Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Ridning i Skåne
Foto: Helene Torsdotter/skane.com

Aktiviteter

Skåne - Sveriges ridecentrum

Ryttere fra hele verden kommer til Skåne for at nyde den skønne og varierede natur, som dette fantastiske område har at byde på. Ridning har altid været en del af livsstilen her, fordi regionen altid har været et rigt landbrugsområde.


Uendelige muligheder for ridning i Sydsverige

Med denne guide får du et bekvemt forspring, når du skal planlægge dine eventyr på hesteryg i Skåne med tips til overnatningsmuligheder, hvis du har din egen hest med eller vil leje en. Kommer du til Skåne for at opleve nogle af de mange ridekonkurrencer, viser vi dig, hvor du finder informationer om og omkring de enkelte konkurrencer.

Skåne tilbyder alle former for ridning 

Skåne er et eldorado for hesteentusiaster. Hvis du har din egen hest med, er der en række Bed & Box-muligheder, hvor du og din hest kan bo. I Skåne finder du stort set alle typer heste og alle former for rideaktiviteter. Western, rodeo, væddeløb, araberhingste, ponyer, shetlandsponyer, islandske heste, turridning – you name it, Skåne har det hele. Hvis det er første gang, du er i Skåne, er det en god idé at kontakte det lokale rideforbund for at få de seneste nyheder og oplysninger.

Turridning i Skåne

Hvis du rejser uden hest og bare gerne vil kombinere dit besøg i Skåne med oplevelser på en hesteryg, er der rig mulighed for at leje heste. Du kan finde en hesteudlejer her eller lade dig inspirere af et af disse tips:

Western-ridning i den frodige natur

Den lille rideskole i Torup, Aktiv Western Häst – tæt på Malmø – tilbyder guidede ture med western-ridning i den smukke natur omkring det historiske Torup Slot. Der er ture for både begyndere og mere erfarne ryttere, og turene ud på de åbne enge med græssende køer og i områdets bøgeskove er som en lise for sjælen. Torup er en populær destination for weekendophold, og du kan kombinere din ridetur med et besøg på Torup Slot. Her er en af de tilhørende gårde indrettet som arbejdende museum, Statarmuseet, hvor du kan nyde en kop kaffe i den maleriske café. 


På islænderryg i dramatisk natur

Kullaberg er kendt for sin smukke udsigt over Øresund og ikke mindst den allestedsnærværende dramatiske natur. Kullabergs Islandshästar tilbyder forskellige ture på hesteryg i området egnet til både begyndere og erfarne ryttere. En af de populære ruter går til Mølle, hvor du spiser frokost i et lokalt keramik-værksted, inden du begiver dig tilbage gennem den frodige bøgeskov.  

Haflingere i smukt naturreservat

Lige uden for Helsingborg ligger naturreservatet Søderåsen. Med dybe dale, smukke klippeskråninger og frodige bøgeskove finder du her nogle af Nordeuropas største, uforstyrrede og beskyttede løvskove i Nordeuropa. Ønsker du en rideoplevelse ud over det sædvanlige, så kan du besøge Söderåsen Turridning og tage på en af de talrige guidede ture.  Her vil du møde den robuste kastanjefarvede Haflinger med den karakteristiske lyse manke og hale. Med et roligt temperament og stille, venlige natur er denne race en perfekt makker at opleve denne imponerende del af Skåne sammen med.

Ridestier med udsigt

Skåne har noget af det mest varierede terræn i hele Sverige. Regionen er præget af en historie med landbrug og karakteriseres af den lange kystlinje, enorme græsgange, stejle klipper, strande og spredte skove. Alsidigheden er unik, og i Skåne kan du virkelig få det hele, fordi afstandene er så korte. At køre fra den ene ende af Skåne til den anden tager aldrig mere end 1½ time – selv hvis du har en hestetrailer med. Derudover er det faktisk også tilladt at ride på privat grund, hvilket giver dig mulighed for at opleve områder og natur, du i mange lande er udelukket fra at få adgang til. Dette kaldes ’allemandsret’ og er noget, der mere eller mindre er unikt for Sverige.

Heste og allemandsret

Mange udenlandske gæster overraskes over den svenske allemandsret, som giver alle lov til at gå rundt i naturen, som man vil. Gamle traditioner og allemandsretten giver, som navnet siger, ’alle mand’ ret til frit at færdes på hvor som helst i naturen med meget få begrænsninger. Det gælder som hovedregel også på hesteryg. Men når du og din hest udforsker Skåne, er der alligevel nogle regler, der skal overholdes:

Brug din sunde fornuft, respekt og venlighed – så opfylder du det meste. Vær forsigtig, så du ikke ødelægger noget, vælg veje og stier, der kan klare hestens vægt, og undgå bløde underlag, der nemt bliver beskadiget. Hvis du planlægger at ride regelmæssigt i et bestemt område, er det en god idé at spørge ejeren af området om lov, men hvis du bare passerer, er der som regel ikke noget problem. Du skal bare ikke ride for tæt på bebyggelse og undgå at ride på bløde underlag som fx græsgange, plantager, enge og moseområder. Læs mere om allemandsretten her.
 

Flyinge – et mekka for hesteentusiaster

Flyinge betragtes som landets epicenter for alt, der kan relateres til heste, og er det største og mest kendte avlsområde i Sverige, der går helt tilbage til 1200-tallet.  Her fostres mange nye talentfulde ryttere, og undervisningen er alsidig og helt i top. 

