Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Semlor - svenske fastelavnsboller
Foto: Susanne Walström/imagebank.sweden.se

Fakta

Semlor

Hvis du er vild med den klassiske danske fastelavnsbolle, vil du elske den svenske udgave, som de kalder for ”semlor”. Dette er en opgraderet version med marcipan og flødeskum i. Her kan du læse om, hvor og hvornår du kan få fingrene i en af de lækre kager.

”Semlor” eller ”semla” i ental er svenskernes svar på fastelavnsbollen. Traditionelt spiste man kun disse på fettisdagen, der på dansk hedder hvide tirsdag. Dette er dagen efter fastelavnsmandag og sidste dag inden fasten, men eftersom kagerne er blevet enormt populære, kan man nu købe dem i langt de fleste bagere lige efter jul og helt frem til påske.

En populær kage hos vores svenske naboer

Kagen består af en forholdsvis traditionel bolledej, som bliver udhulet og fyldt med lækker marcipan og flødeskum og til sidst drysset med flormelis. Traditionelt set plejede man at sætte bollen i en skål med varm mælk og spise den derfra, men nu er det blevet mere normalt bare at spise den med fingrene. Med tiden er semlor blevet mere og mere populære. Faktisk er de så populære, at der hvert år i Sverige købes mere end 40 millioner semlor, og blot på fettisdagen bliver der solgt 5 millioner semlor. Udover alle de solgte bliver der også bagt semlor i stor stil i de svenske hjem.

Få fingrene i en semla

Hvis du har lyst til at smage en svensk semla, så serverer langt de fleste bagere og konditorier i Sverige semlor, der får tænderne til at løbe i vand og endda helt frem til påske. Hvis du har lyst til at læse mere om, hvor du kan finde den lækreste semlor, kan du se vores guide til de svenske byers bedste caféer. Så hvad enten du befinder dig i Stockholm, Malmö, Göteborg eller Sveriges fika region, Vestsverige, er det muligt at få fat i den lækre kage. Du kan også prøve kræfter med at bage dem derhjemme ved at følge Frk. Kræsens opskrift.