Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Restaurant, Furillen, Gotland
Foto: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se

Rejsetips

Regionale smagsoplevelser i Sverige

Sverige er et stort land med varieret geografi og klima, hvilket har givet anledning til en vidunderligt forskelligartet madkultur.

Det svenske køkken sigter mod bæredygtighed og lokale råvarer af høj kvalitet. Hvis du rejser fra syd til nord, vil du opdage mange forskellige typer af mad, som alle er værd at prøve alene for deres unikke karakter.

Her er en introduktion til de svenske madkulturer i Malmø, Sundsvall, Höga Kusten og på Gotland.

Malmø – hvor råvarer af topkvalitet forenes med internationale indflydelser

I regionen Skåne i det sydlige Sverige er der opstået en karakteristisk kulinarisk identitet baseret på fremragende lokale råvarer, fisk og kød. I Skånes hovedstad Malmø har den internationale befolkning bragt forskellige smagsindtryk fra hele verden med sig og tilført liv til den lokale madkultur. Byen har et rigt udbud af restauranter med lokale specialiteter og internationale lækkerier. 


Bydelen Möllevången, eller ”Möllan”, som den kaldes af lokalbefolkningen, har en høj koncentration af restauranter fra alle verdenshjørner. Tyrkiske og mellemøstlige grillbarer blander sig med sushirestauranter og små falafelsteder. Krydrede kibbeh-frikadeller fra Syrien, iransk khoresh-gryderet, napolitansk surdejspizza og vietnamesisk Pho er nogle af de mange globale retter, du kan smage, når du besøger Malmø. 

”Ny Nordisk Mad” slog igennem i Malmø i begyndelsen af 00’erne. Sæsonens lokale og økologiske råvarer er i centrum af denne madkultur, der muliggøres af den frugtbare jord og regionens bugnende farvande. Kokkene genopfinder klassiske madretter og integrerer internationale smagsindtryk, hvilket løfter Malmøs madscene og placerer den som en af Skandinaviens kulinariske kraftcentre.  '

Stjernerne på Malmøs kulinariske scene

Shamiat, der åbnede i 2014 som den første syriske restaurant i Malmø, er bestemt et besøg værd. Hvis du synes om indisk mad, så sæt kursen mod The Masala Box. I restauranten afholder man regelmæssigt madlavningskurser. 

De kendte mestre i ny nordisk mad, Mats og Ebbe Vollmer, er brødrene bag Michelin-restauranten Vollmers, en lysende stjerne på den internationale kulinariske scene. Andre bemærkelsesværdige restauranter i Malmø, der kombinerer lokale ingredienser og internationale smagsoplevelser, er blandt andet den meget indflydelsesrige Bastard og stjernekokken Tareq Taylors Kockeriet. 

Titti Qvarnström er en anden stærk bidragsyder til Malmøs placering på det kulinariske verdenskort. Mens hun arbejdede som chefkok på Bloom in the Park, blev restauranten tildelt en Michelin-stjerne, hvilket gør Qvarnström til den første kvinde, der har opnået denne bedrift i Norden. 


Vis mere

Gotlands unikke foodie-kultur 

Gotland, en smuk ø ud for Sveriges østkyst, er en kulinarisk guldgrube med kødprodukter og andre specialiteter i verdensklasse, som den unikke trøffel, der ikke findes andre steder i Sverige. 


Opdræt af får på Gotland går tilbage til vikingetiden, og kødet er kendt for sin tekstur og smag. Øens rolle som en af fortidens handelsstationer er formentlig årsagen til, at det eksotiske krydderi safran spiller en stærk rolle på lokale dessertmenuer. Risengrød med safran er en regional klassiker – serveret med flødeskum og marmelade af korbær.


I den frugtbare forårsjord vokser ramsløg, hvis blade, knopper og blomster giver madretterne et hvidløgsagtigt kick. I maj er asparges hyppigt på menuen, og når sommeren kommer, arbejder de lokale fiskere på højtryk med at fange flyndere, der senere bliver tørret og røget. 

Øl-elskere vil finde masser af lokalt bryg, der kan drikkes sammen med den gotlandske mad, blandt andet fra det populære Gotlands Bryggeri. En lang række andre mikrobryggerier er også dukket op i de seneste år, herunder Snausarve Gårdsbryggeri og Brygghuset. 

