Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Sagomuseet i Småland
Foto: Destination Småland

Aktiviteter

Sagomuseet

Sagomuseet i Ljungby ligger midt i en egn med utallige sagnomspundne steder. Her kan du gå rundt i det sjove museum og lytte til spændende historier om nisser, trolde og jætter – for bare at nævne nogle af de mytiske væsner, som findes i Småland.

Sagomuseet er et levende museum, som syder af aktivitet og fører fortællertraditionen videre. Du kan selv gå rundt blandt spøgelser og genfærd eller følges med en guide. Der er åbent hele året, men oftest om sommeren, hvor det er ekstra sjovt for børnene, som kan lytte til historier eller lede efter eventyrskatte rundt om museet med GPS. Vinderen får fx en eventyrbog.

Fortællertradition

Det er ingen tilfældighed, at Sagomuseet netop ligger på egnen ved Ljungby. I det magiske landskab i det sydvestlige Småland har man traditionelt fortalt historier gennem flere århundreder, og fortællingerne gik fra mund til mund og fra slægtled til slægtled i en tid, da skovene og afstandene til de nærmeste naboer var enorme. I de lange vinteraftener samledes man i de små hytter for at lytte til historierne om det gamle Småland.

Mytiske pladser

De mytiske steder, som man fortalte om, kan du også besøge; troldebjerge, offerkilder, drageskatte og nøkkens vandhul. Ofte har stederne en smuk beliggenhed, og du færdes gennem et typisk smålandsk landskab. Hvert sted er der et lille eventyrskab, hvor du kan læse historien om pladsen. Du finder nemt stederne med appen ”Sagobygden” for iOS og Android.

Ljungby berättarfestival

Hvert år mødes ca. 50 historiefortællere fra nær og fjern i Ljungby. Festivalen har et omfattende program med cirka 70 forestillinger, hvor du både kan lytte og deltage. I flere dage kan du høre historier og fortællinger i spændende miljøer – i skoven, på gårdene, i lader og enge.