Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Udsigt over Kungsliga Slott fra vandet
Foto: Christopher Hunt/imagebank.sweden.se

Rejsetips

Seværdigheder i Stockholm

Stockholm er en fantastisk by at besøge og gå på opdagelse i, og den er fuld af overraskelser og oplevelser hverken du eller familien og dine venner vil glemme. Her på siden har vi samlet 10 forskellige af Stockholms mange dejlige og spændende seværdigheder og attraktioner for dig.


Skansen

Grundlagt af Artur Hazelius i 1891, er denne herlige og levende ”historiepark” i dag faktisk verdens ældste friluftsmuseum. Her kan du og familien komme helt tæt på historien og blandt andet se mange af de ca. 300 sæson-ansatte arbejde og leve som i gamle dage, naturligvis i behørige kostumer. Omkring 150 gamle bygninger og huse af kulturhistorisk betydning er flyttet hertil fra hele Sverige, hvilket giver oplevelserne og aktiviteterne på Skansen helt autentiske rammer.

Skansen er både et museum og en folke- og forlystelsespark, mens det samtidig også er Stockholms eneste dyrepark. Hele familien vil elske Skansen!

Kungliga Nationalstadsparken

Den kongelige nationalpark er den svenske hovedstads grønne oase. Det vil måske overraske, at du her i Stockholm kan nyde et vidtstrakt historisk landskab, med smukke gamle bygninger med slot og muséer, parker, skov og strand – nærmest kun et stenkast fra Stockholm City. Den kongelige nationalpark har plads til alle og strækker sig helt fra Ulriksdal og Sörentorp i nord til Djurgården og Fjäderholmarna mod syd. Det ideélle sted til afslapning eller at tilbringe en hel dag med oplevelser og sjov.

Stadshuset

Stockholms rådhus ”Stadshuset” er helt sikkert én af Sveriges mest kendte bygninger og samtidig også Stockholms mest eksklusive festlokale. Husets gæstfrihed er velkendt og har givet offentligheden rige muligheder for at nyde godt af stedets mange unikke kunstskatte, spændende historie og store fester. Samtidig er Stadshuset naturligvis stedet, hvorfra Stockholm styres og omkring 200 politikere og tjenestemænd udfører deres daglige arbejde.

Junibakken

Junibacken i Stockholm er nærmest et stort museum for leg, hvor alle Astrid Lindgrens elskede og internationalt kendte børnebøger kommer til live. Her kan du og familien sammen møde blandt andet Alfons Åberg, Petterson & Findus, Mulle Meck og mange mange flere af dem du allerede kender. Her er teaterforestillinger, interaktive udstillinger, sjov og leg for alle børn og barnlige sjæle.

Musik- og Teatermuséet

Også Stockholms Musik- og Teatermuseum er et ”hit” for familier og alle musik- og teaterinteresserede. Her får I lov at spille løs på alle mulige slags instrumenter og udfolde alle niveauer af talent. Desuden er der adskillige daglige arrangementer, som for eksempel børnesang, sing-along med husbandet, diverse workshops og gæstespil. Stedets udstillinger er baseret på interaktive oplevelser.


Vaxholms Fæstningsmuseum

Vaxholms Fæstningsmuseum er ”Skærgårdens største museum” og giver et spændende indblik i skærgårdsforsvaret gennem 500 år. Du kan blandt andet komme indenfor i et bombesikkert underjordisk kastel og opleve hvordan soldaterne levede under for eksempel Krim-krigen og andre dramatiske epoker. Udover den faste udstilling om fæstningsfanger, er der skiftende udstillinger, som varierer fra år til år.

Vasamuséet

Den 10. august 1628 satte et stort krigsskib sejl og gjorde klar til at forlade Stockholms havn. Det blev en skæbnesvanger kort sejlads, da et kraftigt vindstød lagde skibet ned, hvorefter det sank og tog mus og mand med sig. Der skulle gå 333 år før det smukke skib Vasa igen blev hævet op fra havbunden.

I dag er Vasa det bedst bevarede skib i verden fra det 17. århundrede, da mere end 95% af originaldelen er bevaret. Med de hundredevis af smukt udskårne ornamenter må skibet Vasa med rette siges at være en helt unik kunstskat og en turistattraktion i verdensklasse.

Kungliga slottet

Det svenske kongeslot, som er opført i barok-stil og har over 600 værelser, kan helt sikkert kaldes for ét af Europas mest levende slotte. Her er du året rundt velkommen indenfor i store dele af de smukke bygninger, selvom de endnu udgør regentparrets daglige arbejdsplads og residens. Slottet rummer mange spændende seværdigheder som for eksempel det historiske Museum Tre Kronor, skattekammeret med kronjuvelerne og Gustav III´s antikmuseum, med skulpturer fra antikken.

Fotografiska

Dette unikke museum udgør ikke blot en attraktion for besøgende i Stockholm fra hele verden, men et yderst inspirerende mødested for foto-entusiaster og alle typer af kunstelskere. Fotografiska hører til blandt verdens mest anerkendte og berømte udstillingssteder for fotografi.

Udover faste og skiftende udstillinger, tilbyder Fotografiska en mængde forelæsninger, workshops og kurser i løbet af året – for amatører såvel som professionelle fotografer, kunstnere og andre. Desuden har Fotografiska en fin café, restaurant, en velassorteret butik, samt galleri med billeder til salg. Du vil nemt kunne bruge en hel dag på Fotografiska!

Sommerfuglehuset (Fjärilshuset)

Gå en tur blandt vandfald og overdådig vegetation, mens et mylder af smukke eksotiske og farvestrålende sommerfugle flakser omkring dig – det er en fantastisk, nærmest meditativ, følelse. Sommerfuglehuset i Stockholm omfatter over 3.000 kvadratmeter tropisk regnskov med konstante temperaturer over 25 grader om dagen og minimum 18 grader om natten; naturligvis af hensyn til de tropiske sommerfugles trivsel – men besøgende nyder det også, især efterår og vinter.

Sightseeing i Stockholm

Som gæst i Stockholm er det oplagt at opleve hovedstaden fra vandsiden på en kanalrundfart – eller fra den modsatte vinkel i en luftballon eller på tagvandring. Herfra finder du masser af inspiration til mere sightseeing. Stockholm er rig på kultur inden for bl.a. scenekunst og moderne kunst. Dvæl ved fortiden på Djurgårdens kulturhistoriske museer, eller fornøj dig med arkitektur og trendy byliv på Södermalm – foruden alle seværdighederne i Gamla Stan, der i sig selv er et besøg værd blot for at slentre lidt rundt i den velbevarede bydel.

Hovedside