Gotland på tallerkenen – nogle af øens bedste restauranter


Krakas Krog er en af de restauranter, der serverer det allerbedste fra Gotland, og her er årstidens lokale råvarer i centrum sammen med kød fra nærliggende landmænd. Katthammarsvik Rökeri er en traditionel restaurant med speciale i fisk og rejer, der er røget på stedet. På Bakfickan i Gotlands hovedby Visby har du mulighed for at prøve autentiske retter som marinerede sild med creme fraiche og deres signatur-fiskesuppe med aioli. Overvej også Gula Hönan i Ronehamn. Her er åbent fra juni til august, og restauranten har sin egen vilde have, hvorfra de henter de fleste af råvarerne til menuen. Grøntsagerne er højdepunktet her, men der findes også lokalt opdrættet kanin og lam på menuen. I 2018 åbnede Gula Hönan en eksklusiv søsterrestaurant i Visby – Tuppens Krog. 


Vis mere

Sundsvall – en industriby med mad til den kræsne gane 

Den kulinariske scene i den nordligt beliggende by Sundsvall er påvirket af sin industrielle kulturarv. I denne by på østkysten begyndte gaderne så tidligt som i 1860’erne at blive fyldt med en række af restauranter for at imødekomme behovet hos de mange tilstrømmende mennesker – herunder de mest velhavende industrifolk. Rygtet siger, at der blev ansat gartnere til at dyrke ananas og ferskner for at behage deres krævende ganer. 


Sundsvalls lokale indbyggere elsker stadig at spise ude, og der er masser af restauranter at vælge imellem, hvoraf mange er omtalt i White Guide (Skandinaviens førende restaurantguide). Ud over sin stærke restaurantscene har Sundsvall en stolt tradition inden for drikkevarer. Mikrobryggeriet Alnöl og Hernö Gin – hvor sidstnævnte er producent af de mest prisbelønnede ginner i Europa mellem 2013 og 2017 – er blandt de producenter i byen, hvis drikke er et must at smage. 

Spis ude som de lokale i Sundsvall 

Kendte kokke som Johan Backéus og Birgit Malmcrona er del af Sundsvalls kulinariske superliga. Sammen åbnede de to ægtefæller Naturaj, en restaurant, der følger den nye nordiske skole inden for madlavning og er inspireret af Japan – det land, hvor Malmcrona har finpudset sine kundskaber. 

En Liten Krog er også et besøg værd takket være sin kreative menu, hvor lokale produkter – herunder kantarel, ørred og ost – kommer helt til deres ret ved hjælp af inspiration fra Europa og Asien. Hos Tant Anci & Fröken Sara kan du kaste dig over uformelle retter som burgere og salater, der er tilberedt med økologiske ingredienser, og der findes også nogle veganske retter.  

Vis mere

Höga Kusten – et sted, hvor naturens spisekammer er i centrum 

Höga Kusten – lige nord for Sundsvall – har en rig kulinarisk arv med fokus på smagsoplevelser fra regionen. Havet, floden, skoven og den frugtbare jord bidrager alle til Höga Kustens foodie-kultur. De lokale i Höga Kusten er i stigende grad interesseret i at udforske ”madlavning med naturens gaver”, og de indsamler hellere svampe og blåbær i naturen end at købe dem. 

I Höga Kusten bevarer man også de naturlige ressourcer via den dyrkede landbrugsjord. Korn, såsom byg, bruges til at lave en unik type fladbrød (tunnbröd). Hos Mjälloms Tunnbröd, der er Sveriges ældste fladbrødsbageri, bager man stadig efter den originale opskrift i bagehytterne, ligesom man har gjort siden 1923. 

Fermenteret sild (surströmming) er en anden traditionel madvare, der er blevet til i Höga Kusten. Silden er kendt for at være en af de stærkest lugtende fødevarer i hele verden og har en meget speciel smag, men er absolut værd at prøve. Den passer skønt sammen med fladbrød som i den regionale klassiker, der kaldes ”surströmmingsklämma”. 

Madoplevelser af høj kvalitet i Höga Kusten

Traditionel svensk mad fra Höga Kusten er på menuen på restauranter som Linnea & Peter i Örnsköldsvik, Sankt Petri Logen i Härnösand og restauranten til det prisbelønnede whiskydestilleri i Höga Kusten. 

Mindre mad- og drikkevareproducenter, der laver alt fra marmelade og blåbæreddike til craft beer og barkbrød, bidrager til den voksende håndværksmæssige foodie-kultur i Höga Kusten. Gårdsbutiken i Nordingrå er en perfekt lille butik, hvis man vil finde lokalt fremstillede lækkerier, og den tilbyder også restaurant og café.   

Vis mere