Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Tømmerflådefærd på Klarälven i Värmland
Foto: John van Halvert

Aktiviteter

Sejl gennem Värmland på tømmerflåde

Træstammer, reb, en presenning - og en instruktør - er alt man behøver for at bygge sin egen tømmerflåde. Næste skridt er at fylde den med proviant, fiskestænger og godt selskab, og så er man klar til at flyde afsted på Klarälven. At drive på tømmerflåde gennem Värmlands landskab er et helt særligt natureventyr.

Før i tiden blev store sendinger tømmer sendt fra Värmlands store skove ned ad Klarälven. I dag bruges den naturskønne flod mest til at sejle, fiske og bade. Og på en tømmerflåde med tre kilometer i timen er der god tid til at tage landskabets skove, marker og små landsbyer ind og få et glimt af dyrelivet langs floden. Måske ser I en elg på vej i vandet, bævere i vandkanten eller et rådyr i skovbrynet? 

Praktisk, sikkert og komfortabelt

Det er nok de færreste danskere, der har bygget en tømmerflåde før, men der er noget tilfredsstillende ved at bygge sit fartøj selv, og med kyndig vejledning fra instruktøren er man i gode hænder. Arrangøren sørger desuden for, at man har alt, hvad man behøver af information og udstyr, så man kun skal tænke på at nyde oplevelsen. Med til den færdige flåden hører også en kano, og man kan leje køkkengrej, telt og sovepose, hvis man ikke har sit eget med. 

Ophold og oplevelser om bord

Landskabet langs Klarälven forandrer sig stille og roligt og man kan sagtens gøre holdt ved iskiosker, sandstrande og små øer undervejs. Tag picnic på stranden, gå på vandretur i skoven eller tag en dukkert i floden. Vandet er klart og køligt og på mange strækninger er strømmen ikke ret stærk. Og så er Klarälven godt fiskevand, så det kan være, man kan fange frokosten.

Sov i skoven og nyd mad over bål

Om det er pandekager, skumfiduser eller skipperlabskovs, der skal sættes til livs, bliver det altid bedre over bål. Med ”allemandsretten” er den svenske natur tilgængelig for alle, og det er tilladt at lave lejrbål og overnatte med telt i naturen, så længe man respekterer naboer, ikke tænder bål i tørketider og ikke efterlader nogen former for skrald. Ved bålet får man måske vendt nogle af de ting, man ikke når i hverdagen, og der er intet så helsebringende som vindens susen i træerne og en morgendukkert i søen. Det kan også lade sig gøre at overnatte og lave mad over campingblus ombord på flåden. 

Bliv outdoor-haj på et  lyn-kursus

En tømmerflådetur kan tage fra 1 og op til 6 dage. Hører man til dem, der ikke har den store erfaring med friluftsliv,  kan man hver søndag i sommerferiesæsonen få et grundlæggende outdoorkursus med nyttig viden, tips og tricks til ophold i naturen, så man kan få det bedste ud af tømmerflådeturen. 

Vis mere

Värmland

I Värmland i den vestlige del af Midtsverige begynder fjeldene at rejse sig. Området er en stor naturattraktion med Klarälven og ikke mindre end 10.000 søer spredt ud i det skovrige landskab. Elsker I aktiv ferie, så er Värmland et paradis. Her kan I stå på ski, vandre, fiske og gå på jagt, tage med elg- eller bæversafarier, sejle kano og kajak og meget, meget mere.

Hovedside