rør, for langsomt at varme æggeblommerne op. Hæld det tilbage i gryden, og lad det simre op, den skal tykne og koge i ca. 30 sek. Hæld cremen ned i en skål og rør smørret i. Put husholdningsfilm over, så det har direkte kontakt med creme. Køl cremen ned.

Sådan samles kagen - Det skal du bruge:

Kagebund
Vaniljecreme
500 g flødeskum
300 g grøn marcipan
20 g lyserød marcipan til rosen
Flormelis

Del kagebunden i tre.
Begynd med en bund og læg den bagte side opad, kom derefter et tykt lag vaniljecreme på.
Læg den næste bund med den bagte side ned mod vaniljecremen. Kom et tyndere lag vaniljecreme på og derefter flødeskum, som du former som en kuppel. Læg den kagebund, der er tilbage ovenpå. Spred et tyndt lag flødeskum ovenpå hele kage, så marcipanen bedre kan sidde fast.

Rul marcipanen, så den er ca. 5 mm tyk, brug mel hvis det bliver klistret. Rul et stykke af marcipanen op på kagerullen for derefter at lægge det over kagen. Tryk marcipanen mod kagen, det kan hjælpe at løfte lidt og strække i marcipanen for at undgå, at den krøller. Brug en kniv til at skære det overskydende marcipan af. Drys kagen med flormelis. Løft kagen op på et kagefad.
Lav marcipanrosen og et blad, og placer dem i midten af kage. Du kan evt. bruge lidt chokolade til at sætte dem fast med.