Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Efterår i Åsnen Nationalpark
Foto: Alexander Hall/imagebank.sweden.se

Overblik

Sensommerguide til Småland

Hver årstid har sin charme, og det gælder i den grad også for Småland. I sensommeren og mod efteråret, når marken er mejet, og frugterne plukket, hersker der en stemning af ro og livsnydelse i de smukke landskaber. Læs med her, hvis du vil have inspiration til en både aktiv og afslappende ferie i Småland.

Gastronomi

Har du kulinariske ønsker til din ferie i Sverige, vil Småland opfylde dem. Sverige er i høj grad med på den nordiske madbølge, og køkkencheferne i Småland behøver nærmest blot at træde ud af køkkenet for at hente og høste råvarer til de dagsaktuelle menuer. Da bloggeren Gastromand var på rundrejse i disse frodige egne af Sydsverige, fik han selv syn og smag for sagen med smålandsk kogekunst anno 2018, der bød på både fransk inspirerede retter tilberedt af lokale råvarer og spændende variationer over svensk husmandskost.

i
Foto: Alexander Hall / PM & Vänner
Gourmet på PM & Vänner i Växjö.
Foto: Alexander Hall / PM & Vänner

Loppemarkeder

Kan du ikke gå forbi et loppemarked uden liige at skulle tage en runde for at se efter skjulte skatte, skamler med patina eller vaser i den helt rigtige farve og facon, som ingen andre har? Så er du formentlig allerede bekendt med det lille ord ’loppis’, der i Sverige viser vej til loppemarkeder. I Småland er der tradition for at bevare de autentiske ting og give dem nyt liv ved køb og salg i store og små hyggelige loppemarkeder. Sæsonen rækker langt ind i efteråret, men går du efter et specifikt marked, er det en god idé at tjekke åbningstider først. 

i
Foto: Linn Grubbström
Tallerkener på loppemarked i Småland.
Foto: Linn Grubbström

Glaskunst

Tænk engang – en hel egn, hvor glas i århundreder har været omdrejningspunkt. Det sydøstlige hjørne af Småland omtales populært Glasriket (Glasriget), og efter et besøg her burde det stå krystalklart hvorfor. Her finder du en lang række etablerede glasværker med verdensberømt design og produktion af glas og små glasværksteder, hvor det er muligt at følge glaspusteren helt særlige arbejdsmetoder. Glasriket er både for dig, der interesserer dig for smukt interiør, og for nysgerrige børn, der selv kan få lov at formgive et stykke glaskunst.

i
Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se
Glass blowing at Målerås Glassworks in Småland. Målerås is known for being innovative and modern, as they continuously work with well-known designers to create unique glass art. The glassworks is located in the ‘Kingdom of Crystal’, an area in Småland with many glassworks.
Målerås, Småland |
Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

Overnatning

I Sverige er standarden høj på både hoteller, campingpladser og bed & breakfast. I Småland kan det tilmed være lidt svært at vælge. For udbuddet er stort, og det kan være fristende at søge tilbage, når du én gang har prøvet den unikke service, nogle lækre faciliteter eller den perfekte beliggenhed. Men kommer du igen en anden gang, skulle du gøre dig selv en tjeneste og løfte blikket mod nogle af de mange spændende alternativer: På slotte og herregårde, byhoteller og familieresort eller simpelthen midt i den fascinerende smålandske natur.

i
Foto: Hooks Herrgård
Hooks Herrgård tilbyder overnatning, spa, golf og meget mere.
Foto: Hooks Herrgård

Friluftsliv

I den varierede natur i Småland er du uafhængig af en god vejrudsigt, for naturreservater, skove og søer tilbyder altid et alternativ. Småland er oplagt for børnefamilier med fx elgsafari, grottevandring og zipline. Vil du gerne ud og mærke naturen i kroppen og trække den friske luft helt ind, er der rige muligheder i fx Åsnen Nationalpark, hvor du kan vandre i smukke omgivelser eller glide gennem vandet i en kajak. Vil du have pulsen op kan du også prøve kræfter med hæsblæsende MTB. Om det er solskin, regn eller diset gør ingen forskel, for den smålandske natur tager sig godt ud i alle farver.

i
Foto: Patrik Svedberg / Isaberg Mountain Resort
Zipline i Isaberg.
Foto: Patrik Svedberg / Isaberg Mountain Resort