Historisk har Flyinges i generationer langt jord og bygninger til et kongeligt stutteri. Når du krydser gårdspladsen på Flyinge Kungsgård, kan du faktisk ikke undgå at få den der fornemmelse af storhed, som har præget stedet gennem tiderne. Selvom de kongelige har forladt Flyinge, så er det gode renommé i hestebranchen bevaret. I dag er Flyinge et center for uddannelse, forskning og træning inden for hesteavl og –sport.

Besøgende med heste er altid velkomne, og der er findes et begrænset antal bokse, der kan lejes for en kortere periode. Tobenede gæster kan bo på ejendommen i sommermånederne, alt efter hvor booket stedet er, men der findes også et stort antal gode Bed & Breakfasts i nærheden.


Ridestier i Skåne 

Mulighederne for ridning i skåne er næsten uendelige. Du kan ride gennem en skyggefuld skov om morgenen, nyde de smukke enge og marker i middagssolen og slutte af med at skridte langs en skøn sandstrand. De lokale rideentusiaster giver her nogle rigtig gode forslag til skønne ridestier:

Hovslingan - åbne vidder og tæt skov

Dette område har to ridestier på hver især 8 og 12 kilometer, og det ligger lige syd for Hässleholm i det nordlige Skåne. Landskabet er meget alsidigt med smukke, åbne marker og tæt skov, der omgiver Hovdala slot. Her findes parkering med plads til trailere og folde, hvor gæsternes heste kan slappe af, mens rytterne slapper ved et af de fine grillsteder. Læs mere om besøg med hest på Hovdala hovslinga

Mulighederne for ridning i skåne er næsten uendelige. Du kan ride gennem en skyggefuld skov om morgenen, nyde de smukke enge og marker i middagssolen og slutte af med at skridte langs en skøn sandstrand.

Järavallen – rig flora og fauna

Et helt fantastisk vandreområde, der også er åbent for heste. Stien er med sine 2,5 kilometer relativ kort, men ligger meget tæt ved kysten og det åbne hav. Med stor variation af fugleliv og planter gennem vådområdet er det bestemt et besøg værd. Järavallens vandreområde ligger mellem Malmø og Landskrona, og der er nem adgang fra de gennemgående veje. Læs mere om ridning i området.

Snogeholm – en ridetur gennem historien

Omkring det gamle Snogeholm Slot finder du ridestier, der snor sig gennem marker, græsgange og skove. Snogeholm er i dag et landbrug, og derfor vil du se græssende køer på de indhegnede marker. Sørg for, at din hest ikke generer de andre dyr, og vær parat til at åbne og lukke låger, når der er brug for det. Der er fine muligheder for parkering af trailere, og der er god plads til at få heste ind og ud af traileren.

Skal du ride i området? Læs mere om ridning i Sjöbo og hesteruter i Snogeholm.
 

Ridestævner i Skåne og Sydsverige

Der er så mange muligheder for rideaktiviteter, at det er umuligt at nævne dem alle her. Og bogstaveligt talt hundredvis af events i løbet af året. Den bedste måde at holde sig opdateret på er at kontakte det lokale rideforbund for at få de seneste nyheder og oplysninger.

Falsterbo Horse Show

Med næsten 1000 heste og ryttere, 50 forskellige discipliner og over 600 medhjælpere er Falsterbo Horse Show ikke en helt almindelig event. Dette kæmpestore show finder som regel sted i den første uge af juli og er bestemt et besøg værd.


Bed & Box - overnatning med hest

Tager du din egen hest med til Skåne, findes der mange muligheder for logi med forskellig grad af service og bekvemmeligheder. Her kan du se et udvalg af steder, hvor du, din familie og din hest kan bo godt:

Flyinge

Flyinge betragtes som et ridecentrum for hele Sverige, hvor alt omkring hesten, avl og sport er i fokus. Om sommeren, når der ikke er så mange aktiviteter på rideskolen, er gæsteheste og ejere altid velkomne.
 

Övedskloster

Övedskloster ligger midt i Skåne i et af regionens smukkeste områder at ride i. Klosteret tilbyder Bed & Breakfast for både mennesker og heste, og med de bølgende bakker, frodige skove og åbne marker er stedet perfekt for dit næste rideeventyr. Området har oplyste ridestier, fold og Vombsøen lige i nærheden.

Munkeberg

Munkebergs historie går helt tilbage til middelalderen. Munkeberg var engang et munkekloster, men er i dag et moderne, familieejet ridecenter. I de rolige og smukke omgivelser har du et perfekt sted at overnatte for dig, din familie og din hest. Og naturligvis er både ridestier, fold, ridehus og en skøn natur til en udflugt på hesteryg.
 

Hunseröd

Hunseröd Bed & Box ligger centralt i Skåne, og her er der mulighed for at ride for hele familien – både for begyndere og øvede ryttere. Du er velkommen til at medbringe din egen hest, og hvis du har spørger, vil ejerne af Hunseröd-gården gerne give dig en guidet ridetur i området, der byder på små søer, enge og skove.
 

Svabesholms Kungsgård

På denne tidligere kongelige gård får du fuld service – den perfekte Bed & Box for dig og din hest. Kongsgårdens historie går helt tilbage til år 1625, og de østerlenske omgivelser er noget af det mest idylliske, du finder i Sydsverige. Nyd den fantastiske udsigt på Svabesholms Kungsgård – både med eller uden hest – og hyg dig med nogle af de utallige muligheder for at spise og drikke i områdets gode restauranter og hyggelige caféer.