Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Røde granitskær i Vestsveriges skærgård
Foto: Jonas Ingman/imagebank.sweden.se

Overblik

Skærgården i Sverige

Frodige befolkede øer, affolkede eller forladte småøer og rå klippeskær ligger spredt med rund hånd i de svenske skærgårde fra helt oppe i den botniske bugt, ned langs østkysten, langs Blekinges kyst i syd og strækker sig langs den nordlige del af vestkysten.


Skærgården strækker sig fra Sveriges nordøstlige kyst, ned langs det meste af den sydøstlige kyst for derefter at slå et sving op langs med vestkysten. De fire største svenske skærgårdsområder er glitrende oaser af fred og stilhed. Du kan hoppe fra ø til ø og slå lejr undervejs. Du kan leje en hytte eller en ødegård. du kan også overnatte på hotel eller B&B. Du kan leje en kano eller kajak eller sejle mellem øerne. Der er små øer i tusindvis med ingen eller sparsom bevoksning, rå og nøgne klippeskær og større, skovklædte øer, som nemt kan nås fra fastlandet.

Du kunne i princippet bruge hele livet på at tage på opdagelse i den svenske skærgård – og det ville måske ikke være så dumt endda.

Husk at i Sverige nyder du godt af allemandsretten, men det er også vigtigt at efterlade naturen, som du fandt den – uberørt. Samtidig bør du også respektere andres ret til privatlivets fred. Enklere end som så bliver det ikke.


Skærgården højt mod nord

Ud for de nordsvenske byer Luleå og Piteå ligger grupper af øer ude i den botniske bugt. De er kendt for deres naturskønhed og deres unikke kulturhistorie.

Stockholms skærgård

Stockholms skærgård breder sig ca. 80 km. ud fra hovedstanden og omfatter mere end 24.000 øer og skær. Tættest på byen, mindre end 1 times sejlads væk, ligger Fjäderholmarna og den smukke skærgårdsby Vaxholm med den gamle fæstning. På de større befolkede øer, som f.eks. Sandhamn, Blidö og Utö, er der både hoteller, feriehuse, restauranter, gode havne og masser af aktiviteter. Langt de fleste af øerne er små og ubeboede; de venter bare på at blive udforsket med båd, kano eller kajak. Se guiden til Stockholms fantastiske skærgård her.

Östgötaskærgården

Östgötaskærgården ud for den svenske østkyst, syd for Stockholm, er faktisk hele tre skærgårdsområder: Gryt, Tjust, St. Anna og Arkösund. Inderst ved fastlandet er der smukke, frodige øer, mens de yderste øer ofte er rå, klippefyldte og ubeboede. Hele Östgötaskærgården er selvfølgelig betagende naturskøn med strande, badesteder, beskyttede vige, lystbådehavne og en livlig gastronomisk scene. Overnatningsmulighederne er gode; lige fra hoteller, pensionater, vandrehjem, campingpladser med hytter og plads til telte og campingvogne.


Skærgården langs Smålands østkyst

Langs hele kysten forbi byerne Västervik, Oskarshamn, Mönsterås og Kalmar på Smålands østkyst ligger der mere end 10.000 øer og skær. Den største ø her er Øland, et yndet feriemål blandt svenskere på grund af solen, havet og de lange fantastiske hvide – og lavvandede - strande. Øland er også berømt for sine stubmøller, Borgholm Slot og historiske steder. Læs mere om Øland her.

Skærgården på vestkysten

Skærgården på den svenske vestkyst fra Göteborg og op til den norske grænse er kendt over hele verden for bl.a. hummer- og østerssafarier. Langs hele kysten og i skærgården i Bohuslän ligger fiskerlejerne, strandene og badestederne tæt sammen med de røde granitskær. Her kan I tage på øhop eller opleve Kosterhavet marine nationalpark.

Hvis I planlægger at opholde jer i eller nær vestkystens hovedstad, Gøteborg, kan I klikke her og få mere at vide om bådture ud i skærgården tættest på byen.

Skærgården i Sydsverige

Ved de store kystbyer længere oppe i Halland eller ved Kristianstad oppe i Skånes nordøstlige hjørne er der også fine strande tæt på.

Men Sydsverige byder først og fremmest på fascinerende kyst-oplevelser, når I tager ud i skærgården med klipper, øer og små holme. Det er en verden for sig selv.

Det kan I bl.a. opleve i Blekinge, kun 2 timer fra København, i det østlige Småland og på kysten nord for Gøteborg.

Prøv de gratis glæder som salte dråber fra havet, når I sidder på jeres egen lille klippe med frisk vind i håret, duften af tang og fisker efter krabber. Har I en gang prøvet det, risikerer I at tabe hjertet til skærgården.